Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Важни промени за всички шофьори! Стикер, който всеки автомобил има, отпада!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:16 / 13.05.2022Коментари (0)327
©
Сериозна дискусия през последните дни предизвика кибератаката в "Български пощи", за която министърът на електронното управление Божидар Божанов заяви, че не е имало контрол.

Какви мерки ще се предприемат за повишаване на сигурността в българските институции и какво ще представлява новата стратегия за киберсигурност? 

"Структурата на държавата плюс мерки за бъдещо развитие като инвестиции са обект на новата стратегия. Настоящата е от 2016 г. и е само козметично променяна през 2019 г. Съобразявайки се и с идващото ново европейско законодателство, да обновим тази стратегия", обясни министър Божанов пред "България сутрин".

"Български пощи" ще влезе в обхвата на новата стратегия за киберсигурност. Министърът на електронното управление определи липсата на проверки в пощите като законодателен пропуск. "Отделно от това пощите не са били в списъка със стратегическите обекти, които се проверяват от ДАНС регулярно", изтъкна още той.

"Не чакахме да се случи нещо, за да открием, че киберсигурността в администрацията е зле. В самото начало изпратихме писма до институциите в обхвата на министерството с инструкции какво да направят, какви дупки на затворят", посочи министър Божанов.

По думите му мобилно приложение за електронна идентификация и електронно подписване – BGID, ще е готово до края на годината, а нови лични карти ще се издават през 2023 г.

"Обществената поръчка за изцяло нова система за издаване на лични карти е забила в Съда в Люксембург, който тълкува директивата за обществени поръчки. МВР планира тя да бъде спряна, да бъде пусната наново с разширен обхват и по този начин да се постигне в срок", каза електронният министър.

"Заради това сме пуснали мобилната електронна идентификация в ход, на практика ще достигне до хората, които ползват електронни услуги, до 6 месеца", добави министър Божанов.

Есента отпадат сините талони, стана ясно от думите му.

"Работната група в МВР, която изменя Закона за движение по пътищата, представителите ни там настояха за редица промени и консенсусът беше абсолютен. На обществено обсъждане беше качен Проекта за Закона за движение по пътищата, като срокът на обсъждането изтича тази или другата седмица. Текстът, с който отпада синият талон, вече е качен", обяви той. 

Освен отпадане на синия талон в новия Закон за движение по пътищата се предвижда и отпадане на стикера за гражданска отговорност. Според Божанов приемането му ще се случи през септември предвид работата на депутатите по актуализацията на бюджета през юли и почивката им през август.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: