Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В ЕС плащат до 50% от билета за закъснял влак, при нас е по-различно
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:39 / 03.09.2013Коментари (2)389
© Bulfoto
При закъснение на влака пътник, който се вози в страна на ЕС, но не и в България, може да получи компенсация в размер от 25 до 50 на сто от стойността на билета. Това е само едно от правата на жп пътниците, упоменати в брошура, издадена от транспортното ведомство за провеждането на национална информационна кампания на пътниците с всички видове транспорт. Министърът Данаил Папазов даде официален старт на кампанията на столичното летище и после лично раздаде брошури на част от заминаващите. Папазов уточни, че България е синхронизирала законодателството си с европейското и затова каквото и да се случи на заминаващите и пътуващите българи, независимо дали проблемът им възниква у нас или зад граница, правата им са идентични.

По отношение на БДЖ обаче страната ни използва всички отлагателни срокове за въвеждането на финансови санкции към превозвача в случай на закъснение или проваляне на пътуването, защото самата компания все още не отговаря на съвременните изисквания за предоставяне и обмен на информация, както и възможности за онлайн резервации и продажба на билети. За сметка на това човек може да върне билета си дори час преди пътуването срещу наказателна комисионна от 10%.

"За съжаление работата в тази насока не върви с темповете, които ме удовлетворяват и заради това предприехме доста смени в ръководството на БДЖ", каза министърът и допълни, че след като в първите си дни е дал шанс на всеки ръководител да докаже желанието си за ефективна работа, след като поставените задачи не се изпълняват в срок, редно е да започнат промени. "Темповете са изключително бавни, много трудно се променя мисленето, но мисля, че напоследък започваме да говорим на един език. Поставил съм задача компютърната продажба на билети да е готова за Нова година, обещал съм това да стане, ще го следвам по всякакъв начин", каза още Данаил Папазов.

Според експертите пътниците са най-запознати с правата си като авиопътници, тъй като те най-често се коментират в публичното пространство, особено около сезонните проблеми, свързани с утежнена метеорологична обстановка. Най-често обаче пасажерите се оплакват от повреден или изгубен багаж.

До 1220 евро може да достигне размерът на обезщетението при подобни ситуации, когато полетът е на територията на ЕС. При закъснение на полета, независимо от причината и пътникът е вече чекиран и се намира в салоните за заминаващи, след три часа трябва да получи храна и напитка, след 6 часа пълноценно меню, а след това и настаняване в хотел. Ако пасажерът направи разходи за хотелско настаняване, авиопревозвачът трябва да ги възстанови срещу представен разходен документ.

В случай на анулиран полет или отказан достъп на борда на самолета, пътникът има право на обезщетение от 125 до 600 евро, в зависимост от разстоянието на полета и закъснението преди промяната на маршрута. Авиокомпанията е длъжна да предложи избор между възстановяване на стойността на билета в 7-дневен срок или нов маршрут до крайната дестинация на клиента. По отношение на загубения или повреден багаж пътникът трябва да подаде жалба до въздушния превозвач най-късно до седем дни от приемането на багажа.

При ползване на воден транспорт гражданите на ЕС имат право на възстановяване на стойността на билетите при отмяна на пътуването или закъснение с повече от 90 минути при заминаване. Превозвачът е длъжен и да им предложи превоз по друг маршрут, както и храна и напитки и до три нощувки в хотел, когато това е необходимо.

При пътуване с рейс в правилата е указано, че хората са с право на хотел и храна, но остава мъгляво как се превозват хората, ако колата аварира в район без нужната инфраструктура. Според потребителски организации трябва да бъдат покрити и разходите за такси например.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
егати новия облик-мн.е мрачен
на 03.09.2013 г.
+1
 
 
Първото изречение показва,че България все още не е в ЕС!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зелен преход
Крал Чарлз е болен от рак
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: