Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вицепрезидентът: За спасението на българските евреи трябва да говорим
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:05 / 02.11.2022Коментари (0)196
©
Илияна Йотова участва в откриването в Йерусалим на XVII Световна среща на българските медии, информира прессекретариатът на държавния глава. 

"Разговорът за отричането на насилието и омразата и връщането към ценностите на цивилизацията е дело на медиите. Разчитам на вас, колеги, заедно да говорим за тези важни теми". С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства гостите и участниците в XVII Световна среща на българските медии, която се провежда в Йерусалим и Тел Авив.

"Медии и спасение" е темата на тазгодишната среща, посветена на предстоящата през 2023 година 80-годишнина от спасяването на българските евреи. За тези събития трябва да говорим, мълчанието убива не само спомена, но и общочовешките ценности – мир, състрадание, солидарност, толерантност", изтъкна Йотова.

Основна тема в изказването на вицепрезидента бяха дезинформацията, фалшивите новини и борбата с тях. 

"Дълго можем да говорим за причините, но е ясно – за да се стигне до днешната епидемия, са необходими производител, потребител и разпространител. Сложните кризи, които не намират адекватни решения, пораждат несигурност, нестабилност, остър дефицит на справедливост, поляризация, недоверие, бързо отстъпление от отвоювани с десетилетия човешки права и са благодатна почва за дезинформация", посочи Илияна Йотова. 

По думите ѝ, дефицитът на политическо лидерство и визионерство често пъти е причина за фабрикуване на фалшиви новини от страна на политиците.

Илияна Йотова изтъкна огромната обществена роля на медиите и необходимостта от повече смелост за отвоюване на статута си в конкуренцията със социалните мрежи. Вицепрезидентът отбеляза бързото разпространение на фалшивите новини. 

"На истинските новини им е нужно средно шест пъти повече време, за да достигнат до потребителите", посочи тя.

"Бушуващата война в Украйна е в центъра на Европа и за Европа е кошмарната действителност на дезинформацията. Скорошно проучване показва, че повечето от половината от българите не вярват на информациите за войната", заяви Йотова.

В приветствието си вицепрезидентът акцентира върху начините за ограничаване на разпространението на фалшивите новини – от държавно ниво чрез законодателни инициативи до техническите решения.

"Битка, която се води с думи, може да бъде спечелена само с думи. Това е моето послание към всички", завърши изказването си Илияна Йотова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: