Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Валентина Войкова: Време е ПП-ДБ да направят отстъпки, в противен случай отиваме на избори
Автор: Йоланда Пелова 00:40 / 27.06.2023Коментари (0)310
©
Проведоха се две поредни срещи между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. По време на тях обаче не е обсъждано поисканото от Бойко Борисов коалиционно споразумение. Първата среща е била за конституционната реформа, а втората – за изготвянето на управленска програма за ротационния кабинет "Денков-Габриел“. От "Продължаваме промяната“ са присъствали Лена Бориславова, правосъдният министър Атанас Славов, а представителите на ГЕРБ-СДС са били председателката на парламентарната група Десислава Атанасова и заместник-председателят на партията Томислав Дончев. Журналистът Валентина Войкова в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"



Ще се счупи ли тази сглобка, за която се говори в последните дни, ако изобщо има такава сглобка?



Здравейте, благодаря за поканата. Много интересен ден в политическото пространство на България. Личното ми мнение е, че така или иначе, ще бъде подписан някакъв документ. Въпросът е, че не мога да разбера защо всички толкова се плашат, особено от страна на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, това да бъде наречено "коалиционно споразумението“. На какви ли не термини се наслушахме в последните дни, включително и в днешния ден. То не беше "сглобка", то не беше "споразумение“. Лена Бориславова днес го нарече "това ще бъде механизъм“. Друг депутат от "Продължаваме промяната“ Стоян Михалев каза, че това щяло да бъде "управленско споразумение“, но в никакъв случай думата "коалиционно“ не се използва. Много ми е странно защо е тази съпротива конкретно срещу използването на тази дума и защо е тази чувствителност. Логичното обяснение е, че вероятно избирателите на коалицията "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ са твърде чувствителни към тази тема и по-конкретно точно към тази дума. Но това, което наблюдаваме и което виждаме и на което сме свидетели, според мен това си е форма на коалиция, на коалиционно споразумение. И не мога да разбера защо се поддържа лъжа спрямо избирателите. Много по-честната, много по-достойната позиция е наистина да се влезе в някакво коалиционно споразумение. Между другото, хващам се за едни думи на Томислав Дончев след излизането на тази среща.

Да, интересно изказване направи той – за трудоустрояването.

Много интересно беше изказването, имаше много моменти. Едното беше за трудоустрояването и другото, което беше много, много смислено – той каза: "Не може да не споделяш властта, но в същото време да искаш да имаш споделена отговорност“. Това противоречи на всякаква – извинете ме, здрава логика, не само политическа, а изобщо и човешка. Т.е. как така "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ очакват пълна и безпрекословна подкрепа, и не само това, а и носене на отговорност за управлението, без в същото време да има споделяне на властта? Това ми звучи малко като поведение на ощипана госпожица, нещо такова. Правим се, че е така, ама то всъщност не е, защото за пред хората, пък какво ще кажат.

А как коментирате – днес на срещата не присъстваха лидери? Отбелязано беше и това. От ГЕРБ очакваха на срещата да дойдат лидерите, да се подпише коалиционно споразумение. Срещата е продължила 20 минути.

Ами неслучайно срещата е продължила 20 минути, защото по всички здрави правила и протокол и въобще, пак казвам, и човешки правила би трябвало ниво на представителство от едната страна да бъде срещано със съответното ниво на представителство на другата страна. Вече на всички е ясно, включително имаше и публикации във "Фейсбук“, че лидерът на "Продължаваме промяната“ е на почивка в Гърция, в което няма нищо лошо, но пък от друга страна, все пак от страна на ГЕРБ на тази среща присъстват високо ниво хора, с партийни позиции и не само партийни, а и институционални. До ден днешен не знам точно каква е позицията на Лена Бориславова. Предполагам, че чисто партийно е висока, но тя не е депутат. Говори се, че е станала съветник на премиера, но мисля, че все още това не е официално. Така че нормално е при такова несъответствие на нивото срещата да продължи кратко. В крайна сметка всички очакваме да се случи лидерска среща в някакъв момент, за да може да се продължи нанякъде, в някаква посока.

Кой обаче в случая държи според вас червената химикалка – ГЕРБ-СДС или "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“?

Кой държи червената химикалка – сложно е да се каже. Аз мисля, че сега беше времето, при така стеклите се обстоятелства, отстъпки да направят коалицията "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. Т.е. за да може изобщо да продължи тази конструкция, сглобка или както там да се нарича, чисто лексикално, сега е моментът те да направят някакви отстъпки и да покажат добра воля, за да продължи това управление. В противен случай вероятно отиваме на избори, от които никой не печели, според мен. Още повече, че за мен беше твърде, твърде прибързано още от петък, на третата седмица, даже не знам дали има и три седмици от функционирането на това управление, да започне да се говори "Ние ще вземем оставката, ние ще дадем оставката“. Някак си вижда ми се несериозно.

Томислав Дончев днес коментира също, че получава информация, че държавният апарат ще се използва от една партия до местните избори във вреда на друга. По думите му ГЕРБ не може да носи отговорност за това, защото би било самонараняване. Вие какво мислите?

Какво мисля – така или иначе, в публичното пространство и официално, и неофициално, и с доказателства, и спекулативно се говори, че наистина "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ се опитват да вземат така да се каже цялата власт. Както чувате и по медиите, напоследък се говори и за "преяждане с власт“. Не мога да твърдя дали това е вярно изцяло, но сигурно има нещо вярно, защото няма логика – вече от толкова време и парламентът функционира, от толкова време и правителството функционира, а все още има оголени места, не са съставени всички комисии, не са назначени всички областни управители и още много, много други постове са така да се каже овакантени. Това означава, че има някаква неразбория, че нещо се случваш задкулисно – поне аз така си го тълкувам. Защото ако всичко е ясно, и то може би заради това се говори за коалиционно споразумение, защото при едно коалиционно споразумение, освен че има споделена отговорност и поемане на ясна отговорност, има яснота и за този механизъм относно назначенията. А пък според мен ГЕРБ са прави да не са много щастливи от този развой на събитията.

Но може би ще имаме конституционна реформа по бързата писта. И днес правосъдният министър Атанас Славов изтъкна, че на срещата, на която са присъствали и представители на ГЕРБ, "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ и ДПС е постигнато съгласие за три направления в реформирането на основния закон.

От това, което наблюдавах като изказвания – да, постигнато е съгласие, но нека първо да станат ясни точно какви ще бъдат тези реформи. И второ, това отново е свързано с подписване на някакво споразумение, което да е с ясно обозначени срокове, с ясно обозначени ангажименти, т.е. докато не видим въпросното споразумение, аз не съм оптимист. Много, много са въпросителните оттук насетне какви ще са ходовете на всяка една от политическите формации в тази ситуация.

И може би въпросът за оцеляването въобще на това правителство е под въпрос.

Да, и въпросът за оцеляването. Но знаете ли, личното ми мнение е, че това правителство само по себе си беше създадено с един наистина огромен компромис и не по органичен начин, така да го кажем. Ако успее това правителство да функционира и да издържи до местните избори, за което не съм особен оптимист, аз смятам, че след това хоризонтът ще по-дългосрочен, т.е. може би ще може да изпълни първоначалната заявка от година и половина. Просто ключово ще бъде какво ще се случи до местните избори, ключово, и как ще се проведат самите местни избори.

Още по темата: общо новини по темата: 1065
27.04.2024 »
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/178 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: