Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вирусолози: Нов щам на коронавирус, усточив на ваксини, причина за сериозно безпокойство
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:19 / 25.11.2021Коментари (0)880
© EPA/БГНЕС
Британски вирусолози съобщиха за появата на нов щам на коронавирус, съдържащ редица мутации, които потенциално го правят поустойчив на ваксини от всеки друг генетичен вариант на SARS-CoV-2.

В шиповия протеин на новия щам B.1.1.529 са открити 32 мутации и няколко от тях наведнъж затрудняват откриването на патогена от антителата, обяснява британското издание Daily Mail.

Към днешна дата са известни само 10 случая, при които е открит вариант B.1.1.529 при декодиране на геномите на коронавирус от проби, взети от заразени хора. За първи път е въведен в базите данни на 11 ноември. Три случая са съобщени в Ботсвана, шест в Южна Африка и още един в Хонконг, където вирусът е открит при мъж, пристигнал в страната от Южна Африка две седмици по-рано.

Все още няма информация, доказваща, че новият вариант на вируса може да бъде особено заразен и способен да се разпространява толкова бързо, колкото доминиращият в света "Делта“ щам. Том Пийкок, изследовател от Имперски колеж Лондон, е първият, който призова да се обърне специално внимание на B.1.1.529. Според него новият щам има "наистина ужасен мутационен профил на шиповия протеин“.

Невероятно големият брой мутации в шиповия протеин показва, че той може да бъде причина за сериозно безпокойство (предсказвайки, че ще се отклони от повечето от известните моноклонални антитела), пише Пийкок.

Ученият отбелязва, че макар засега да има изключително малък брой открити случаи на заразяване с новия щам, той трябва да се следи внимателно. Няколко други британски експерти се съгласиха с тази гледна точка, като подчертаха, че способността му да се разпространява ще играе ключова роля при определянето на потенциалната опасност от новия щам.

Природата на вирусите предполага чести и произволни мутации и не е необичайно малък брой случаи да се появят, когато следващият щам има нов набор от мутации. Всеки вариант, показващ признаци на разпространение, се оценява бързо, каза представител на създадената през април тази година британска агенция за здравна безопасност Мира Чанд.

Според директора на Института по генетика в Имперския колеж Лондон, професор Франсоа Балот, новият щам може да се е образувал при човек с отслабена имунна система (вероятно пациент с ХИВ/СПИН, който не е получил подходящо лечение). Хроничното протичане на коронавирусната инфекция, с което имунната система не може да се справи, може да позволи на вируса в тялото на пациента да натрупа голям брой мутации наведнъж.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: