Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Важно за техническите паспорти на сградите!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:45 / 09.03.2021Коментари (16)376
© Plovdiv24.bg
Домсъветите или етажната собственост жилищните блокове, както и собствениците на едно- и многофамилни къщи, строени преди 2007 г. сами трябва да намерят фирма, която да изготви техническия паспорт на сградата, съобщи пред репортер на Plovdiv24.bg инж. Живко Канев, началник отдел "Контрол на строителството и въвеждане в експлоатация“ към община Пловдив.

Според това дали въпросната сграда има, или няма проект, цената за РЗП е между 3 и 8 лева на кв. метър. Ако няма проектна документация, наетата фирма ще трябва да направи конструктивно обследване. Цената зависи и от това дали ще се наложи да се прави архитектурно заснемане и енергийно обследване на сградата. Срокът за съставяне на технически паспорт е между 15 и 30 дни. Експертите обясняват, че за съществуващите сгради, въведени в експлоатация след 1 септември 1999 г., може да се извади технически паспорт без извършване на обследване на строежа.

Технически паспорти трябва да притежават всички сгради, строени преди 2007 г., включително и в селата. В тях се съдържа информация за: мeхaничнo cъпрoтивлeниe, уcтoйчивocт, бeзoпacнocт при пoжaр, хигиeнa, здрaвe, oкoлнa cрeдa, дocтъпнocт и бeзoпacнocт при eкcплoaтaция, зaщитa oт шум, икoнoмия нa eнeргия и тoплocъхрaнeниe, уcтoйчивo изпoлзвaнe нa прирoднитe рecурcи.

Със затоплянето на времето се очаква интересът да бъде завишен, каза пред репортер на Plovdiv24.bg инж. Емил Бойчев, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране Пловдив. Крайният срок за изгoтвянe нa тeхничecки пacпoрти нa cгрaдитe e 31 дeкeмври 2022 гoдинa. Те се издават в три екземпляра, единият от които се представя в общината, която пък е длъжна да поддържа регистър.

В списъка са включени 5245 технически паспорта на нови строежи – високо строителство и съоръжения на техническата инфраструктура, както и стари, които пък са участвали по национална или европейска програма за саниране на сградите. От общата бройка едва 45 са на стари обществени и частни домове.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
първо да изкарат 'технически паспорт' на сградите в столипиново и шекера... Мошенници-искат да одерат още една кожа от народа.
0
 
 
Аре стига с тея европейски глупости. На който му трябва паспорт да си го прави. Ще си живея така както преди. Промени в таци посока не чи трябват.
+3
 
 
Ами то всичко е ясно - няма вече от къде да крадат и дай сега да спретнем една акция по паспортизация на сградата и да измъкнем и последните стотинки от най-бедните.Има толкова сгради изоставени от държавата - за тях кой ще направи този паспорт.По селата не останаха хора да живечт - те ще оценяват къщите - пълен идиотизъм!
+4
 
 
В Столипиново и Шекера ще има ли паспортизация или само на балъците дето и сега ги издържаме?Като почнете от там и им вземете по 8 лв на квадрат ,може и в нашия блок да решим да си направим това безумие поредно.
0
 
 
Ако отида с калашник в общината и ги избия като пилци, за кочината нищо не давам, защото не живея в бг дано я срине 8 по рихтер
+2
 
 
След 04.04.2021, ще им се е*е п*****а майна на всички обследващи ! Копелета бездарни !
+2
 
 
Пак простотии!? Да го отменят(ако са го приели),защото тоя път ще ядат бахура.. !
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 09.03.2021 г.
+2
 
 
Навсякъде чета за това колко струва, до кога трябва да се направи и т.н., но никъде не прочитам каква е целта на този паспорт.
+5
 
 
На кого са фирмите за обследванията ? Кой прокара поредния лобистки закон ? А ако живея в сграда от 1950-та година какво правим - трябва да платя 8 лева на квадрат ли ? Защо ? А да ви заведа едно хубаво дело, че ме поставяте пред свършен факт и ме глобявате, а това е единствено жилище ? Това и смятам да направя много скоро.
на 09.03.2021 г.
+6
 
 
Къде са документите когато са строени жилищата и име издаван акт за експлоатация и въз основа на това и нотариален акт и тяхното вписване в ситуационни планове и кадастър,как сте се останови механично съпротивление на сградата или на къща.ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ ТАКИВА,Който е унищожил документацията ТОЙ ДА ПЛАЩА ИНАК СЪД ДО ДУПКА.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: