Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тихомир Безлов: Не виждаме да има съществен напредък по отношение на корупцията у нас
Автор: Харитина Агопян 11:11 / 02.02.2024Коментари (0)285
©
България е в по-добра позиция по отношение на корупцията, сравнена с преди 15 години.Това каза Тихомир Безлов, главен експерт програма “Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията, в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". Той коментира корупционния индекс на “Прозрачност без граници", който тези дни ни постави на 67-то място от 180 държави в световен план.

Усещане за корупция означава по метода на организацията “възприятие за корупция", а не точните нива на корупция, уточни Безлов. “Става дума за мнения на общността - питат се директори на компании, чужди инвеститори, респонденти от различен тип какво е възприятието им за корупцията в дадена страна. Тази година оценката ни според мен се дължи на края на политическата криза, спомняме си, че 2 г. и половина нямахме нормално правителство", каза експертът. Нормализацията в политическо отношение е допринесла за качването ни в класацията.

Ако гледаме данните, те са най-високото ниво на прозрачност за България, откакто организацията използва новата си методология - от 2012 г. насам, уточни експертът. “Ако се сравняваме със страни от нашата черга, ние сме предпоследни - зад нас вече е Унгария. Причините за това са отново политически - за падането й в класацията допринасят позицията й за войната в Украйна и настройката против ЕС", смята Безлов.

Има държави, които са много проблемни, но са по-напред от нас - например Грузия, която е значително по-назад в материално отношение, открои специалистът. “Това според мен не е много вярно, имайки предвид ниските доходи там, които са свързани с високи нива на корупция по традиция", отчете Безлов.

“Сърбия и Северна Македония са далеч зад нас в индекса - изненадан съм особено от задната позиция на Сърбия и я отдавам отново по-скоро на политически причини, отколкото на фактически нива на корупцията", подчерта Безлов.

От 2022 г. до момента няма промени в усещането на “всекидневна корупция" -т.е. за корупция на ежедневно ниво, според данните на Центъра за изследване на демокрацията. “Не мисля, че има по-активни антикорупционни мерки - на ниво прозрачност и активност на институциите не мисля, че виждаме съществен напредък", каза още Безлов.

Корупцията обикновено е концентрирана на места, където се провеждат големи обществени поръчки - лекарствата, инфраструктурата, европейските фондове. С увеличаването на брутния вътрешен продукт на една държава корупционният индекс намалява, смята Тихомир Безлов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: