Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Учениците да почерпят! Намаляват домашните и броя на изпитванията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:07 / 22.07.2023Коментари (9)398
© Сега
Да се намалят изпитванията на учениците, предвижда промени в Наредба за оценяване на резултатите от обучението на учениците, качена за обществено обсъждане.

Причината са постъпили в Министерството на образованието и науката сигнали и жалби на родители за претоварване на учениците вследствие нецелесъобразно задаване на писмени самостоятелни работи и големия брой изпитвания по учебните предмети, посочват от образователното министерство,цитирани от Pariteni.bg.

Едно от предложенията е да се намали броят на оценките, въз основа на които се формира срочната оценка за съответния учебен предмет, включително чрез премахване на изискването за провеждане на входно равнище на учениците за профилираната подготовка.

В проекта е записано, че на учениците в прогимназиалния етап на основното образование и в двата етапа на средното образование задачи за самостоятелно писмено изпълнение по отделен учебен предмет ще се поставят не повече от два пъти в една учебна седмица, а сумарно по всички учебни предмети – не повече от пет пъти за една учебна седмица.

На учениците в началния етап на основното образование задачи за самостоятелно писмено изпълнение по всеки от учебните предмети български език и литература и математика се поставят не повече от три пъти в една учебна седмица, а по останалите учебни предмети – не повече от веднъж.

Задачи за самостоятелно писмено изпълнение пък вече няма да се задават през ваканции.

Преодоляването на негативните тенденции, свързани с използването на самостоятелните писмени работи като санкция за ученика или като възможност да се довърши недовършената през часа работа, предпоставя необходимостта от нормативно определяне на обема им за една учебна седмица, пише в мотивите към проекта.

Когато изпълнението на задачите се проверява чрез индивидуално или групово изпитване, се поставя текуща оценка индивидуално за всеки ученик, пише още в наредбата. Ще се разделят задачите за писмена самостоятелна работа извън часа от изследователската проектна дейност, която учениците изпълняват индивидуално или в екип, за да се акцентира върху възможността да получат оценка за задачата, изпълнявана последователно и поетапно през по-продължителен период от време.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.07.2023 г.
0
 
 
Децата наистина са претоварени !!!
Aнонимен
на 22.07.2023 г.
0
 
 
Аз предлагам още на 15.09. да им се напишат шестиците за годината и да няма кахъри с родители и деца.
Aнонимен
на 22.07.2023 г.
0
 
 
Какви са теэи беэсмислици? Как не ви е срам, някакви там иэмислени от МОН? Хем говорите глупости, които нищо не эначат, хем нищо ново! Просто някаква игра ма диму лу играете!Эасрамете се!
+4
 
 
Направо им давайте дипломите без да правят нищо и да се свършва с тая мъка. И без това от училище излизат масово неграмотни и нагли келешчета.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
Лято 2024
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: