Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Валентин Радев: Все пак МВР се сети, че границата се пази първо с дипломация, а след това с граничари
Автор: ИА Фокус 12:15 / 08.11.2022Коментари (0)305
©
Все пак МВР се сети, че границата се пази първо с дипломация, а след това с граничари. Това каза в дневния блок "Добър ден, България" на Раидо "Фокус" бившия вътрешен министър Валентин Радев за трагичния инцидент на границата ни с Турция. 

"Първо съболезнования за загиналия полицейски служител. Трети месец по един полицай загива на границата. Това не чух от министъра, да каже какви са причините и какво направи по първите два случая. Това ми липсваше от интервюто и на професионалното ръководство като слушах главния комисар Петър Тодоров, както и министъра", отбеляза той.

Радев определи като хубава новина, че все пак министерството се е сетило, че границата се пази първо с дипломация, а след това се пази с граничари, като отбеляза какво очаква служебния министър и поисканата помощ от Европол.

"Аз не чух какво е направено след онези два случая, когато бяха убити двама полицаи в Бургас. С това трябваше да почне, това аз очаквах да чуя: "Това е направено, това е направено, това е направено“, и въпреки това днес някои си позволяват да разкажат какво се е случило. Това ми липсваше. А очевидно от това, което чух, че това са трафиканти. Не се знае какви са, трафиканти на нещо – може би мигранти, може би трафиканти на хора, на оръжие. И си позволяват да ползват оръжие, да стрелят по буквално по униформени защитници на границата", коментира Валентин Радев.

И оподчерта, че това досега не се е случвало. "Това го чух и браво, че обръща внимание на това, но нещо, което спомена главният секретар – да се разреши използването на дълго оръжие от полицията. Това означава автомат "Калашников“. Те са въоръжени с пистолети, с пистолет "Макаров“ стандартно и някакъв друг вид пистолети, къси оръжия се наричат. Бих отговорил веднага добре, ама нали има помощ от армията", добави той.

"През 2016 година променихме законодателството  и сложихме един член, разрешихме да подпомага "Гранична полиция“ и МВР по охрана на държавната граница. И заедно сега в момента впатрула е имало и човек с дълго оръжие, това е военнослужещият, той е въоръжен с автомат "Калашников“. Нищо не се е променило в патрула, че е имало. Освен това, това трябва да е синхронизирано с турската страна. Аз си спомням добре навремето, когато правихме тези промени в законодателството и позволихме на армията да участва, имаше обструкция от турската страна: как така отсреща ще виждаме военнослужещи, които са въоръжени", припомни той.

"Трябваше да обясним и да се договорим защо това е така. Може би сега трябва да се направи същия подход. Дано вече е направено ", изрази надежда той.

Още по темата: общо новини по темата: 70
16.02.2024 »
06.02.2024 »
13.10.2023 »
12.10.2023 »
12.10.2023 »
09.10.2023 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: