Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Внимание! Изтеглят от пазара сокове с установено наличие на микотоксина патулин
Автор: Алена Соколчева 17:51 / 09.05.2024Коментари (0)798
Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи наличие на микотоксина патулин в сокове, произведени от оператора "Сантулита“ ЕООД, ЕИК 203555016.

Потребителите, които вече са закупили смути "Ананас, алое и мента“, стъклена бутилка в разфасовка от 250 мл., с партида L16424 и срок на годност 14.12.2024 г., търговска марка "frudada®" и сок “Ябълка, киви и целина“, в стъклена бутилка в разфасовка от 750 мл., с партида L16524 и срок на годност 15.12.2024 г., търговска марка "frudada®", могат да върнат закупените от тях сокове в съответния търговски обект.

При извършен официален контрол в обекта за производство и бутилиране на напитки са взети проби за лабораторен анализ, в които е установено завишено съдържание на патулин над максималната граница от 50 μg/kg.

Патулинът е микотоксин, произвеждан от различни плесени, особено от Aspergillus, Penicillium и Byssochlamys (род гъбички от семейството Trichocomaceae). Най-често се образува в гниещите ябълки и се съдържа в ябълкови продукти, произведени от тях.

Консумацията на контаминиран с патулин сок от хора може да причини гадене, стомашно-чревни смущения и повръщане. Проявата на симптомите зависи от възрастта на консуматора, здравословното състояние и начина на хранене. Податливи са деца до 5-годишна възраст, в чиято диета не е включено кисело мляко или друг източник на Lactobacillus casei, който може да разгради патулина.

С цел предпазване на консуматорите, БАБХ предприе незабавни мерки за спирането на реализацията на засегнатите партиди сокове. Всички налични количества от цитираните по-горе партиди в обекта са възбранени. Според указанията на БАБХ и с пълното съдействие на производителя, се изтеглят от пазара всички реализирани количества от тези партиди. В последствие Агенцията ще насочи за унищожаване всички налични и върнати от пазара контаминирани продукти.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Избор на нов български патриарх
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: