Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Витанов предупреди да внимавате, ако ходите на почивка в Гърция
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:28 / 30.06.2022Коментари (0)891
©
Лятната вълна на COVID-19 е вече у нас, а при над 1000 новозаразени на ден трябва всички да са с повишено внимание. Това написа математикът проф. Николай Витанов в анализа си във Фейсбук. По думите му засега няма причина за безспокойство, но ваксинацията е на много ниско ниво, а COVID мерки няма. 

Сценарият "Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000 заразени. В момента тя е 62.18 на 100 000. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли, прогнозира математикът. 

“На всички вече е ясно, че си докарахме лятната вълница. Очаквано беше – очаквах, че в Гърция ще изтърват "Омикрона". Но те много го изтърваха. Ама много – вчера имат 16 000 случая.  И това ще се прехвърля и при нас", пише още той. И изброява и други страни, в които ситуацията с пандемията е влошена - във Франция – към 120 000 нови случая, Германия – 130 000 случая, Италия – 90 000 случая. “В Европа модифицираният "Омикрон" си бушува. Ето оттук можете да си внесете нещо. Внимавайте", съветва проф. Витанов.

Около 15 юли се очаква струпването на туристи по българското Черноморие и смесването на български със западни туристи да има последствия. Както да има последствия и вносът на вирус от чужбина, смята още той. 

Витанов съветва при надхвърляне на 1000 нови случая на ден да започне да се спазва дистанция и да се носи маска на места с голямо струпване на хора на малка площ.  

И предупреждава: “Днес, както се очакваше - няма проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение", отчита математикът. По думите му за страната, индексът е над 5 пъти под критичната стойност. “Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни. Индексът расте“. 

 

Има повишение на  индекса в големите градове и по южната граница. Това показва, че вносът на вирус от юг и от западна Европа тече, но това засяга повече големите градове, където има и повече пътуващи. Вносът от Гърция засега е най-голям през областите Хасково и Кърджали, пише още Витанов. 

По морето

Варна - 5 пъти под критичната стойност, Бургас - 3 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.15. Тук – 7 пъти под критичната стойност. Спокойно е.  

Няма проблем със заетостта на леглата в болниците, отчита още математикът. По думите му заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет. 

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта, но тя е толкова ниска, че не се очакват проблеми.  

Когато "Синьо лято“ се дестабилизира, ще започнем да гледаме по- подробно върху заетостта на болниците. Ако здравната система е в кондиция, може и да се размине без мерки. Следващият сценарий ще се казва "Празни болници“. Той ще е валиден докато заетостта на интензивни легла и на неинтензивни легла е под 50% от максималната. Това е сценарият, който ще е до края на летния сезон. И той ще ни гарантира относително спокойно лято, въпреки очаквания четирицифрен брой нови случаи на ден, прогнозира Витанов. 

“Никакъв локдаун не се очаква. Държим така и няма да има проблеми. Спокойно. Никой няма да ви затваря", категоричен е математикът. 

“Смъртността е сведена до едноцифрено число на ден. Дните, в които е двуцифрено число вече са много малко. Това е равновесната точка за лятото". Смъртността полека ще расте, но според него се очаква до края на лятото да е ниска.

Математикът анализира и картата на прогнозната 14дневна заболеваемост. “Има промени. Очаква се обстановката във София-град да се влоши". Според Витанов се очаква цветовете на тази карта да потъмняват.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: