Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ВАС: Отнемането на книжка за неплатена глоба е незаконно
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:35 / 11.03.2021Коментари (0)328
©
Отнемането на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби нарушава основни човешки права. С такова становище излезе Върховният административен съд. Мнението на съдиите е по конституционно дело, с което се иска двете санкции да бъдат обявени за противоречащи на основния закон.

Роберто е сред хилядите шофьори, останали без книжка заради неплатена глоба от КАТ. В неговия случай – за 20 лева. "Нарушението, за което беше ми съставен фиш, мисля, че беше за лампичка, която е развалена, която не осветява номера на автомобила", разказва пред Нова тв Роберто Методиев.

На магистрала "Струма" бил спрян за рутинна проверка и полицаите му предложили да плати фиша онлайн, за да не се налага да му отнемат правото да продължи по пътя си. "Проблемът беше, че е предоставена възможност за плащане, но когато се стига до плащане, не приема никакви карти , т.е. отхвърля картата", спомня си той.  Така останал без книжка за 20 дни.

Заради подобни казуси, както и заради решението да се взимат книжки и свалят номера и на граничните пунктове, е заведено дело пред Конституционния съд. Инициатор е омбудманът Диана Ковачева. 

Пленумът на Върховния административен съд я подкрепа в становището си. Според него подобни санкции заради неплатени глоби погазват принципа на правовата държава.

"Не е приемливо и не е допустимо за неплатени глоби, което само по себе си не е нарушение или престъпление, да се предприемат принудителни административни мерки", посочва омбудсманът Дияна Ковачева.

Оказва се, че има и много водачи, които са останали без книжки въпреки че са заплатили санкциите си. "Не се отразява плащането, което означава, че имате два избора – или да платите отново, или пък да носите със себе си, във всеки един момент, документа за платена глоба, което наистина смятам, че е неприемливо", категорична е омбудсманът.

Конституционният съд ще заседава за разпоредбите на 23 март. И преди това обаче при обжалване на наложена принудителна административна мярка, съдът би отменил наказанието, смятат юристи.

"При едно съдебно производство би следвало да се констатира, дори и инцидентно, противоконституционност на дадения текст. Засягат се веднъж правото на придвижване на хората, втори път би могло да се засегне тяхното право на труд, така че - не е много трудно да се предположи какво ще бъде решението", твърди юристът Емануил Йорданов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: