Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Трагедията за близките на загиналите в самолета край Пловдив е голяма
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:16 / 22.04.2019Коментари (0)490
Двуместният спортен самолет, който в събота се разби край стадиона на пловдивското село Оризари, е минал технически преглед през декември м.г. Срокът за валидност е до края на 2019-а. Това заяви Нено Рангелов, който е един от тримата собственици на летателния апарат и бивш пилот на изтребител. Той отказа да коментира каква може да е причината за откъсването на крилото, довело до падането на машината и смъртта на 45-годишния Стефан Василски от Пловдив и Валентин Аламански от Чирпан, на 18 г.

Според експерти възможно е да става въпрос за "умора" на материала и последващи конструктивни изменения. Другата версия е, че при изпълнение на фигура над стадиона самолетът е летял с по-висока скорост от необходимата и се е получило претоварване.

Апаратът е бил закупен през 2013 г. от Рангелов, Василски и техен приятел и досега не е давал дефекти. Във фаталния ден сутринта е трябвало да прелети над игрището в Оризари и да поздрави участниците в състезание с дронове. При захода обаче крилото на машината се отчупва във въздуха пред очите на десетки свидетели. След това самолетът се превърта, удря се в дърво и пада на брега на река Марица.

Василски, който е пилотирал, и младият му спътник издъхват на място. Заради трагедията не е даден старт на състезанието. Организаторите му са категорични, че дронове във въздуха не е имало. Надпреварата трябвало да започне след демонстрационния полет.

“Стефан беше опитен и внимателен авиатор. Ползваше се с авторитет сред колегите си", твърди кметът на Белозем Иван Тачев. В селото се намира малко летище за спортни самолети. Открито е преди 15 г. и всеки уикенд се провеждат полети. На Лазаровден оттам е излетяла и катастрофиралата машина. 18-годишният Валентин Аламански е бил приятел на Василски и също като него запален по полетите. Младежът е завършил м.г. СУ “Пейо Яворов" в Чирпан, където майка му е учителка. Той е единствено дете в семейството.

След развода на родителите му живеел с баща си, баба си и дядо си. “Възрастните имат бизнес със закуски. Живееха заради Вальо. Трагедията им е голяма", споделят техни съседи в Чирпан. Инцидентът със самолета е поет от екип от Националната следствена служба, който вече направи оглед на местопроизшествието и иззе документация от авиобазата в Белозем. Законовият срок за разследването е 1 г.

Междувременно се разбра, че все още не са готови резултатите от експертизите за

причините за катастрофата с хеликоптер Ми-17 на авиобаза Крумово, пише "24 часа". Досъдебното производство се наблюдава от пловдивската военна прокуратура. На 11 юни 2018 г. машината се разби при тренировъчен полет. Тогава загинаха пилотите Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев. Бордовият инженер Алексей Каменов пострада, но оцеля.


Още по темата: общо новини по темата: 4
22.04.2019 »
21.04.2019 »
21.04.2019 »
20.04.2019 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: