Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Треньорът на делфини Ивелина Жекова: Делфините са по-добри същества от хората
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:58 / 25.12.2022Коментари (0)235
©
Ивелина Жекова, треньор на делфини в Делфинариум - Варна, в интервю за Агенция "Фокус"

Здравейте! Първо да се представите и да ни разкажете малко повече за варненския делфинариум?

Здравейте! Радвам се, че гостувате във варненския делфинариум, едно от най-позитивните места в морската столица и където всеки един посетител ще бъде зареден с положителна енергия и добри емоции. За себе си мога да кажа, че работя в Делфинариума почти от неговото откриване. 

Нека да поговорим и за прекрасните обитатели на делфинариума?

Разбира се. Ние имаме 5 делфина и три тюлена. Имаме 4 големи делфина и едно бебе, което е само на четири годинки. Казват се - Кимбо, Доли, Йоанна, Бимбо, а бебето е Флипър. Интересното при тях е, че Кимбо и Доли са доайените в групата. Те пристигнаха от Куба, а останалите три делфина са родени тук, в нашия варненски делфинариум. Общуването с тези прекрасни същества - никак не е скучно. Достатъчно умни и интелигентни са, за да ни провокират нас, като треньори.

Как въобще се става треньор на делфини?

Ами няма училище за треньори на делфини. Става се треньор в присъствието на действащ такъв и първите треньори бяха обучени от човек, който е извън България. След това тези обучени наши колеги успяха да се реализират в паркове по света, при това много успешно. Преди да заминат обаче, тези треньори успяха да предадат и на нас много важни уроци, така че има известна приемственост. Най-важното обаче е делфините и тюлените да ни одобрят, за да могат да приемат нашата тренировка. Това е един взаимен процес, който зависи еднакво, както от таланта на треньора, така и от таланта на делфина.

От какво зависи таланта на треньора?

От много неща. В процеса на общуване с делфините, треньорът трябва да усети делфина, неговия характер, да го опознае и да разбере, какво му е интересно да прави. Когато всичко това е изпълнено - ще има позитивен резултат от тренировката.

А тюлените?

Ох, те са много забавни същества. В момента семейството им е много щастливо, тъй като Лео и Бианка си имат дъщеричка, която се казва Лия и е само на няколко месеца. Развива се много добре, според очакванията ни. В момента мама и бебето са отделени от бащата, защото в момента той е "любовчия" (разгонен) и за да не ги притеснява, докато майката още кърми и се грижи за бебето си. Интересното е, че тя преди да стане майка имаше доста темпераметен характер и правеше не малко бели, но сега поулегна. Същото между другото важи и за един от нашите делфини, който е уникален и съм сигурна, че никъде няма друг, като него по света. Това е Йоанна. Това е може би най-емоционалният делфин, който някога е обитавал Варна. Ако има крака съм сигурна, че ще изчезна в неизвестна посока. Та, Йоанна  е тукашната беладжийка, а Флипър много обича да я копира. И така - Кимбо и Доли са улегналите в тяхното семейство, а специалнно Доли е тази, която създава реда и когато се намеси всички се спират.

Главата на семейството?

Точно така. И обикновено Кимбо се води по Доли. При тюлените е същата работа. Лео се влияе много от своята дама и в общи линии можем да кажем, че мъжете са под чехъл при нас. 

 

Знаем, че делфините са едни от най-интелигентните същества, какво Ви е направило на Вас лично впечатление при комуникацията с тях?

Вижте, делфините обожават да комуникират с хората, особено с децата. Те са любопитни, комуникативни и предразполагат да се говори с тях. Така че реакцията на децата е едно от условията, което показва, колко добри са делфините. Казваме, че са умни и уникални, като нас хората, но при всички положения са по-добри от нас. 

Коментира се идеята, да се направи център, който да е насочен към деца с аутизъм, които да комуникират с делфините. Разкажете ни как всъщност делфините биха били полезни в тази насока?

Терапията с делфини в последните години генерира голям интерес, тъй като се оказва, че контактът с тях помага в лечението на не малко болести, помага на хора, които са в депресия или изпаднали в стресови състояния. Цялата ефективност на тази терапия се дължи на уникалните качества на делфините, които са дружелюбни, интелигентни и много позитивни. Оказва се, че в процеса на терапията, самите деца се успокояват, а и специалистите посочват не една полза от делфинолечението. Така че категорично може да заявим, че тази терапия е много полезна.

А възможно ли е да се приложи този тип лечение във варненския делфинариум?

Да възможно е, защото имаме треньори и делфини, това което ни липсва е басейн. Слава Богу имаме проект, в който е заложен такъв басейн. В него може да бъде обучен един от нашите делфини за тази дейност. Искрено се надяваме този проект да бъде осъществен, въпреки че има хора, които имат възражения, изтъквайки защитата на Морската градина. Ние твърдим, че този проект с нищо няма да промени облика на Морската градина, защото говорим за чисто и екологично съоръжение за нашите морски приятели. Искаме да си покажем делфините, да им подобрим начина на живот, а освен това и ние да бъде полезни на хора с различни заболявания и проблеми. 

Мога да допълня, че в определен период сме отваряли делфинариума за свободно посещение на семейства с деца, които имат различни проблеми, но то е било само за наблюдение. Не е същата ефикасна терапия, която бихме могли да предложим на хората, при прекия контакт с делфините. 

И за финал на нашият разговор, как премина туристическия сезон тази година?

Пандемията ни се отрази, но хубавата новина е, че през тази година отбелязваме увеличаване на посещаемостта. Тя беше много по-добра, в сравнение с тази от началото на пандемията. Хората се поосвободиха, започнаха да се връщат към стария си начин на живот и дай Боже догодина ако имаме ново съоръжение, посещаемостта да е още по-голяма.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: