Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вицепрезидентът: За спасението на българските евреи трябва да говорим
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:05 / 02.11.2022Коментари (0)198
©
Илияна Йотова участва в откриването в Йерусалим на XVII Световна среща на българските медии, информира прессекретариатът на държавния глава. 

"Разговорът за отричането на насилието и омразата и връщането към ценностите на цивилизацията е дело на медиите. Разчитам на вас, колеги, заедно да говорим за тези важни теми". С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства гостите и участниците в XVII Световна среща на българските медии, която се провежда в Йерусалим и Тел Авив.

"Медии и спасение" е темата на тазгодишната среща, посветена на предстоящата през 2023 година 80-годишнина от спасяването на българските евреи. За тези събития трябва да говорим, мълчанието убива не само спомена, но и общочовешките ценности – мир, състрадание, солидарност, толерантност", изтъкна Йотова.

Основна тема в изказването на вицепрезидента бяха дезинформацията, фалшивите новини и борбата с тях. 

"Дълго можем да говорим за причините, но е ясно – за да се стигне до днешната епидемия, са необходими производител, потребител и разпространител. Сложните кризи, които не намират адекватни решения, пораждат несигурност, нестабилност, остър дефицит на справедливост, поляризация, недоверие, бързо отстъпление от отвоювани с десетилетия човешки права и са благодатна почва за дезинформация", посочи Илияна Йотова. 

По думите ѝ, дефицитът на политическо лидерство и визионерство често пъти е причина за фабрикуване на фалшиви новини от страна на политиците.

Илияна Йотова изтъкна огромната обществена роля на медиите и необходимостта от повече смелост за отвоюване на статута си в конкуренцията със социалните мрежи. Вицепрезидентът отбеляза бързото разпространение на фалшивите новини. 

"На истинските новини им е нужно средно шест пъти повече време, за да достигнат до потребителите", посочи тя.

"Бушуващата война в Украйна е в центъра на Европа и за Европа е кошмарната действителност на дезинформацията. Скорошно проучване показва, че повечето от половината от българите не вярват на информациите за войната", заяви Йотова.

В приветствието си вицепрезидентът акцентира върху начините за ограничаване на разпространението на фалшивите новини – от държавно ниво чрез законодателни инициативи до техническите решения.

"Битка, която се води с думи, може да бъде спечелена само с думи. Това е моето послание към всички", завърши изказването си Илияна Йотова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: