Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Валентин Николов: Фотоволтаичният лобизъм проби Плана за възстановяване, трябва да изградим блок 7 на АЕЦ "Козлодуй"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 07:59 / 17.11.2022Коментари (0)209
©
"Фотоволтаичният лобизъм проби Плана за възстановяване, трябва да възстановим блок 7 на АЕЦ "Козлодуй", защото ще има огромен дефицит на енергия, дори ще се наложи да внасяме". Това каза за обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на БЕХ и на АЕЦ "Белене", коментирайки затварянето на ТЕЦ-овете и поетия от четворната коалиция ангажимент.

"В Плана за възстановяване е записано намаляването на 40% на въглеродните емисии до края на 2025 година, като  е взета за базова година 2019, когато "Марица "Изток" работеше с два блока, които бяха включени в регулирания пазар със заповед на министър Петкова тогава (б.р. Теменужка Петкова, министър на енергетиката в кабинета "Борисов II“ (2014 – 2017) и "Борисов III“ (2017 – 2021)", припомни Валентин Николов.

Взета е много ниска база, защото договорените 40%  въглеродни емисии включват не само мини "Марица "Изток", а всички топлофикации в страната, които са в големите градове. Като се направи съотношението към днешния момент, когато работят всички Топлофикации, всъщност трябва да се затворят около 65% от мощностите към 2026 година. Периодът е много кратък и няма достатъчно време да се окаже помощ на работещите в ТЕЦ-овете, както и на тези, които работят във въгледобива. Вторият голям проблем е, че нямаме заместващи мощности, тъй като с ВЕИ няма как да се заместят базови мощности, стана ясно от думите на Николов.

Разглеждайки България като част от целия регион, тъй като тя вече не е самостоятелна държава, която пуска или спира тока извън границите си,  в региона до 2030 година ще има недостиг  от порядъка на 45 тераватчаса(TWh), а това е потреблението на България за година, припомни бившият изпълнителен директор на БЕХ и на АЕЦ "Белене".

"До 2050 година, с включването на електромобилите и затваряне на въглищните централи в региона, ще бъдат необходими 13 ядрени блока с мощност от по 1000 мегавата, за да заместят недостига. Поетите ангажименти за затваряне на мощности в такъв кратък срок и в същото време увеличаване на потреблението, ще създаде огромен проблем в България, съчетан с увеличаване цената на енергията", каза още Николов.

Ако сега изнасяме електроенергия и с тези пари компенсираме бизнеса,  то в тоя случай няма да можем го компенсираме, защото не само няма да можем да изнасяме електрическа енергия, а най-вероятно ще се наложи да внасяме, стана ясно от думите на Николов.

"В момента с пълна сила трябва да търсим възможности да реализираме 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Пътната карта показва, че ако сега започнем строителство, през 2032 година той ще работи и ще може да компенсира липсващите мощности", допълни Николов.

Никаква друга врата не се отваря за компенсиране на липсващите мощности, нито ще може да се предоговори с ЕК това, което са поели като ангажимент по времето на правителството на Кирил Петков, стана ясно от анализа на енергетика.

"Има големи апетити да се вземат земите, където се копаят въглища в момента, говоря за мини "Марица"Изток", там да се направят едни фотоволтаични централи, които да съхраняват своята енергия в огромни батерии и това е  лобизмът, който е пробил в Плана за възстановяване", допълни Николов.

По плана, предложен от ГЕРБ въглищните централи трябваше да работят, като от 2030 година да се направят инвестиции за модернизация за постепенно намаляване на въглеродните емисии, припомни той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: