Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учителка от Хисаря е лицето на България на олимпиадата в Токио
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:18 / 27.11.2019Коментари (0)376
©
Наша красива учителка е лицето на България на летните олимпийски игри в Токио през 2020 година. Краси Кисьова от Хисаря, която доби популярност като лицето на фолклора в България, очарова японците, а нейната снимка ще бъде увековечена в юбилейна пощенска марка. Тя е част от специална фотосесия на фотографката Димитра Лефтерова, която двете правят в розов масив край Хисаря.

"Горда съм от това, че представям България, която е истинска съкровищница на неизчерпаемо историческо и културно наследство! Именно с националното ни облекло в едно с българската роза като символ на нежността и красотата на българката!", сподели пред "България Днес" Кисьова.

Всичко започва в японския град Мураяма, който е град-домакин на националния ни отбор по художествена гимнастика по време на Олимпиадата Токио 2020. Във връзка с културния обмен, който се осъществява между двете страни, е направена изложба на Димитра Лефтерова. Тя се състои от две части: "Красотата на България" и "Красотата на художествената гимнастика".

Изложбата е посрещната с голям интерес в Олимпийския град, символ на който е розата. В тази връзка фотографията "Розобер" с учителката в детска градина в Хисаря Краси Кисьова, облечена в българска народна носия, е една от тези, които изумява с красотата си японската публика. Една от снимките във фотосесията ще бъде увековечена като юбилейна пощенска марка в Япония.

Идеята за фотосесията сред цъфналите рози възниква случайно и е взаимна. Краси е облечена в традиционна за района на Хисаря автентична носия, носена до средата на XX век - пембяна фустанела от памучен плат, без ръкави, надиплена с украса от черни ивици. Ризата е от бяло памучно платно, с дълги ръкави, украсени с ръчно плетена дантела по краищата, нашита с мъниста и трампета.

Под широките ръкави на ризата са сложени ръкавели за предпазване на ръцете, изплeтeни от вълнени или памучни конци. Престилката е приготвена от кадифе с бродерия от цветни конци. На кръста са сложени сребърни чопрази с мънистен колан.

Автентичната носия на българката впечатлява не само публика и гости на изложбата, но и организаторите й. Носията е собственост на Краси, наследство от нейната баба, и е една от многото, които тя притежава и съхранява. Фотографиите са оставени като дарение на града и ще могат да се видят по време на Олимпиадата. Част от тях вземат участие в българска изложба в Токио във връзка с тройния юбилей между двете страни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: