Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вдигат таксите за студентите слабаци, тройкаджийте минават платено
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:35 / 25.06.2010Коментари (0)365
Слабите студенти да плащат по-високи такси за обучение. Това е едно от предложенията, обсъждани в рамките на дискусия за реформи във финансирането на висшето образование, проведена вчера между представители на просветното министерство, синдикалисти от КНСБ и ректори на университети. Ректори на университети обсъдиха с министъра на образованието Сергей Игнатов финансирането на висшите училища. Съществува възможност чрез вътрешни правила за всеки университет да се определят диференцирани такси за конкретната специалност, предложи главният секретар на МОМН Красимир Вълчев. Идеята е всеки вуз сам да определя критериите, според които някои студенти ще плащат повече, а други по-малко. Вълчев подчерта, че при всички положения не трябва да има дискриминация и максималният размер на таксата трябва да се съобрази с наложена горна граница от правителството.

Ректорите предложиха критерия, по който да се различават таксите да е успехът на студентите. "Ако в една специалност учат 100 души, нека ги разделим 50 от тях да са държавна поръчка, а останалата половина да са платено обучение", предложи Пламен Легкоскуп ­ ректор на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Според него най-удачно е след края на учебната година да се прави класиране по успех и само по-добрите да са държавна поръчка.

Нов начин на финансиране в системата на висшето образование предложи и ректорът на Техническия университет в София проф. Камен Веселинов. Трябва първо да се направи диференцирано заплащане между университетите с научна и практическа насоченост, смята Веселинов. Идеята е държавното финансиране да зависи от качеството на науката в университетите. Веселинов предложи също да се увеличи учебната натовареност във висшите училища, които подготвят кадри за бизнеса.

"Ако философията на финансиране не се промени в следващите три месеца, следващата учебна година ще сме в същото положение, предупреди ректорът на Алма матер Иван Илчев и добави, че не е най-важното дали бюджетът за висшите училища ще се ореже повече или по-малко: "Дали устата му ще бъде 5 или 10 сантиметра под водата, за удавника няма съществено значение", отсече Илчев. Просветният министър Сергей Игнатов припомни, че таксите тази година няма да се увеличават, но за следващата се очаква да скочат средно с 50 лв. на семестър. Финансовите разчети предвиждат да се намали държавният стандарт за един студент от 866 лв. на 700 лв. "В момента водим преговори с финансовото министерство съкращението на бюджета за висше образование да не е 20, а 10 на сто", съобщи министър Игнатов. В преговорите покрай орязването на субсидията синдикалистите от КНСБ настояват 26 млн. лв. да се пренасочат спешно към висшето образование , за да не настъпи трус в системата.

Източник: в. "Монитор"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: