Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Виктория Димитрова: Българското законодателство, засягащо донорството, е едно от най-добрите в ЕС
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:13 / 27.03.2024Коментари (0)890
©
Около 70 000 са двойките, които се нуждаят от донорски материал. Това каза Виктория Димитрова – член на УС на Фондация "Майки за донорство“ и ръководител донорска програма, в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

Тя подчерта, че статистиката не е пълна, тъй като често хората извън големите населени места не получават адекватна медицинска помощ и диагноза, върху която да се работи.

Донорите на генетичен материал в момента са около 5000. "Но за съжаление все още има една много голяма стигма и за мен това е неразбираемо. Голяма част от жените, особено от малките населени места, смятат, че като дават яйцеклетка, те дават детето си. Много е трудно да обясниш, че това е просто клетка“, каза Димитрова.

Всяка жена до 37-годишна възраст, която е родила, може да стане донор на яйцеклетка след съответните изследвания. "Изследванията са много ценни и много скъпи. Това са генетични, хетерозиготни изследвания на 366 гена, генетичен кариотип, цитонамазка, колпоскопия, кръвни изследвания, хормони, вирусология, микробиология, гърди – цялостен преглед на жената“, обясни Виктория Димитрова.

Може да бъде дарен и замразен генетичен материал, допълни тя.

По думите й медицинската процедура за донорство е максимално облекчена. "Правим изследванията и ако всичко е наред, след около месец е същинската процедура, с три идвания до болницата.“

Тя обясни, че българското законодателство, засягащо донорството, е едно от най-добрите в Европейския съюз. "Доста държави взеха от нас модела за законовата рамка. Медицинският надзор си върши чудесно работата по проследяването на донора на дарения материал, яйцеклетки, сперматозоиди, абсолютно всичко се вписва, както е по регламент, така и се следи да няма прекалено много дарявания“, поясни Виктория Димитрова.

В момента фонд "Асистирана репродукция“ финансира инвитро процедурите за жени с репродуктивни проблеми с техен материал до четири опита. "Това е прецедент, никак не е малко“, отбеляза тя.

На общинско ниво се отпускат между 2 и 4 хиляди лева на семейство за донорски процедури.

"За да бъде финансирано донорското инвитро от държавата – това, което всички ние искаме да се случи, трябва да има донори. Ако например фонд "Асистирана репродукция“ одобри 10 двойки за донорски материал, но няма 10 донора, а има 2, започва една корупция, едно наддаване или в най-лошия случай се вкарва замразен материал от чужбина. Т.е. нашата държава с нашите данъци ще финансира купуването на испански или украински яйцеклетки. Тогава донорите съвсем няма да искат да помагат. Една от причините, поради които донорството в България намаля в началото на миналата година, беше точно вносът на материал от чужбина“, посочи Виктория Димитрова.

Репродуктивната медицина в България в момента по думите й е на изключително добро ниво. "В Европа сме на едно от първите места, и не само в Европа. Фактът, че наши болници се ползват за обучителни центрове от цял свят, говори много.“

Виктория Димитрова сподели, че самата тя е имала репродуктивни проблеми. Разбира това преди около 20 години, когато започва дълга и трудна битка за второ дете. "Тогава лекарите в България бяха двама, а манипулациите, които се правеха, вече много отдавна са отречени. Те са болезнени, трудни и в един момент те изчерпват яйчниковия резерв. Това нещо, разбира се, не се знаеше. "Донор“ тогава беше мръсна дума в България. През 2010 г. реших да помоля, да призова в социалните мрежи някой добър човек да помогне като донор. Имах късмета две такива жени да се отзоват. Едната е Даниела Куртева, която в момента е председател на фондация "Майки за донорство“, а другата е Валя Попова, която е член на Управителния съвет. Така във времето много трудно, без подкрепа, само с болницата, с която работехме, с обяснения, с говорене започнахме да ставаме повече и повече, но крайно недостатъчно, докато в един момент 2014 г. решихме да създадем организация с донори“, сподели тя.

Фондацията е изцяло независима. "Когато тръгнахме по този път, взехме единодушно решение, че няма да разчитаме на политически партии, които в един момент могат да дискредитират каузата и по някакъв начин да ни направят зависими. Тогава създадохме един базар на "Фейсбук“ страницата "Донорството е живот“, където хора даряват стоки и ние ги продаваме, за да помагаме на двойките. Така до днес финансирахме близо 200 семейства, които вече имат бебенца, благодарение на хората“, допълни Виктория Димитрова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: