Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Това е първият българин, приет да учи в Харвард
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:05 / 26.09.2022Коментари (0)177
©
"Дошъл е в тази страна един балканец, син на един балкански овчар, свършил Харвардския университет. Г-н Ватралски иде от една страна, много по-хубава, отколкото ние можем да знаем. Този планинец, поет, хуморист и чифликчия с право е наречен Българския Толстой. Той представлява една кауза, която всеки човек трябва да представлява - своето отечество. Г-н Ватралски не иска милостиня за своя народ и това трябва добре да се разбере. Той счита за своя длъжност като публицист да пише и говори това, което мисли, че е право".

Това пише американският журналист Джон Хънтър Сенджуик за един от най-успешните българи. Стоян Ватралски ще остане в историята като първия българин, който е приет да учи в Харвард и успешно завършва един от най-престижните университети в света, предава "България днес".

Роден е на 7 март 1860 г. в семейството на Кръсто и Ружа Ватралски в софийското село Вакарел. Баща му е беден овчар от Вакарел и детството на малкия Стоян минава в паша на овцете. Ватралски никога няма да забрави тези времена и вече като успешен писател и общественик с гордост ще разказва за юношеството си. "Приказвах им живота си под турско иго и като овчарче в село Вакарел. За овцете - как не знаеха, че в гората има вълци, та бяха спокойни, ала ние децата знаехме, че в града има турци, та бяхме неспокойни и нещастни", ще разказва след години успешният българин при среща отвъд Океана със 150 американски деца.

Стоян завършва начално образование във вакарелското училище, където му преподава свещеник Захари Николов, а след това се подготвя за учител и свещеник. Когато е само на 17 години, заминава за Самоков, където заживява сред мисионерите от евангелистката мисия - цепи дърва, пали печка и носи вода. През тези години приема евангелисткото изповедание - акт, който му навлича редица неприятности. Първо се скарва с баща си, а впоследствие Светият синод го заклеймява. Но наистина лошото е друго. Постепенно изгражданите контакти със САЩ и Великобритания, допълнени с личен конфликт с Георги Димитров в Самоков, ще доведат до пренебрегването му и постепенната му забрава след 1944 г.

Логичното се случва и на 24-годишна възраст Ватралски заминава за Америка по покана на местни мисионери. За своето пристигане той пише: "Пристигнах без никакви пари и почти никакво знание на английски език". Скоро постъпва в Западната академия в Ню Джърси, където учи английски език. През периода 1886-1888 г. завършва Теологическото училище при университета Хауърд във Вашингтон. Творческият му път продължава с проповеди в църкви, лекции за България и писане за местни вестници.

Но най-големият му успех тепърва предстои.

През юни 1892 г. Стоян Ватралски за пръв път прекрача прага на Харвард, а по-късно се превръща в първия българин, който завършва университета. През следващите две годни той постига нещо, до което нито един нашенец не се е приближавал преди това. Печели и симпатиите на колегите си. Заради изключителната му способност да рецитира и ораторства, а и заради дългата му брада и силния европейски акцент съучениците му го наричат Българския Толстой. На няколко пъти печели награди за ораторство в Харвард и околните колежи. Точно преди завършването си през юни 1894 г. Ватралски печели анонимен конкурс за бакалавърски химн на Харвард под псевдоним "Попа", който се пее и до днес при завършването на бакалавърския клас, внасяйки българска нотка в живота на престижния университет.

Престоят на Ватралски в САЩ съвпада с национално-освободителното движение на българите в Македония и Одринска Тракия, ръководено от Гоце Делчев и Вътрешната македоно-одринска революционна организация /ВМОРО/.

Около 500 българи, които по това време учат в американски университети, започват да проявяват жив интерес към онова, което се случва в България, Македония и на Балканите. През 1890 г. група български студенти, между които е и Стоян Ватралски, създават първата българска патриотична структура в САЩ - дружеството "България".

"Моля проводете ми книги и вестници и пр. Аз ще се старая с тяхната помощ да защитя според силите си нашите интереси пред английския свят. Трябват ми документи, които разглеждат въпроса всестранно, с цел да приготвя на английски защитата на македонската кауза в Съединените държави. То ми е патриотична длъжност. Хората нека разискват дали перото е по-мощно от сабята. Аз за себе си съм решил, че моето перо е по-мощно от моята сабя", пише Ватралски в писма до властта в София.

На 7 април 1900 г. във вестник "Бостън транскрипт" излиза негова статия под заглавие "Наближаващото въстание в Македония". Текстът на Ватралски е постижение за времето си и ясно осветлява причините за предстоящия бунт на българите. Накрая авторът отправя призив към учени като Джордж Кенън сами да проверят каква е етническата принадлежност на славянското население в Македония. "Тогава те ще се уверят, че македонският говор е диалект на българския език". През следващите години името на Ватралски се появява все по-често по страниците на американския печат, както и в българските емигрантски издания.

Точно когато е на върха на славата си, Ватралски решава да се върне в България - той тръгва към родината си през юни 1900 г.

Когато избухва Балканската война, Ватралски е почти 50-годишен и не може да отиде на фронта. Но настоява отговорните български държавници да му помогнат да отпътува за Англия, където да разгърне активна пропагандна дейност в полза на българската кауза. Ватралски успява да получи заем, като залага къщата си, и с тези пари той заминава и близо 9 месеца от октомври 1912 г. до към юли 1913 г. пребивава във Великобритания. Там се среща с много видни английски общественици, сред които внукът на бившия премиер Уилям Гладстон. Заради неговите ораторски умения се стига и до едно от най-благоприятните за България международни споразумения - Лондонския мирен договор от май 1913 г. По този договор България получава всички земи на запад от линията Енос-Мидия, намираща се на около 35-40 км от Цариград с голям излаз на Бяло море.

Ватралски до края на живота си работи за приятелство със САЩ и никога не спира да изтъква, че произхожда от бедно овчарско семейство от Вакарел.

На среща с Вазов се ражда "Красно село"

След завръщането си в България Ватралски установява близки контакти с Иван Вазов, проф. Иван Шишманов, Симеон Радев и Пейо Яворов.

Веднъж, малко след като се оженил за жена си Василка през 1907 г., на гости в имението му дошъл скъп гост - Иван Вазов, с когото се запознал още през 1901 г. и пред когото отдавна се прекланял. От своя страна народният поет не можел да скрие възхищението си от стопанството на Ватралски. Със спестени в Америка пари след завръщането у нас общественикът си купил имот близо до София, в землището на тогавашното село Бояна.

"Мястото наистина е прекрасно, но за съжаление все още си няма име", споделил скромно домакинът, докато се разхождали из градината му. "Да, точно така трябва и да се казва - прекрасно село или още по-добре, красно село", отвърнал патриархът на българската литература и по този начин се превърнал в кръстник на бъдещия столичен квартал.

А самият Ватрлски станал кръстник на улиците в София, които носят англосаксонските имена - "Братя Бъкстон", "Макгахан", "Уошбърн", "Уилям Гладстон".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: