Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Важно за шофьорите: Колата на преглед без бележка за платен данък
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:01 / 20.02.2016Коментари (6)428
©
Колата вече може да минава годишен технически преглед (ГТП), без да носим бележка от общината за платен данък. Това стана ясно от изявление на министъра на транспорта Ивайло Московски в парламента.

"От 18 януари се провежда автоматична проверка за наличието на дължим данък за превозните средства за всички общини в страната", обясни Московски в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров. 

"С цел повишаване на събираемостта на данъците през 2012 г. по инициатива на Столична община стартира разработването на програмен продукт за свързване с информационната система за електронно регистриране на извършените ГТП", добави той. 

"След това по искане на Националното сдружение на общините (НСОРБ) беше изградена интегрирана платформа за автоматична проверка на данъчните задължения на колите по време на ГТП", обясни Московски.

"Всички пунктове за ГТП имат достъп до автоматизирана система за техническите прегледи на ИА "Автомобилна администрация" (ИААА)", каза изпълнителният й директор Цветелин Цветанов. 

"Още в началото на прегледа при сканирането на големия талон на колата системата изпраща автоматично запитване до съответната община и получава отговор дали данъкът е платен, или не", каза той. 

"Ако данъкът е платен онлайн и общината регистрира плащането в своята е-система, при запитването данъкът излиза "платен". Ако обаче по някаква причина общината не е въвела плащането, отговорът ще бъде отрицателен и тогава собственикът/водачът на автомобила трябва да отиде до общината и да си вземе хартиена бележка със залепен стикер с баркод, издаден от ИААА, че данъкът е платен", обясни Цветанов. 

"Вземането на хартиена бележка се налага и ако автомобилът е с разсрочен данък или е освободен от данък", каза Цветанов.

Само 15 общини в България не са сключили договор с НСОРБ, за да можем да проверяваме за платени данъци, а 35 общини все още не са ни разрешили достъп до тяхната инфосистема, коментира още изпълнителният директор на ИААА.



Източник: в. "Стандарт"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-3
 
 
без бележка с бележка платен данък даже и безколата , имаш ти прятели в пунктовете за преглед всичко ще мина гладно :(
+1
 
 
ан никои знае ли кои са тея 15 общини от 35
0
 
 
Важното е да има събираемост на данъците без измами. Именно тези със скъпите автомобили минават метър или с някакъв фиктивен данък колкото за ГТП. Друг е въпроса до колко е коректно изчисляването на данъка и на база какви показатели!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: