Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ВСС реши да гледа искането за отстраняването на главния прокурор
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:12 / 25.05.2023Коментари (0)497
©
В случай, че същите не си направят отвод с процедурите на ВСС, считам че по този въпрос трябва да се произнесе Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси към ВСС с оглед установяване на обективността и непредубедеността на шестте члена на ВСС.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в началото на заседанието на ВСС. В днешното заседание първа точка е произнасяне по редовността и допустимостта на предложението от членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев за тежко нарушаване на служебните задължения, предаде репортер на БГНЕС.

Гешев поиска да бъде представен от адвокат Радостина Томова по време на разглеждането на първата точка от дневния ред на заседанието на ВСС.

“Смятам, че определени лица, които са част от съдебната власт и са крайно ограничени, а може би евентуално и във ВСС, се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза. Ще направя всичко възможно в интерес на българските граждани и на съдебната власт това да не се случи. Тези 6 човека нямат не юридическо право да участват в тази процедура, те нямат морално право да участват в тази процедура", добави главният прокурор.

Гешев посочи, че членовете на ВСС трябва да решат дали основанията в детайли трябва да бъдат разгледани в открито или закрито заседание.

Крум Зарков пък отвърна: “Времето на закритото свърши".

От шестимата внесли искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Георги Кузманов и Калина Чапкънова отказаха да направят отвод. Към момента Огнян Дамянов, който не присъства на заседанието поради лични причини, все още не е изразил становище.

Гешев подписа и второто искане за неговото предсрочно освобождаване. Той посочи: “Част от нещата, които ще предоставя, касаещи сигнали на членове на ВСС срещу мен в лично качество, срещу други лица, които се споменават в публичното пространство, съм издал съответната заповед, че всички те ще се докладват на мой заместник. Това е, за да гарантира, че няма каквото и да е съмнение в моята лична и професионална безпристрастност", подчерта главният прокурор.

Заседанието се провежда открито, след като Гешев оттегли предложението си то да е закрито. Той представи и данните, които е предложил да бъдат приобщени в хода на процедурата: “Записа на брифинга, който го има в YouTube и може да се приобщи и така. Второто нещо, което предоставям са изявленията на Георги Кузманов в медиите. Следващото нещо, което предоставям, са приложенията към което становището - моя заповед, която изрично показва за кой период докато отсъствам от 25.04 до 17.05, съм заместван от Красимира Филипова, и после от 28.04-17.05 от Борислав Сарафов. На датата 14 съм прекъснал командировката си, предоставям заповед, в която съм го посочил. Заповед, с която заявявам, че няма да участвам в разпределението на определен брой случаи, които съм посочил. Съобщение на СГП, че няма процесуални нарушения във връзка с твърдения от вносителите. Статия от епицентър, където е ясно каква е причината израелския експерт да присъства в България. Запазвам си възможността да предоставя и допълнителни доказателства.", съобщи той.

Главният прокурор уточни, че продължава да е в отпуск като днес е прекъснал отпуска си заради заседанието. Той допълни: “Заявявам, че записът не е правен от мен. Заявявам, че мой служител му е предоставен по определен начин този запис. Заявявам, че тези обстоятелства подробно съм обяснил в хода на различните проверки в прокуратурата. Заявявам, че ми беше предадено, че има много други такива неща, на моя служител е казано и че това е гаранция, че няма да сменя становището си. Заявявам, категоричното си предположение, че последвалите сигнали, включително и второто предложение да бъда отстранен, особено сигналите депозирани от моя заместник, целят само и единствено според мен да не оповестя тези разговори и обстоятелства, а в случай, че ги оповестя да бъда атакуван в посока нарушение на Конституцията", категоричен е Гешев.

Членовете на ВСС гласуваха и допустимостта на предложението. При гласуването 14 гласуваха “за" и 4 “против".

Предстои изслушване на Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба. Повод за изслушването е сигналът, който Сарафов подаде срещу Гешев за това, че главният прокурор е направил незаконен запис на свой разговор с члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Йордан Стоев.

Още по темата: общо новини по темата: 353
26.01.2024 »
25.08.2023 »
10.08.2023 »
08.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
предишна страница [ 1/59 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: