Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вижте от кои храни трябва да се откажете през зимата, за да опазите здравето си
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:21 / 19.11.2021Коментари (0)286
©
През зимния сезон човешкото тяло е особено податливо на заболявания, тъй като имунитетът е отслабен поради липса на витамини. Поради тази причина трябва да бъдете особено внимателни към вашето здраве и да се грижите за него. Важен фактор за поддържане на тонуса на цялото тяло е правилното хранене, което трябва да бъде съобразено с особеностите на зимния период. 

 

Експерти посочиха онези категории продукти, които определено няма да донесат никаква полза през зимата за здравето и които трябва да бъдат изключени напълно от вашето меню, пишат от actualno.com. Според диетолозите, на първо място трябва да се откаже от висококалорична храна с малко съдържание на ценни микроелементи. Такива продукти включват бързите храни и полуфабрикатите.

Експертите също така съветват да се откажете от храна, която допълнително охлажда тялото, тоест от студени супи, цвекло или гаспачо.

Препоръчително е също така да се погрижите да сведете до минимум консумацията на сладкиши през зимата. Прекомерната консумация на сладко отслабва имунната система на човека. През зимата вместо десерти е препоръчително да включите в диетата си сезонни и горски плодове.

В студеното време трябва да намалите употребата на алкохол, тъй като той има високо съдържание на калории и забавя метаболизма. Освен това, алкохолът причинява фалшиво чувство на глад, поради което човек преяжда и достига наднормено тегло.

През зимата човешкото тяло е принудено да изразходва повече енергия за затоплянето си. Съответно е необходима повече храна, за да се осигури тази енергия. Това обаче не означава, че студовете оправдават използването на мазни и често нездравословни храни.

Една от тези храни са сладките картофи. Отбелязва се, че въпреки че този продукт съдържа повече нишесте от обикновените картофи, той също е пълен с хранителни вещества. Сладките картофи са богати на фибри, витамин А и калий. Освен това, те са известни с възможността за укрепване на имунната система, намаляване на възпалението в тялото и подобряване на храносмилането.

Друг нишестен зеленчук, от който се нуждаете във вашата зимна диета, е ряпата. Тя е отличен източник на антиоксиданти, които могат да намалят риска от рак. Също така, плодовете на ряпата са богати на витамин К, а листата са богати на витамин А. Редовната консумация на този продукт подобрява здравето на сърцето, укрепва костите и също така помага за подобряване на храносмилането.

Фурмите са богат източник на желязо, протеини, калций и много други витамини за здравето и имунитета. Ядките се считат за не по-малко полезни не само през зимата, но и през цялата година. Особено се отличават бадемите и орехите. Те поддържат нервната система здрава през зимата, повишават инсулиновата чувствителност и насърчават здравата сърдечна система благодарение на високото си съдържание на витамин Е и омега мазнини.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: