Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
У нас задържаха заподозрени, свързани с атентата в Истанбул
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:08 / 19.11.2022Коментари (0)243
©
У нас задържаха заподозрени, свързани с терористите, извършили атентата в Истанбул. Арестувани са трима души от молдовски произход и един от арабски произход. Единият от задържаните е Амран Абдулрами, смятан за дясната ръка на един от основните организатори на терористичния акт Билал Хасан.

В искането за задържане на лицата от страна на прокуратурата на Република Турция се съдържат данни от разузнавателната служба МИТ, а именно че Амран Абдулрами и Билал Хасан и група терористи имат намерението да осъществят повторени атентати, както в Турция, така и в страна от ЕС.

По информация на bTV Амран Абдулрами е бил натоварен от Билал Хасан да избере на територията на България една от три предварително подбрани фирми, за които било проучено, че превозват мигранти.

Абулрами е избрал и наел група от молдовски лица, които с три микробуса, регистрирани на фирма "бушон“, чийто собственик се намира в дунавски град в България осъществявали превоз от типа "случаен превоз“ от Турция през България за Молдова и превозвала дребен текстил.

Амран Абдулрами е вербувал българският гражданин, който има и молдовско гражданство  да организира транспорта и връзката с граничните полицаи и митничари на ГКПП Лесово и ГКПП Капитан Андреево, като е бил натоварен и да се разплаща с тях.

Групата на Билал Хасан е действала повече от половин година, като е прикривала терористичната си дейност възползвайки се от добре проучен и подбран канал от молдовски граждани и българи, създаден за превозване на мигранти от Турция до Сърбия.

В материалите по делото се твърди, че трите микробуса са преминавали при едни и същи митнически и гранични полицейски служители, винаги след 22 часа, като за да преминат безпроблемно са заплащали суми от порядъка на 500 евро и винаги били натоварени предимно с дрехи. Въпросните микробуси са преминавали над седем пъти през пункта, като същите съдържали и тайници, в които се прекарвали хора свързани с терористична дейност от Турция към Европа, както и оръжие. 

Именно с един от тези микробуси преди няколко дни в България е влязъл издирвания Амран Абдулрами, който е пътувал с  Билал Хасан и още пет лица, три от който свързани с различни терористични актове не само в Турция.

Запознати с делото от Софийски градски съд споделиха, че Билал Хасан е създал организация за бягството си от Турция още на 13 ноември вечерта, но тъй като смяната от полицаите, които работели с групата, имала дежурство на 16/17 ноември, той е предприел това по-късно.

През последните пет месеца с трите микробуса е превозвано оръжие и в двете посоки (България и Турция), както и мигранти, като на водачите на микробусите се заплащало по 500 евро на човек и бежанците и оръжието се доставяло повечето пъти в близост до границата ни със Сърбия.

Когато групата превозвала само бежанци, понякога същите били оставяни в близост до София.

Всеки микробус е имал изградени по два тайника, първият за оръжие и втори за мигранти и терористи. Когато се е превозвало оръжие това е ставало лично под контрола на Билал Хасан, а с микробуса винаги пътувал Амран Абдулрами.

Оръжието се е криело в тайник под тавана на микробуса. Хората, които се превеждали през границата са се превозвали във втория тайник, който е бил направен зад седалките на пътниците, като шкаф с врата отгоре се превозвали по четири човека.

В искането за задържане на четиримата се намират доказателства за четири преминавания през турско-българската граница.

Още по темата: общо новини по темата: 6
31.01.2023 »
29.11.2022 »
19.11.2022 »
15.11.2022 »
15.11.2022 »
14.11.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: