Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тома Белев за протеста на земеделците: Представете си търговец на вино или обувки да каже: "Първо изкупете цялата ми продукция и тогава внасяйте!"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:55 / 19.09.2023Коментари (0)210
©
Представете си, че търговец на вино или обувки у нас каже: "Първо изкупете цялата ми продукция, тогава внасяйте!“ Това е всъщност тезата на протестиращите земеделци, смята природозащитникът Тома Белев. Той участав в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. "Не ми е известно защо този спор се "облича“ в темата "Украйна“, а не например с Турция, откъдето внасяме зеленчуци или Македония, откъдето внасяме ябълки. За мен желанието на земеделците е да получат още повече помощи, затова ползват и темата за Украйна“, категоричен е Белев.

"Какво внасяме от Украйна - за последните 2 години почти нямаме внос на продукция от тази страна така или иначе. Много се говори за пшеницата, но за последните 24 месеца България е внесла едва 20 000 т пшеница от Украйна. Ние сме си произвели малко над 13 т пшеница“, цитира статистически данни той.

От 2 години не сме внесли нито килограм месо от Украйна, напомни Белев. "Делът на вноса ни от тази страна е между 2 и 5 %. Единствено вносът на слънчоглед касае по-сериозно количество. Имаме около 800 000 т нереализирана продукция от предишната реколта. Наблюдаваме търговски спор между търговците на слънчоглед на едро и производителите на олио. Той се превръща в национален проблем по неясни за мен причини“, каза Белев.

Земеделието е един от най-обгрижваните сектори в България, смята той. "Един процент от земеделците взимат 30% от субсидиите в сектора, това е монопол. Никъде в Европа няма подобна концентрация на субсидиите само в няколко зърнени култури. Превръщаме се в бананова република, но вместо банани, отглеждаме зърнени култури. Затова нямаме площи за производство на зеленчуци, плодове, месо. Когато сложиш всички яйца в една кошница, хранителната ти сигурност е пред сериозен риск“.

Нужна е диверсификация на производството. "83% от площите са заети от зърнопроизводството, а преди години за този сектор бяха отделени около 40% от площите – и без това високо за Европа ниво. Трябва да се върнем към него и да дадем пространство за отглеждане на плодове и зеленчуци. Трябва да се субсидират по-усилено млекопреработката, овощарството, животновъдството.

Войната в Украйна няма да спре тази година и ще продължи да изнася слънчоглед като голям производител. Страната изнася, тъй като не може да преработи количествата си слънчоглед заради разрушаването на много от преработвателните й мощности“, завърши Белев.

Още по темата: общо новини по темата: 280
24.04.2024 »
25.03.2024 »
20.03.2024 »
15.03.2024 »
07.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/47 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Нойзи е арестуван, шофирал е много пиян
Строежът на АМ "Хемус"
Денят като гозба
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: