Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Валери Симеонов: Улеснихме максимално наемането на чужденци в туристическия сектор
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:39 / 19.05.2017Коментари (1)597
©
Основния проблем на туристическия бранш и това лято са кадрите. Затова собствениците на хотели и заведения у нас ще могат да наемат при облекчени условия според Закона за трудовата миграция работници от други страни извън ЕС. Това обясни във Варна вицепремиерът Валери Симеонов, който гостува днес заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Varna24.bg

"Добрата новина е, че в този кратък срок до момента вече втори ден на сайта на Министерството на труда и социалната политика е публикуван новият правилник. 

В него са премахнати всички пречки за ускореното издаване на визи и съответно привличане на представители на трети страни в персонала в туристическия бранш. Конкретно бе премахнато изискването за удостоверение за квалификация и диплома за чуждестранните граждани предимно от български произход от Украйна, Молдова и Русия. 

Също така е премахнато изискването работодателя да предостави договор за наем. 

Иска се само декларация да бъде предоставена, че ще бъдат осигурени условия на човека, който ще бъде назначен. Също така имаме облекчение относно това, че отпада изискването да се публикува в медиите информация за търсената работна ръка. Договорено е с четири министерства целия срок от момента на подаване на документите до получаване на визата да е 7-дневен. 

Това, което се изисква от бъдещия служител или работник е да предаде копие от паспорта си, от там нататък работодателя подписва договор и с това се изчерпват документите. Те се подават в нашето консулство или посолство и до 7 дни работодателя получава съгласие и одобрение. 

Това са добри новини за туризма. От гледна точка на финансовите разходи желаещите ще трябва да платят 35 евро за издаването на визи и около 15 евро застраховка. Това е за всички сезонни работници, които идват без разрешение за работа и ще работят до 90 дена. 

Сега работим за уточняване на правилата за тези, които ще работят 5 месеца. Ако успеем да удължим поне до 4 месеца срока на пребиваването им, това ще обхване целия сезон от май до октомври. 

Поели сме ангажимента за законодателна инициатива и чрез Закона за туризма, и чрез Закона за устройство на територията за премахване изцяло на възможността на квадратурата на национални туристически обекти да има преместваеми обекти. Ще имаме инициатива и по Закона за концесиите.

Най-важно обаче беше облекчаване на режима на наемане на кадри, защото има недостиг на такива у нас, а в същото овреме имаме очакване за повишаване на туристическия поток. Както се казва: "Дай, Боже, всеки му!", каза Валери Симеонов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.05.2017 г.
0
 
 
Баце.. ти или си луд или си на някви медикаменти.. Вече мангалите нещат да работат за по 500-600лв, та чужденци ли ще дойдат да го правят...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2017 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: