Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тодор Танковски, кмет на с. Войнягово: Положението при нас се нормализира
© Фейсбук
Тодор Танковски, кмет на с. Войнягово в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Кметът на карловското село Войнягово Тодор Танковски отправи вчера призив за включването на доброволци в почистването и отводняването на къщите в селото. Населеното място е едно от засегнатите след преливането на река Стряма. Каква е ситуацията сега ще ни каже самият той. Какво е положението през последните 24 часа във Вонягово и как премина нощта?

Положението се нормализира. В петък следобед Стряма заля и нашето село, част от селото, не мога да кажа цялото село. Около 50 къщи бяха наводнени. Водата се оттече още през нощта в петък, но тинята и пясъкът в наводнените къщи и там, покрай улицата, която беше най-засегната от водата, останаха. Хората започнаха още от следващия ден да си почистват, отзоваха се и доброволци, за което им благодаря, които помогнаха на бедстващите хора.

Събрахте ли достатъчно доброволци, след като отправихте призив? Вие казахте, че сте им много благодарен все пак.

Да, отзоваха се хора както от селото, така и от страната, но като цяло знаем, че селата Каравелово, Богдан, Слатина са по-засегнати.

Да.

Изобщо не можем тук, във Войнягово, да мислим, че бедствието е точно с такива мащаби, както при тях, и повечето като цяло отиват нататък.

Да.

Но при нас хората се справиха и към този момент нещата са нормални. Единствено положението с питейната вода остава бедствено, защото нямаме все още в селото вода, водоснабдяване, тъй като тръбата ни, която захранва селото, минава през река Стряма, защото водата ни идва от водоема, който се намира в съседното село Дъбене.

А имате ли достатъчно бутилирана вода?

Вчера доставиха както от Община Карлово, така и доброволци вода, питейна, минерална, която раздадохме първоначално по къщите, които бяха залети от водата. Днес ще доставят още вода, която също ще продължим да раздаваме, но се надяваме и съм уверен от ВиК-Карлово и ВиК-Пловдив, че от днес ще започне възстановяването на водопровода.

Проблемът при вас всъщност е мостът, по който преминава пътят от Войнягово към Дъбене. Той е бил отнесен от реката – поправете ме, ако греша.

Да, мостът също е проблем.

Да.

Това е един малък мост, не е този мост, който е над река Стряма – да уточним, който е отнесен. И достъпът до Карлово от Войнягово е прекъснат, което си е проблем, защото днес започват работещите, които работят в Карлово, Сопот, дори в Дъбене, тук има цех, който е непосредствено след моста, тези хора просто трябва да обикалят през Баня, като пътят се удължава с по 20-30 км.

Какви стъпки сте предприели, колко време ще отнеме да се възстанови този мост, за да не се затрудняват хората?

То аз какви стъпки да предприема? Това всичко зависи от общината, от държавата вече. Надявам се, засега нямам точна информация какво мислят да се прави с този мост, но се надявам тук за ден-два да се вземе някакво временно решение, за да може да се направи нещо да се преминава. То е ясно, че нов мост скоро няма да има, предполагам, защото е доста разрушено, доста широко е там, където е пропадането. Доколкото съм информиран, такъв понтонен мост от военните не може да се постави там, защото първо е нестабилно, няма стабилни основи, но се надявам да се вземе някакво временно решение, за да може да се преминава, защото ден, два, три могат да обикалят тези хора, но после ще стане вече невъзможно. Това са средства.

Какво смятате за действията на държавата, бяха ли бързи и адекватни?

Ами какво да ви кажа, то при мен почти не са идвали, нито от общината, нито от никъде, защото повечето отидоха при другите бедстващи села, защото там положението е наистина, като гледам, е извън контрол. Беше излязло извън контрол, надявам се сега вече в момента да са се нормализирали и там нещата. Ние като цяло се справяме тук сами. Държим постоянен контакт и с общината да ни съдействат по телефон, защото като цяло на мен такова нещо не ми се е случвало и просто бях объркан, не знаех стъпките как да следвам.

Да, имахте нужда от помощ.

Имах нужда от помощ, както се казва, да ми съдействат, най-вече да ми дават стъпки, които да следваме, защото в такъв момент е толкова объркано, че…

Че и вие не знаете как да действате, да.

Като цяло ще се справим. От това, което виждам в другите населени места, просто няма нищо общо с Войнягово. Просто във Войнягово пострадалите къщи, като цяло дворовете, приземни етажи, където има, по-ниски, изби и общо взето това е, няма затрупани, паднали къщи, къщи, до които да няма все още достъп.

Да. И като за финал ще ви задам въпроса, който зададох на предишния ми събеседник – кмета на село Слатина Петър Делков. Вчера областният управител на Пловдив обяви, че на хората ще им бъде предоставена помощ в размер на половин минимална работна заплата. Какво мислите за това, не е ли прекалено малко и ще им стигне ли на хората всъщност половин минимална работна заплата?

Като цяло със сигурност няма да им стигне, защото има къщи, в които има изгорели уреди, щетите там по стаите, които са залети, са доста големи. Абсолютно няма да им стигне, то и само един уред, който е изгорял в домакинството, няма да може да бъде закупен с тези средства.

Да, да бъде покрит с тези пари.

Като цяло ние от Войнягово се организирахме и сме описали абсолютно всички засегнати къщи, с което ни беше дадена задачата, че като се направи списък, ще бъдат изплатени точно тези средства. Като цяло знам за много по-малко средства, явно са решили, че може и да бъде взето решение за повече. Аз като цяло съм информиран за 375 лева, но може би да са повече, не знам.

Да. Благодаря ви много за отделеното време и за включването, и ви желаем успех!

Благодаря.

Още по темата: общо новини по темата: 70
02.09.2023 »
12.07.2023 »
18.05.2023 »
11.04.2023 »
13.03.2023 »
26.02.2023 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: