Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Управляващите внасят промени в Конституцията в следващите дни
Автор: Алена Соколчева 11:59 / 25.07.2023Коментари (0)297
© Фокус
В началото на заседанието на Комисията по конституционни въпроси стана ясно, че има нагласа за мнозинството в комисия и в парламента в следващите дни да бъде внесен общ проект за Закон за изменение и допълнение на Конституцията. Това обяви председателят на комисията Радомир Чолаков. По време на заседанието бе дадена думата на представителите на различните политически формации да изкажат своето мнение по предложените промени от ПП-ДБ и да представят свои, ако са подготвили такива, предаде репортер на “Фокус".

“Идеите на ПП-ДБ за промени в Конституцията са част от усилието на общия ни път да намерим общо сечение помежду ни. В няколко групи попадат предложенията ни. Укрепване на българската държавност - считаме, че за да сме демократична държава, със силно гражданско общество, е добре да заложим в Конституцията, че българската държавност се гради върху ценностите на просвещението, равенството и духовността, които са ни завещание от Кирил и Методий, Васил Левски". Това каза депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова по време на заседанието на Комисията по конституционни въпроси в парламента.

По време на дискусията тя формулира предложенията на ПП-ДБ за промени в Конституцията едно по едно:

"Предвиждаме укрепване на съда чрез реформа на прокуратурата, чрез повече отчетност и съкращаване на правомощията на главния прокурор. Регулиране на функциите на служебното правителство, прилагане на принципа, че България е парламентарна република. Намалява се периодът, в който страната остава месец без редовно правителство. Въвеждане на конституционни стандарти в регулаторните органи в страната - трябва да положим усилия, за да не се превръщат тези органи в политически", каза още Йорданова.

“Нашата визия за промяната на ВСС е окончателното му разделяне на два органа. Общият брой се запазва на 25 души, като ВСС ще се се състои от 15". Това заяви депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев.

Народният представител от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева също взе думата. “Радваме се, че тази комисия започва работа, а очакванията към нея са изключително високи. Има усещане, че е крайно време за промените, но ми се иска да направим общ проект с останалите политически формации, така че да не се налага да ревизираме тази глава. Очевидно е, че има проблеми с Инспектората и трябва да засилим неговата независимост. Инспекторите трябва да имат правото и задължението да не се връщат в органите на съдебната власт след изтичане на техния мандат. За служебните кабинети мисля, че трябва да намерим по-балансиран вариант от това, което ПП-ДБ предлага. Искам да намерим съгласие и по темата за непрекъсваемостта на работата на парламента. Считаме, че трябва да има такава, когато не може да се излъчи правителство и когато партиите са в кампания поради избори", обясни Захариева.

Според нея мандатността на кметовете е много спорен въпрос.  По думите й не е ясно защо предложението е да се намали на 2 години.

“Ще отхвърлим категорично всички предложения от представителите на сглобката. Вярно е, че Конституцията има нужда от промени, но моментът не е сега. Тези промени ще легитимират колониалния статут на България. Вносителите вкарват мъглив евфемизъм, с който искат да овладеят съдебната власт", заяви Златан Златанов от “Възраждане".

“За смяната на датата на националния ни празник се прави с умишлена цел - да се прекъснат вековни отношения с Изтока, което ще навреди на България", смята още депутатът от “Възраждане".

“Форсирането на промени крие користни намерения, които са бомба със закъснител и ще има тежки последствие за България", допълни Златанов.

“От БСП нямаме готови предложения и няма да коментирам предложенията на ПП-ДБ. Има въпроси за мислене, но има и такива, които не са в дневния ред на обществото", каза народният представител от левицата Мая Димитрова. “Ще участваме активно и ще имаме позиция след представяне на предложенията", посочи още тя.


Още по темата: общо новини по темата: 1064
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/178 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: