Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Трайчо Трайков: Хората трябва да слушат не емоции, а факти за шистовия газ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 22:46 / 11.11.2011Коментари (14)555
© Blagoevgrad24.bg
Политиците и еколозите вече са изразили мнението си по темата за проучванията и добива на шистов газ. За да има информирано и обективно становище, трябва да се слушат фактите. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на дискусионния форум "Шистовият газ - енергийна алтернатива или заплаха за околната среда". Форумът, който се провежда под патронажа на МИЕТ и МОСВ, бе организиран от, Българската стопанска камара, Института за енергиен мениджмънт, Информационното бюро на Европейския парламент в България и посолството на република Полша в България. Сред официалните лица на форума бяха и министър Нона Караджова, както и Н. Пр. Лешек Хенсел, посланик на Полша в България.

Министър Трайков припомни, че преди 4 месеца министерствата на икономиката и на околната среда за първи път предизвикаха дискусия за проучванията и добива на шистов газ в България. Оттогава мина много време, в което хората слушаха различни мнения по темата, в повечето случаи - част от предизборни битки, без говорителите да си дават сметка за истинските последствия от тиражирането на неистини или неточни данни и интерпретации, припомни Трайков.

По неговите думи през цялото време позицията на българското правителство е останала непроменена. Приоритет в нашата работа е създаването на конкурентноспособна икономика, която да повиши жизнения стандарт, защита на интересите на хората, привличане на повече инвестиции и средства за общините, отбеляза министърът. Националният интерес на страната е да има сигурна и независима енергетика и силна икономика.

Трайков бе категоричен, че в условията на криза е важно България да има алтернативи, които да са добре проучени и стабилни. Той изрази позицията си, че не трябва да си затваряме очите за възможностите, които стоят пред страната ни за енергийна диверсификация, една от които е добивът на собствени природни богатства. Проучванията за шистов газ са първи етап, който може да доведе до сериозна крачка към енергийна независимост на страната, тласък на диверсификацията и реална възможност за повишаване благосъстоянието на българските градове. Защото половината от концесионните възнаграждения ще остават в общините - за да финансират свои проекти за развитие на инфраструктура, образование, култура и други нужди.

Според министър Трайков все още е рано да се каже колко пари би спечелила България - първо трябва да се проучи дали находищата на шистов газ са достатъчни за промишлен добив, колко ще струва този добив, икономически обоснован ли е, каква би била цената и други. В Полша вече добиват шистов газ и той струва 275 долара за 1000 куб.м. В САЩ себестойността е между 140 и 275 долара за 1000 кубика. Едва ли е нужно да се убеждаваме каква е разликата между цената от 275 и 470 долара, колкото България плаща за внос на конвенционален природен газ. В допълнение на това идват и концесионните възнаграждения, които могат да достигнат стотици милиони годишно в зависимост от обема и хилядите открити работни места. Енергията от газовите централи при тези цени на газа би била съпоставима с тази на въглищните централи и то без да е ясно как ще се развиват цените на въглеродните емисии, отбеляза министър Трайков. Газ на такава цена би дал изцяло нови хоризонти за развитие на традиционни отрасли на българската промишленост като химията, допълни той.

Трайков подчерта, че икономическите ползи са ясни, а стратегическите - колосални, но трябва да се премери и екологичния риск. Нашата страна разполага с едно от най-строгите законодателства в областта на опазването на околната среда и няма никаква причина да смятаме, че цялостния процес, свързан с проучванията и добива на шистов газ, може да допуска екологични компромиси.

В Полша вече се добиват първите количества шистов газ като 75% от населението подкрепя добива. В Румъния се правят интензивни проучвания в няколко области. Тъй като Европа има нужда от общи стандарти, България е един от инициаторите за създаване на единно европейско законодателство в областта на проучването, разработката и добива на шистов газ.

Още по темата: общо новини по темата: 12
07.07.2022 »
16.04.2021 »
07.09.2014 »
26.03.2014 »
28.11.2012 »
18.01.2012 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.01.2012 г.
0
 
 
"...конкурентноспособна икономика, която да повиши жизнения стандарт, защита на интересите на хората, ..." - дрън - дрън пак глупости! Колкото защитиха интересите на хората, когато Свинара прие да се изгарят ракети и боеприпаси в центъра на България, и сега белодробните заболявания скочиха до тавана. Или колкото опазват природната среда златодобивниците /от Канада ли бяха, от майната си ли бяха/! Опропастихте я тази държава , безсрамници! Лъжци!
Aнонимен
на 12.11.2011 г.
+1
 
 
Защо министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов не заявява своята ясна позиция по въпроса за проучване и добив на шистов газ в ЖИТНИЦАТА НА България??? Защо д-р. Стефан Константинов, министърът на здравеопазването, не обясни какви ще са последиците за населението при едно евентуално отравяне на питейната вода, а оттам и на храните??? Дали ще стигнат парите по клинични пътеки за лечение? Затова ли в едно от последните си интервюта по "Бтв", преди няколко седмици, много загрижено обясняваше как трябвало клиничните пътеки да отпаднат, за да не бъдат лекувани пациентите само за едно от заболяванията си, за което са приети, а да бъдат цялостно обгрижвани за всичките болести, от които страдат? Явно населението на България го чака сериозна поредица от здравословни проблеми. Осъзнайте се господа народни избранници!
+1
 
 
ТОВА ЩЕ ДА Е КАТО ДА СТРОИШ БЕЛЕНЕ,ЗНАЕИКИ,4Е СМЕ ЗЕМЕТРЪСНА ЗОНА.А ВОДА ЗАМЪРСЕНИ4КА ВСЕ СИ Е ЕКСТРА-ПОЛИТИЦИ ПОКЛОН ДО ЗЕМИ,НО НЕ СЕ ХАБЕТЕ АКО НЯМА НИКОИ ЗАД ВАС ТА ДА...
+1
 
 
за тях-американци,руснаци или марсианци-това е чужда територия,за която не им пука и могат да си правят каквито искат опити! а и БГ властта е същата-слуги и ятаци,подкупени и купени роби на чуждоземците! в цялата картинка БГ народецът го няма но...ще си получи въжето през шията..то е там-просто ще го затягат още и още..бай-бай!
+4
 
 
"Трайков бе категоричен, че в условията на криза е важно България да има алтернативи, които да са добре проучени и стабилни." Ами има алтернатива- вятър, слънце, минерални извори. Ясно е че "американските ни приятели" са ви стъпили на шиите и нямате много избор. "Шеврон е осъдена да заплати 9,5 милиарда долара за щетите върху околната среда, които е нанесла в Еквадор. Компанията отказва да заплати, но поради факта, че не притежава в момента никаква собственост в Еквадор, е навъзможно да бъде принудена да заплати, нито да й бъде отнета някаква собственост." Ето какво ще се случи и с България съвсем скоро... Гледайте филма Суровата истина за Шеврон.
Aнонимен
на 12.11.2011 г.
+4
 
 
Следвайки разсъжденията на "българския" министър на икономиката, енергетиката и туризма, относно очакваните приходите от добив на шистов газ, можем да направим още една бакалска сметка - дали тези печалби ще са достатъчни за "българското" правителство, да осигури на народа си питейна вода и храни, несъдържащи тежки метали, вноса на които ще напълни нечий джоб, но в никакъв случай това няма да е джоба на Българския Народ. Една бутилка българска минерална вода от литър и половина струва на пазара около 0.80 лв., докато бутилка от половин литър френска минерална вода е от порядъка на 2-3 лева. Ако министърът може да си позволи да си я купува, то аз не мога.
+3
 
 
Трайчо, да си "въпреки" ти е черта в характера, май... Толкоз много мангизи ли ви дават, че да нямате сили да откажете. А щом ви дават, защо не се замислите защо ви дават. Тази земя не ви е бащиния, че да правите каквото искате с нея! Засрамете се бе, селяндури лакоми! Унищожихте народа, сега и земята! Ще ви се връща! Всичко ще ви се връща! Проклети да сте, ако допуснете да се случи това безобразие! Проклети до девето коляно! Амин!
+6
 
 
На всички препоръчвам да гледат 10 серийния документален американски филм "Газланд". Намира се в интернет много лесно. Освен това да прочетат статията за шистовия газ в Списание 8, мисля септемврийски или октомврийски брой. Сметки от типа, че 200 долара е по-евтино от 400 са за първолаци. Нека министъра да каже дали е изключена екологична катастрофа. Всички казват, че се случват рядко....И в Япония и в Мексиканския залив се случиха по 1, т.е. от това по-рядко здраве му кажи. Катастрофа с такъв мащаб България няма да понесе. Последствията от тези разработки ще се видят след години, много години след мандата на това правителство. И всякакви подмятания за политически заигравки и подбуди са най-малкото обидни. Или съответно ако трябва да продължим в този стил, трябва да кажем, че здравето и живота на нацията е разменна монета за този енергиен източник. Разбирам да говорим за вятърна енергия, слънчеви енергии и пр. Но тук въпросителните и удивителните са толкова много. И то при условие, че запасите от достъпна сладка вода в световен мащаб стават все по-малко. При условие, че в Добруджа, единствената съхранена от тежка промишленост земеделска зона на БГ водата за напояване е недостатъчна и много, много скъпа.... Не ни стигат изследванията на храните за генно модифицирани култури, а сега ще трябва да доказваме и, че в храните, в пчелния ни мед и прашец няма радиация, няма тежки метали. Познайте за чия сметка ще бъде това....Иначе храни от Добруджа отиват и в София.
Aнонимен
на 11.11.2011 г.
+6
 
 
На поляците като не им е дошъл акъла в главата, ще го ядат децата им! Трайков, к*рво!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бивш преподавател в Югозападния университет със скандални разкрития за корупционни практики
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: