Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Виктор Стоянов: РСМ не желае да има съвместни чествания на нашата обща история
©
Северна Македония не желае да има съвместни чествания на нашата обща история. Това каза в предаването на Радио "Фокус" "Добър ден, България" председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов по повод ескалацията в отношенията между България и РСМ по време на съвместните чествания на годишнината от рождението на Гоце Делчев, които се проведоха в Скопие в събота. 

"Северна Македония не желае да има добросъседски отношения с България, в контекста на т.нар. "Френско предложение", което е рамка за преговори с ЕС за Скопие, след като не желае да има приятелски отношения в контекста за преговорите за ЕС, може да считаме действията им като нежелание да се ръководят към преговорната рамка", обясни той.

Стоянов обясни, че властите на РСМ са провали чествания както на институционално ниво, така и на гражданско. Те са показали с действията си враждебност

"Скопие провали в събота опита за съвместно честване, първо, между българи и македонци като граждани, и второ, между двете правителствени делегации, отказвайки изрично на нашия вътрешен министър и на посолството ни в Скопие да поднесат цветя и венци на гроба на Гоце Делчев, заедно с официалната правителствена делегация на Ковачевски, премиерът им, и карайки нашата делегация да чакат около четири часа в подстъпите на църквата "Св. Спас", където е гроба на Гоце. Абсолютно същото, и дори по-грубо беше отношението на официалните власти към гражданите на България, и към собствените им граждани в Северна Македония, които са с българско самосъзнание, или са с македонско самосъзнание, но са с добри чувства към България, които също опитаха да стигнат до гроба на Гоце и бяха изгонени с ругатни и със заплахи от полицията в Северна Македония", каза още той.

Председателят на фондация "Македония" заяви, че българските власти трябва да изградят механизми за влияние върху българите и хората с българско самосъзнание, които живеят на територията на югозападната ни съседка. Освен това България трябва да сезира европейските институции с всички възможни механизми, за да знаят европейските партньори на страната ни какво се случва. 

"България засега е внимателна, но трябва да изгради своите дългосрочни механизми за влияние в Северна Македония, да подпомогне тази част от обществото , която желае близост, която желае добросъседство и която желае да изпълни нашия договор от 2017 година. В краткосрочен план страната ни трябва да запознае нашите партньори в ЕС със ситуацията в РСМ, с официалните враждебни действия на правителството и да поиска реакция от европейските институции, от ЕК, която в момента извършва скрининг над Северна Македония, може да се поиска мониторинг за наблюдение на човешките права", обясни Стоянов.

Още по темата: общо новини по темата: 705
20.03.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
22.11.2023 »
предишна страница [ 1/118 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Строежът на АМ "Хемус"
Първа лига сезон 2023/24
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: