Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тумор на дебелото черво и диабет погубили Буги Барабата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:31 / 28.07.2019Коментари (0)385
©
Седмица след смъртта на Буги Барабата хората, които дори само за миг са се докоснали до него, все още не могат да повярват, че вече го няма. Отиде си внезапно – в нощта на събота срещу неделя издъхна в столична болница, където бе опериран няколко дни по-рано. Тъжната новина шокира и близките му, и колегите му, и всички почитатели – Буги никога не се оплака, че нещо му тежи. Той бе от онези редки хора, които гледат да помогнат с каквото могат, да усмихнат само с една дума дори и най-мрачния човек.

Легендарен блусар, емблематичен радиоводещ, но преди всичко добър човек – такъв бе Марио Събев, когото всички познаваха и обичаха с артистичния му псевдоним Буги Барабата. До последно той работеше с цялото си сърце и по музиката си, и в предаването си по Z-Rock “Буги тайм". С колегите му от “Бараби блус бенд" записваше песни за новия им албум “Край на залаганията" и щом някоя от тях беше готова, той сам съобщаваше за това в личния си профил във фейсбук. Между другото страничката му в социалната мрежа бе винаги пълна с брилянтите му смешни хрумки. В началото на миналия месец във фейсбук профила на “Барабите" дори обясни, че ще правят и още един албум, за което “виновен" бил техният спонсор.

“Здравейте, приятели, нека ви разкажа една кратка история от петъка. Попитах нашия спонсор (Бог да благослови него и семейството му) дали да смятаме албума за завършен с девет песни, или да добавим още, нали той плаща. Ето и неговия отговор: “Албумът е готов с 9 песни, няма какво повече да правите по него, но ти пиши песни, защото следващият ви албум е предплатен в студиото!" Не мога да повярвам, че още има такива хора! След “Край на залаганията" ще има още един албум, сърдете се на спонсора!", написа групата във Фейсбук.



В студиото на Z-Rock е до миналия вторник. Малко след това се обажда, за да каже, че няма да може да отиде на работа в сряда. Това съвсем не е в стила на Буги - изключително дисциплиниран, без нито едно закъснение за ефир въпреки ранния час, в който трябва да е на линия, той не си позволява да остави слушателите заради обикновена приумица. Но отсъствието му сега е заради нещо наистина важно – трябва да влезе в болница, за да претърпи сериозна операция. Макар тя да минава без проблеми и той да идва в съзнание след нея, в събота срещу неделя Буги заспива и повече никога не отваря очи. Туморът на дебелото черво и диабетът най-после успяват да сломят тялото му, макар духът му да не се дава до последно.

Буги е роден на Бъдни вечер - 24 декември 1960 г., но така и не обичаше да празнува рождения си ден. И то от дете – като малък си казва, че няма да го чества – вместо шумни празненства предпочита да чете книги, да слуша музика, да седне с няколко приятели просто да си поговори. Буги е самоук музикант. Никога не е учил солфеж, ноти, не е ходил на музикални уроци. Когато е 13-годишен, той случайно намира разстроената китара на баща си и започва да дрънка на нея. “Един ден баща ми се прибра и за мой ужас ме завари да свиря вече някакви смислени неща - зарадва се, после сме дрънкали заедно", разказа преди време Барабата пред “24 часа". Когато е на 15, си купува сам и първата китара, но до смъртта си не свиреше на правилно настроена китара.

Той работи от 12-годишен всяка лятна ваканция, и то какво ли не - като автомонтьор, по строежи, ковал е дървени касетки в магазините за плод и зеленчук. Сам разказа как в тази възраст вижда на витрината на един магазин страхотен грамофон – “Мистър Хит". Но били останали само два, от които единият с дефект. Буги все още не бил взел заплата, затова помолил баща си да му даде пари назаем. Обещава да ги върне на 16-и, когато трябва да получи възнаграждението си.

Купува си грамофона, после взема заплата и прави празничен обяд вкъщи. И докато с родителите си слуша музика на новата си придобивка, връща парите на баща си. “Защото си точен и работиш, грамофонът ти е от нас. Това е последният път, в който ти давам пари назаем и искам да не ми ги връщаш", казва баща му тогава.

Най-дълго Буги е работил като шофьор. В авиокомпания “Балкан" е от 1972 до 2000 г. с малко прекъсване - кара един от онези камиони, които се долепват до самолетите и от тях се качват багажите. Работи за кратко като шофьор и в издателство “Педагог 6", но през цялото време не спира да мисли за музика.

В началото на 90-те той отива при Васко Кръпката, с когото правят един от най-големите рокхитове - “Няма бира". Буги дава на Кръпката свои песни, които фронтменът на “Подуене блус бенд" да изпее. “Много са готини, най-добре сам си ги направи", отговаря му Кръпката. И не след дълго това наистина се случва – на 24 май 1993 г. на бял свят се появява нова група – “Бараби блус бенд", в която влизат Буги, Милен Кръстев (Вуйчото) и Людмил Стоилов (Льоди). През годините членовете се сменят, но Барабата остава ядрото на бандата, като пише музиката и текста на всички песни, свири на китара и на хармоника.

Започва да води седмично предаване по радио “Тангра", но не за дълго. Докато един ден бившият програмен директор на радиото Спас Шурулинков му се обажда и го кани да води предаване в ново радио - Z-Rock. “Отговорих му: “Дай ми един час, поне да се изкъпя!" Спас се съгласи, но не знаеше, че съм в Пловдив. Изкъпах се и за един час пристигнах в София с мотора. Карам 1000-кубикова “Ямаха", която вдига много трудно 300 км в час, но 280 може да поддържа. За стар човек е добре", беше разказал с типичното си чувство за хумор Барабата.

Защото не само музиката му радваше хората, а и той самият. Смешките му в ефир събираха в специална страница в интернет. Буги често пращаше свои авторски вицове на “24 часа". Някои от тях не успяхме да публикуваме приживе, както и интервюто, което ни бе обещал.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: