Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тончо Краевски: Демократичната общност става жертва на собствената си конституционна реформа
Автор: Петър Дучев 12:24 / 27.03.2024Коментари (0)938
©
Демократичната общност става сега жертва на собствената си конституционна реформа, защото я направи прибързано и конюнктурно. Именно институтът на служебните кабинети свали ГЕРБ и даде на опозицията възможност да ги измести от управлението, защото служебното правителство е замислено като коректив на парламентарното правителство, когато няма работещо мнозинство. Това написа в профила си във фейсбук политологът Тончо Краевски.

Публикуваме анализа му, без редакторска намеса:

После същите хора се скараха с президента и редактираха Конституцията така, че ситуацията от 2021 г. да не може да се повтори, с което върнаха Борисов в силната позиция, защото при пропорционална избирателна система, разбира се че най-голямата партия ще има председател на НС и ръководители на повечето органи, изброени в чл. 99.

Сега остава Конституционният съд да отмени (след изборите) промените в основния закон в частта за правомощията на президента (дано) и с това ще се върнем и политически, и юридически в 2021 г. Конституционният ред, като всяка сложна система, има скрити механизми да се защитава, които са неразбираеми дори за самите юристи. Иронията е, че само промяна в избирателната система, като тази предложена в референдума на Слави, която въвежда мажоритарен избор, можеше да отстрани ГЕРБ от доминантната им позиция в парламента, тъй като само коалиции "всички срещу ГЕРБ" в повечето избирателни райони през 2021-2022 можеха да заличат партията с най-голям относителен дял от гласовете.

Разбира се, мнозинство за такава промяна, в един пропорционално избран парламент, почти няма как да се сформира; отново, конституционният ред е по-устойчив, отколкото изглежда.

Всичко идва от погрешната фиксация на демократична общност върху съдебната система. Идеологията им се свежда до неправилната презумпция, че ако съдебното устройство е добро, от там ще се оправи и политическото управление, то ще стане по-малко корумпирано, ще има checks and balances и т.н. Напротив, оказва се точно обратното: добре работещата политическа система е условие и гарант за работеща съдебна система.

Ако устройството на съдебната власт се променя постоянно от политиците (промениха го пет пъти за двайсет години), ако се откриват и закриват извънредни (“специализирани") съдилища и прокуратури (които впрочем също са забранени от Конституцията, но ние ги въведохме по европейски акъл), разбира се че системата няма да може да работи добре и да бъде независима. Това са прости неща за осмисляне, не се изисква даже юридическо образование да ги видиш.

За да проработи съдебната власт, тя трябва да бъде оставена на мира, а за да бъде оставена на мира, трябва да работи добре политическата власт, а за да работи тя, политическите партии и парламентът трябва просто да спазват Конституцията, когато взаимодействат помежду си и нищо повече. Това означава първо да не правят “ротации", “сглобки" и други инфантилни опити да се заобикаля на конституционната логика на формирането на управление, но най-главно да се откажат да използват съдебната власт едни срещу други, така както в един момент от историята са се отказали да използват политическите убийства като средство за взимане и държане на властта.

Изобщо, като се изкорени това "fuck you, dad" отношение към правилата, сякаш те са сложени там, за да ни пречат, а не за да ни предпазват. Но това става само чрез еволюцията на обществените обичаи, което е и единственият начин да се промени качествено конституционния ред. Всякакви други промени са обречени и скъпоструващи за всички, но най-вече за онези, които ги прокарват.

Ирония е, че именно най-големите радетели за върховенство на правото днес се водят от грешното убеждение, че правото не е нищо повече от хартията, на която са написани законите и че то може да се редактира според конюнктурата. Според тях правото е политическа фикция, в която е добре да вярват само простосмъртните граждани, докато политиците като тях са свободни от правото, понеже са посветени в циничната тайна, че то не съществува наистина.

Само че то си съществува, а те са твърде заети да се преструват, че вярват в него и затова не могат да го видят наистина. Нещо като садукеите, които вярвали в Месията и го чакали, но когато дошъл Христос, го разпънали на кръст, защото на тях не им е потребен Той, потребно им е чакането.

Така и със съдебната реформа. Управляват ни хора, които сериозно смятат, че спазването на конституционния ред е въпрос на морален избор от тяхна страна (да бъдат почтени), а то е въпрос на практически разум; мислят, че да спазваш обичаите е нещо поначало неизгодно, а е точно обратното, по-скъпо струва да не ги спазваш.

Още по темата: общо новини по темата: 1069
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
27.04.2024 »
27.04.2024 »
предишна страница [ 1/179 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: