Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Уволниха служителя на БГТОЛ заради непристойно поведение към молдовски гражданин
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:03 / 22.12.2021Коментари (0)349
©
Служителят на Национално тол управление на ГКПП "Дунав мост“ е уволнен днес заради непристойно поведение спрямо молдовския гражданин. Заповедта за дисциплинарното уволнение на служителя трябва да бъде връчена в рамките на деня.

Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Министърът обяви резултатите от възложената от него бърза и цялостна проверка на случая. По негово разпореждане в края на миналата седмица беше сформирана комисия, която да установи всички обстоятелства около инцидента.

Направено е недопустимо дисциплинарно нарушение, което за съжаление нарушава не само всички норми и правила, но и опетнява образа на министерството и администрацията изобщо, а оттам - на България като цяло, коментира вицепремиерът Гроздан Караджов. Ще има и други наказани, но уволненият ще е само един, уточни министърът.

Заместник министър-председателят съобщи, че инцидентът се е случил на 22 октомври 2021 г. Сигналът от потърпевшия гражданин е подаден в Агенция "Пътна инфраструктура“ на 25 октомври. На 1 ноември от тримата служители на Национално тол управление, които са били на смяна по времето на случая, са изискани писмени обяснения. На чуждестранния гражданин е наложена глоба от 36 евро, защото той си е купил винетка след като камера на АПИ го засича, че няма платена винетна такса. При излизане от страната молдовският гражданин първоначално е отказал да плати глобата на служители на Агенция "Митници“, които също могат да събират таксите за преминаване по републиканската пътна мрежа. Митническите служители са потърсили съдействие от служителите на Национално тол управление да обяснят защо на чуждестранния гражданин е наложена глобата и в този момент се стига до неприятния инцидент. В крайна сметка молдовският гражданин е платил в брой на гишето на Агенция "Митници“, информира вицепремиерът и регионален министър. Проверката категорично не потвърждава изнесените в медиите данни, че служители на Национално тол управление са искали плащането да бъде направено в брой.

Проверка не установи и данни средства от тол таксите да са отклонявани от бюджета. Нито един от служителите от мобилните екипи на Национално тол управление не получава пари в брой, а разполагат с преносими кеш терминали, чрез които да се извършват плащания, каза още Гроздан Караджов.

По отношение на броя платени такси и тяхното съответствие с броя влезли леки и тежкотоварни автомобили по нашата система не може да се търси съотношение, коментира вицепремиерът Караджов. Причината е, че една купена винетка може да се ползва многократно за влизане и излизане от страната. Проверка може да бъде направена за тежкотоварните автомобили и информация за тях е поискана от Агенция "Митници“. Резултатите от нея също ще бъдат обявени.

Министърът поиска и справка за приходите от смесената електронна система за плащане на пътни такси за периода от 1 януари 2021 г. до 20 декември 2021 г. Общите приходи възлизат на над 441,2 млн. лв. От тях близо 420 млн. лв. са от пътни такси и близо 21,6 млн. лв. са наложените глоби. От общата сума на пътните такси почти 267 млн. лв. са от електронни винетки за автомобили до 3,5 тона. Едва малко над  154 млн. лв. са от тол такси от тежкотоварни превозни средства.

Таксите от леки автомобили почти двукратно превъзхождат тези от тежкотоварния трафик, който разрушава пътищата и замърсяват околната среда много повече. Това показва защо трябва да се увеличи размерът и да се разшири обхватът на тол системата с второкласни пътища, посочи вицепремиерът. Ако един камион влезе в страната ни през граничния пункт при Русе, може да отиде до Силистра и да се върне, без да премине по първокласен път, а това е в ущърб за нас, даде пример той.

Вицепремиерът информира още, че цените на електронните винетки няма да се повишават през следващата година. За размера на тол таксите тепърва ще се водят разговори с превозвачите. Промяна обаче в следващите месеци няма да има.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: