Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Варненецът, чийто автомобил стои закопчан един месец на паркинг, очаква съдействие от съда и общината
Автор: Пламена Николова 13:09 / 18.01.2021Коментари (4)347
© Varna24.bg
Илюстрация
Светослав Стефанов, чийто автомобил стои със скоба на частен паркинг вече месец, очаква съдействие от кмета на града Иван Пртних, към когото е адресирал писмо с искане от общинската администрация да се произнесат по казуса дали е законно да се иска заплащането на глоба за паркирането на място, което в кадастъра фигурира като публична общинска собственост. Това съобщи потърпевшият за Varna24.bg. Ето какво коментира той за медията ни:

"За общински публични имоти кметът и Общинският съвет вземат решение. Затова отправих питането си към кмета, което гласи следното: "С оглед изясняване на фактическото и правно положение, моля за актуална информация дали за този поземлен имот с идентификатор 101 35.1.705 общинска администрация Варна е оторизирала ползвателя на терена да поставя скоби на автомобили, да събира такси и налага глоби, респективно събира суми за свалянето на скобите.

Към настоящата молба прилагам справка за подадения сигнал към тел. 112. Това показва, че съм оставил автомобила си на това място за около 50 минути, т.е. влизам в рамките на обявените 2 безплатни часа, оповестени за клиенти на магазина, където съм пазарувал. По принцип МПС-то може да престои два часа, после дължи по три лева за всеки просрочен час. Има камери, те са запечатали часа, в който аз съм спрял и в който съм излязъл с покупките си. Има и кадастрална карта, която показва какъв е статутът на имота, където съм паркирал. На бележката, която са ми поставили при слагането на скобата пише да се обърна към охраната на обекта. На останалите уведомителни документи при неправилно паркиране се посочва да се обърнем към общинска полиция".

Нямам нищо против, ако съм направил нарушение, да си платя, но на държавата, на общината, а не някой да ме рекетира. На бележката, която ми дадоха, за да платя глоба, не е описано кой и на какво основание ми иска глоба. На тази бележка няма и сума. В случая не съм престъпник, прескочил дувар, спрял съм на общински имот. Затова съм пуснал молба към кмета да ми даде отговор дали общината е оторизирала охранителя на обекта да поставя скоби и да иска глоби. Срокът за разглеждане на молбата ми е един месец, този месец изтече, а аз още очаквам становището. Ако този охранител законово върши нещо, това означава че оторизираните органи-полиция и общинска полиция, имат право да ми наложат глобата. 

Като гражданин, който е изряден като данъкоплатец, като поведение, има право да търси защита от институциите. Време е хората, които сме избрали на отговорни постове, да дават разбираеми отгори на гражданите, като мен, които са им гласували доверие да стигнат до тези постове. Аз не обвинявам никого, искам отговор дал ли е някой правомощия на този човек да поставя скоби и иска глоби, какъв е статутът на този имот и кой всъщност е нарушителят? Ако до момента общинската служба не е била запозната с този проблем, аз съм ги запознал. Могат да си извършат проверката и да се самосезират, ако има нарушение. Този отговор ми е нужен, за да го приложа към жалбата ми към Районен съд-Варна, където ще подам граждански иск и ще си търся правата. Няма как прокуратурата да започне разследване, ако до нея не е стигнала информация от останалите институции, които трябва да си свършат работата.

Силно се надявам, давайки гласност, истината да види бял свят. Защото много хора, попаднали в моята ситуация, просто вадят 20 лева, плащат си глобата, защото автомобилите им трябват, и не си късат нервите. Но не е редно, трябва да отстояваме гражданските си права.

Основанията, на които ми закопчаха колата са, че е частен паркинг и имало табели. Но табела всеки може да сложи, но на какво основание, законно ли е? Аз искам законово основание! Табелата е информативна, но за да събираш пари, трябва да се позовеш на закона, иначе е рекет.

В 21 век сме. Като си вземеш булка, не я удряш с бухалката по главата и да я метнеш на рамо, за да си я носиш у дома. Искаш й ръката и тя трябва да се съгласи! И тук е така, питат ме, уведомяват ме и се позовават на закона, тогава да вадят бухалката, т.е. да ми искат пари. Като ви спре полицай на улицата ви иска талона на колата, иска ви лична карта, с която удостоверявате, че сте вие. Тук никой не ми показа законен документ, че имат основание да ме глобят.

Затова според мен тяхното действие е незаконно и е чисто самоуправство. Колкото и да твърдят, че имотът и паркингът са частни, аз имам опровержение, че имотът е публична общинска собственост и аз имам право на достъп, колкото и те.

Ако докажат, че е закопчаването на автомобила ми и искането на глоба са законни, ще си платя, както досега съм си плащал всичко, дължимо към общината и държавата. Всичко това се проточва във времето, защото институциите, които трябва да ме защитят, много тегаво движат нещата. Ако тази кола спешно ми трябваше, имах малки деца, налагаше ми се да пътувам спешно, щях да бъда принуден да замълча и да платя. Но аз ще търся истината и правата си, за да съм полезен и на други хора, които ще попаднат в моята ситуация", категоричен е Светослав Стефанов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Варна си имат море ние подлез под пощата и това е...
Aнонимен
на 18.01.2021 г.
-1
 
 
аа не драги, кмета не си му гласувал довоерие и не си го избирал ти. Той си е назначен ;) нужните му гласове са му ги купили
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: