Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Василев: Всички държави, които влизат в еврозоната стават по-богати
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:54 / 22.07.2020Коментари (1)650
©
Това е бюджет или сделка за спасяването на Южна Европа от финансови затруднения, каза в студиото на Сутрешния блок бившият икономически министър Николай Василев в коментара си за тежките преговори в Брюксел за бюджета на ЕС за следващите 7 години и за договореното от България.

"Всъщност богати и спестовни държави - Германия, Нидерландия, Австрия, Дания, Швеция и Финландия, плащат много пари, а най-вече получават южните държави, за да не катастрофират тази година - това са държавите с прекрасни плажове. Получава и Източна Европа, в рамките на която е и България - тоест ние сме от получаващите без да имаме нужда от спасяване, но тъй като всички от Източна Европа получават, получаваме и ние", обясни Василев пред БНТ.

Според него са логични исканията на някои страни-членки на ЕС да се упражнява строг контрол върху разходването на евросредства, които ще бъдат отпускани. За радост, "България не е сред най-рисковите държави в тази сфера".

"Има други две държави с по-голям проблем от нас. При тях има истински риск, ако продължат да изглеждат странно в ЕС, да бъдат наказани финансово. Това са Унгария и Полша", поясни той.

По думите му "Южна Европа пропиля последните 10 години отново" и причина за това не е само корона кризата - "с огромни бюджет дефицити, с огромен дълг, с никаква политика на икономии".

"Тези държави сега са много по-зле, отколкото бяха след предишната криза. Ако сега не бъдат спасени, те финансово приключват", добави Василев.

Той отбеляза, че макар и по-бедна, България се движи по-добре.

"Това не се каза на европейската среща, но ние може би сме единствената държава в Европа, която за полугодието тази година има бюджетен излишък. Тоест на тази олимпиада ние излязохме със златен медал, макар че не се похвалихме достатъчно. За мен това е достойното поведение и бих искал така да продължава в бъдеще", заяви икономистът.

"Всички държави, които влизат в еврозоната стават по-богати", убеден е Василев и обясни, че това била една от неговите общественозначими мечти. Според него от влизането на страната ни в еврозоната 10% са ползите, 40% са надзор и 50% са имидж - което, по думите на Василев, е страхотно. По каквито и да е причини българските институции да не забележат проблеми в банките, Европа ще ги забележи, смята той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За държавите знаем а хората живеещи в тях
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: