Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Васил Люнчев: Почти 45% е ръстът на цените на имоти в столицата заради инфлацията
Автор: Йоланда Пелова 11:37 / 17.11.2022Коментари (0)169
©
Почти 45% е ръстът на цените на имоти в столицата заради инфлацията. Това каза в предаването "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ Васил Люнчев, основател на платформа за недвижими имоти.

Той обърна внимание, че следи пазара на имоти от 2015 година.

"До пандемията имаше сравнително постоянство на имотния пазар – цените си растяха с около 9% всяка година“, каза Люнчев. Според него, това е съпоставимо със средната заплата в столицата.

"Пандемията промени доста неща. През март 2020 година се затвори всичко и хората останаха вкъщи. Всички бяха  изплашени и не знаеха как ще се движат цените", обясни експертът.

Първите месеци не е имало сделки, но когато нещата са се успокоили, са се появили сделките. Цените са стоели на едно ниво и не са паднали, каза Люнчев. Тристайните апартаменти в София са се продавали на цена от 120 000 евро, като в продължение на година са стоели на тази цена.

"Но през април 2021 цените започнаха да избухват, започнаха бързо да растат. За 14 месеца, до месец май 2022 година, цените в София се качиха почти 45% за година. Това е 4 пъти по-бързо от стандартното растене. Причините са това са доста интересни", каза Люнчев.

По думите му ключовото нещо, което вдигна цените, е била инфлацията. И до ден днешен е така.

"Това накара много хора да си казват, че парите им се изяждат в банката и с 18%-ната инфлация му чезнат по толкова всяка година. В същото време предлагането също е малко. Продавачите също не са заинтересовани от това, тъй като и те се съобразяват с инфлацията и не искат парите от продажбата да им бъдат изядени от това. Именно затова е намалило рязко предлагането", поясни той.  

"През месец май 2022 стана нещо интересно. Цените започнаха да вървят надолу. до август 2022, когато цените на тристайните апартаменти в София паднаха до 168 000 евро. Тогава точно банките започнаха да вдигат лихвите. В момента средните цени за един тристаен апартамент в столицата са от порядъка на 175 000 евро", уточни Люнчев.

При наемите движението на цени не е голямо. Там цените са стабилни. Най-търсени са двустайните апартаменти. Средният наем на двустаен апартамент е бил дълго време 700 лева. Пандемията леко е смъкнала цените до 650 лева за тристаен до началото на 2021 година. От 2022 година цените на наемите са се върнали на стандартното ниво. В последните месеци, обаче цените тръгват рязко нагоре. В момента, средно, двустайните апартаменти се предлагат на цена от 780 лева. Същото е валидно и за тристайните, където наемите в момента са стигнали до 1100 лева. Този ръст трудно може да се обясни, смята Люнчев. Забелязва се още, че в момента няма много предлагане на апартаменти под наем в столицата.

Според него, имотен балон у нас няма. Ако имаше такъв, то цените би трябвало да паднат наполовина. А такова падане не се очаква. Цените си растат стабилно с около 9% годишно.

"Бих казал, че има повишение и завишение на цените, но то не е колосално. Не мисля също, че те ще се сринат наполовина, а най-много с 10-15%, но не повече“, коментира още Люнчев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: