Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Уникално наше село крие непознати истории и ни потапя в стари времена
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:50 / 25.04.2023Коментари (0)166
Сред красивата природа на Габровските възвишения се крие село Боженци. Място, където може да се потопите в атмосферата на Възраждането, да чуете непознати истории, а и да си вземете глътка въздух от забързаното ежедневие.

То се намира на едва 9 километра от центъра на Габрово и на 6 километра от Трявна.

Легендата гласи, че селото е основано от болярката Божана, избягала заедно с децата си от Търново  след падането на старопрестолната столица под османска власт. Първи писмени сведения за Боженците (Боженци) има в османски данъчен регистър от средата на XVIII век, предаде pochivka.blitz.

През втората половина на XVIII век населеното място се оформя като център за околните колибарски селища. Развиват се овцевъдство, пчеларство, бубарство и различни занаяти.

Основен поминък на хората от Боженци била търговията, чийто разцвет започнал през XVIII век и продължава и през XIX век. С течение на времето селото се разраства и през Възраждането се превръща във важен кръстопът.

Селцето е обявено за архитектурно-исторически резерват още през далечната 1964 година. Така е запазило и духа на живота преди Освобождението. През XX век са реставрирани почти всички къщи, старото кафене-механа в центъра на селото, възстановени са ковачница, кожухарска работилница, работилницата за пречистване на восък.

Днес отворени за посещение две музейни къщи – къща-музей "Баба Райна“ и къща-музей "Дончо Попа“, които представят етнографски експозиции, Менгема – работилницата за пречистване на восък, Килийно училище, Експозиционна зала в Новото школо и Изложбена зала в Старото школо.

В изложбената зала се сменят гостуващи изложби, а в експозиционната освен гостуващите изложби се поставят и постоянните експозиции на музея. Храмът на Боженци също носи белезите на миналото -  "Св. Пророк Илия“ е построен през далечната 1841 г.   В двора на църквата са и паметниците на загиналите във войните 1912 – 1918 г., и на Иван Карадимитров.

По калдъръмените улици на Боженци, което ежегодно бива посещавано от хиляди  туристи, ще откриете съхранени образци на цялостния архитектурен ансамбъл на едно проспериращо българско селище от епохата на Възраждането. Всяка година архитектурно-историческият резерват става сцена на различни възстановки на традиционни обичаи и обреди.

Историческият резерват е част и от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз, а печати се издават в музейните обекти.

Ако след посещение на Боженци имате желание за нови подвизи, в непосредствена близост до селото има запазен римски път, който продължава в екопътека в посока Габрово, а от източния край на селото започва горска пътека към Трявна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бивш преподавател в Югозападния университет със скандални разкрития за корупционни практики
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: