Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ужасяващи подробности за смъртоносния инцидент в Стамболийски
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:40 / 05.10.2020Коментари (0)373
©
Снимката е илюстративна
Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо А.С., на 63 г., за това, че на 12 август 2016 г., на разтоварището на гара Стамболийски, обл. Пловдив, при извършени товаро-разтоварни работи, при управление на повдигателно съоръжение – автокран "Краз“, като кранист на трудов договор, притежаващ необходимата квалификация за управление на съоръжението, поради намарливо изпълнение на правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, в нарушение на разпоредбите за безопасно използване на повдигателни съоръжения, е претоварил крановата уредба за съответното й положение над два пъти от допустимото, което е довело до скъсване на износеното стрелоподемно въже, а при падането на стрелата на автокрана е била причинена смъртта на 28-годишен мъж и средни телесни повреди, изразяващи се в счупване на кости на краката и на поясен прешлен, довело до трайно затрудняване на движението на 31-годишен мъж  – престъпление по чл. 123 ал. 1 от Наказателния кодекс и престъпление по чл.134 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 12 август 2016 г., обвиняемият А.С. работел като кранист и трябвало да премести "пачки“ с бетонови траверси от двора на бившето "Топливо“ в Стамболийски върху платформа на полуремарке на камион. Двамата пострадали били общи работници и не познавали добре товарната дейност. Те се качили неправомерно на камиона и направлявали товара с голи ръце. Обвиняемият А.С., който трябвало да ги надзирава, вместо да спре товарната дейност при това положение, продължил извършването й, при което на три пъти поставил върху платформата на ремаркето "пачки“ с бетонови траверси.

При третото поставяне, което било в най-отдалеченото за крана положение, бил задействан ограничителят за товароподемността му. Вместо да потърси по-удобна позиция, при която безопасно да намести товара, обвиняемият А.С. само леко доближил крана до платформата на камиона и предприел ново преместване на товара. При това положение на "стрелата“ кранът можел да вдигне до 2 000 кг., а  действително повдигнатия товар в случая бил над 4 240 кг. Вследствие на това претоварване стрелоподемното въже се скъсало, при което стрелата със закачения към нея товар паднали на платформата на камиона. Двамата общи работници били тежко ранени и откарани в болницата. Единият от тях – 28-годишен мъж починал от травмите си на 18 август 2016 г. в болницата, а на 31-годишния му колега се е лекувал дълго време заради причинена средна телесна повреда. 

Допълнителна причина за настъпването на злополуката оказало и немарливото отношение на обвиняемия към ежедневния преглед и поддръжка на скъсаното въже, което било изоставено от него седмици преди инцидента. При това положение скъсаното въже в процеса на експлоатация се прокъсвало на различни места и не било редовно смазвано.

Съобразно заключението на извършената в хода на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза неносеното на специално защитно облекло от двамата пострадали не е основна причина за причинените им телесни повреди, защото ударът на крановата стрела по главите и телата им е бил толкова силен, че със или без такова специално оборудване, биха настъпили причинените им телесни повреди.

По делото са разпитани множество свидетели, приобщена е относимата документация, изготвени са експертни заключения и други.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: