Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
У нас обучаваха студенти по медицина да оперират с роботи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:23 / 11.01.2022Коментари (0)233
През зимния семестър на учебната 2021/2022 година в Медицински университет – Варна се проведе първото в България обучение по СИД (свободно избираема дисциплина) "Въведение в роботизираната хирургия“. В обучението взеха участие студенти от 5-и курс, специалност "Медицина“, научи Varna24.bg от информация, публикувана на страницата на висшето училище във фейсбук.

Новата програма за обучение цели развитието и обучението на кадри да започне още от нивото на "студентската скамейка“, т.к. се наблюдава недостиг на специалисти в тази област както в национален, така и в международен мащаб. СИД-ът бе разпределен в два модула, теоретичен и практически, като имаше за цел да запознае студентите както със спецификите на минимално инвазивната робот-асистирана хирургия, така и с нейните предимства за пациента. За тази цел те имаха възможност да се докоснат отблизо и да работят с най-иновативната и високотехнологична роботизирана платформа Da Vinci Xi. В рамките на специализирания курс студентите детайлно успяха да изучат технологията и стъпките в предоперативната подготовка и последващите етапи от една роботизирана оперативна интервенция.

Програмата за обучение и оценка на знанията по новата дисциплина е разработена изцяло от екип на Катедрата по обща и оперативна хирургия, с ръководител проф. д-р Красимир Иванов. Практическите упражнения се проведоха в Първа клиника по хирургия към УМБАЛ "Света Марина“ – Варна, която е утвърден център за хирургично и минимално инвазивно лечение на онкологични и доброкачествени заболявания в България.

През 2019 г. в МУ-Варна е разкрит Център по роботизирана хирургия в рамките на проект BG05M2OP001-1/1.002-0010-C03 "Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минималноинвазивна хирургия“ по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020. Центърът разполага с последно поколение роботизирана система da Vinci Xi, към която е интегриран и допълнителен тренировъчен симулатор за придобиване на умения по роботизирана хирургия от студенти и специализанти, което ще спомогне за провеждането на по-ефективни обучения и практически упражнения. Обучението ще се осъществява в няколко основни етапа – лекционна част, колоквиум, практическа част и изпит.

"С навлизането на роботизираната хирургия в модерната медицина в световен мащаб бе необходимо създаването на център за обучение на специалисти по роботизирана хирургия. Един модерен университет не може да съществува без използването на новите технологии в преподаването, а развитието на теле- и симулационната медицина налага задълбочената подготовка на лекарите да започне възможно най-рано на студентската скамейка“, коментира поредната стъпка от стратегията за развитие на медицинското образование във Варна проф. д-р Красимир Иванов.

Новата дисциплина ще даде възможност на студентите да се включат също и в осъществяването на качествени и конкуретноспособни научноизследователски проучвания, които намират отражение в престижни международни научни списания с висок импакт фактор.

През летния семестър на академичната 2021/2022 учебна година за свободно избираемата дисциплина ще могат да се запишат последователно и студентите от III и IV курс, специалност "Медицина“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: