Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вижте колко джобни трябва да даваме на децата си?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:17 / 31.05.2023Коментари (1)324
©
Сигурно си спомняте времената, когато съвсем нормалните джобни за нашето поколение бяха около 0,50 лв. в началното училище, защото една баничка струваше 0,45 лв. Или малко по-късно в прогимназията, когато получавахме около 2 до 5 лв. на ден. Учителката по финансова грамотност за деца Адриана Манолова ще разкаже как стоят нещата днес. Колко е нормално да даваме на децата си за джобни? 

Според Адриана Манолова, на всяко дете трябва да се дават джобни според потребностите, защото едни деца се хранят в училище и всичко им е осигурено, други трябва да си купят обяда между училище и занималня и имат нужда от повече пари, за да се нахранят.

"Джобните суми трябва да са "джобни“, т.е. трябва да са наистина малък размер. Толкова, колкото да покрие потребността на детето за дневната му дажба. Ако е тийнейджър, трябва да включим и дневното му излизане с приятели. Достатъчно за едно кафенце, но недостатъчно да си купи цигари“, казва тя пред bTV.

 

Спорът за сумата винаги ще съществува, но имайте предвид наистина нуждите на детето и че един обяд в София днес може би е около 10 лв.

"С мен се свърза една майка, която беше отчаяна и казваше: "Какво да правя? Дъщеря ми все иска и иска. Стигнах до 50 лв. джобни на ден.“ Аз тогава казах стоп, стоп! Недейте, моля ви. Аз нямам толкова за себе си на ден“, добавя Манолова и припомня, че идеята на тези пари е децата да се научат да управляват финансите си.

Нямаме пари – трябва ли децата да знаят?

Нещата за парите, които трябва да кажете на децата, още когато са малки

Адриана често пита своите ученици за какво харчат парите си и се оказва, че преди да започнат уроците по финансова грамотност голяма част от тях си купуват я гривничка, я бонбони за целия клас – неща, които по никакъв начин не са нужни с идеята само да изхарчат парите, които са им дали родителите.

"Само защото са им дадени, те приемат, че трябва да бъдат похарчени“, казва експерта.

Според една от теория джобните трябва да бъдат изчислени като се вземе възрастта на детето и се превърне в пари. Това означава, че увеличаваме всяка година джобните с 1 лв.

"Тоест, ако детето е на 5 години, му даваме 5 лв., ако е на 10 години – 10 лв. на ден“, обяснява един от подходите.

По нейни думи все пак сумата трябва да бъде съобразена и с финансовата грамотност на децата, защото има деца, на които дори да им дадеш повече пари, знаеш, че те ще спестят остатъка. Самата Адриана споделя, че никога не брои остатъка от джобните на своето дете или спестените пари, защото иска детето ѝ само да се научи да контролира финансите си без да има нужда от нейната намеса и контрол.

"Ако ги похарич, нека ги харчи. Ако ги загуби – за нейна сметка е. Така се учат уроците“, добавя тя.

Някои от учениците ѝ идват при нея с думите "Аз как да стана богат“ и търсят лесните пари още от деца, други си поставят амбициозни финансови цели и успяват за 3 месеца да спестят около 800 лв., едно дете дори започва да се занимава с инвестиции в акции под надзора на родителите си, а друго дори започва да прави първи стъпки в бизнеса като пече сладки и ги продава.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 31.05.2023 г.
0
 
 
Ако детето е на 17 г трябва ли да му давам по 357 лв (17 лв по 21 учебни дни) месечно?
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: