Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Варненец отглежда краставици под звуците на класическа музика
Автор: Стоян Маджиров 10:24 / 22.05.2019Коментари (0)439
©
Варненец създаде първата иновативна оранжерия, използваща специална технология за отглеждане на растения в звукова среда, съобщиха от Областния информационен център-Варна. С помощта на проекта "Изграждане на оранжериен комплекс за целогодишно производство на зеленчуци“ по Подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Иван Григоров е успял да изгради стопанство от 12 декара, в което разсажда и произвежда краставици под звуците на класическа музика. Варненецът е вложил в бизнеса и солидна сума собствени средства. С помощта на европейското финансиране в размер на 977 хил. лв. той е изградил сервизна сграда и е закупил хидропонна система и сееща линия. Проектът е финализиран тази година.

Оранжерийният комплекс се намира в землището на с. Припек - община Аксаково, и е най-модерният в страната. Производителят работи с вносни семена от Холандия, които посява в специална разсадна машина в стая за покълване. След това разсадът се подрежда в тарелки и се пръска и тори. Оранжерията разполага и с помещение, в което два екрана осигуряват постоянна температура от 27 градуса целогодишно. Осигурено е LED осветление за разсада. След като той е готов, се изнася с колички и расте в оранжерия под звуците на класическа музика. Така растенията се развиват по-добре, смята Иван Григоров. В нея чрез системата за хидропоника те се хранят с разтвори. Готовата продукция преминава през сортираща линия, където се разпределя по тегло, размер и кривина.

Оранжерията разполага и със система за пречистване на водата, която се дренира от насажденията. Така се пести около 30 процента вода, разказа собственикът. Отоплението е поето от два котела, които работят със слънчогледови пелети и също се командват дистанционно. В стопанството, в което е отделено място и за био разсад, работят 17 души, а продукцията се реализира в голям варненски хипермаркет. В бъдеще Иван Григоров планира да разшири дейността си като започне да произвежда и домати, добавиха от Областния информационен център-Варна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: