Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Темите от седмицата на Фокус" по Радио "Фокус" в търсене на редовно правителство
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:27 / 29.10.2022Коментари (0)472
© Архивна снимка
В търсене на редовно правителство и големият спор около парите на държавата и още в "Темите от седмицата на Фокус“ по Радио "Фокус".

Изминалата седмица премина в лутане между "Мисията невъзможна“ и "Умирай трудно“. Някои се впуснаха търсене на българския вариант на Том Круз, а някъде по средата се зачудихме ще има ли пари за пица за догодина и колко отрупана ще бъде тя. А в родното Министерство на вътрешните работи – сътресения, рокади, алкохол и наркотици.

Ако това наистина ви звучи като "Мисията невъзможна“, прочетете докрая или слушайте аудио файла.

С нещо средно между "Мисията невъзможна“ и "Умирай трудно“ – така започна политическата седмица. А как продължи? Разбира се, в търсене на новия Том Круз, или на новия Брус Уилис.

В търсенето се впуснаха две познати лица от българската политика – бившият президент Росен Плевнелиев и бившият външен министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Соломон Паси. Задачата им заръча лидерът на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов. Нарече ги контактна група за съставяне на правителство.

Така работната седмица за някои депутати започна още в събота /22 октомври 2022 г. – бел. ред./. ГЕРБ и "Български възход“ бяха първите партии, с които се срещна контактната група на Плевнелиев и Паси. На старта задачата партиите да се разберат изглеждаше почти невъзможна.

"Бих определил нашата мисия като нещо по средата между "Мисията невъзможна“ и "Умирай трудно“, бяха едни от първите думи на Паси.

Първите идеите си поставиха на масата от ГЕРБ-СДС. А час и половина по-късно призоваха и опонентите си също да дойдат да говорят за бъдещо управление. И пак обещаха, че ако зависи от тях – страната ще има редовен кабинет.

"Очаквам другите партии поне да осъзнаят, че без диалог няма решение“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

От "Български възход“ също се отзоваха на поканата за преговори. Те поискаха разбирателство между всички, но все пак признаха, че като най-малка политическа сила в парламента не могат да поставят условия, но поискаха да има правителство.

"Трябва да се работи в посока съставяне на правителство, което ние от "Български възход“ наричаме "антикризисно правителство“, изтъкна Виолета Комитова, която представляваше лидерът Стефан Янев на срещата с двамата медиатори.

След първите две срещи преговарящите излязоха по-позитивни и обясниха, че на финала ще съберат всички предложения в декларация, която ще внесат в Народното събрание за обсъждане. Преди това ще я представят и на партиите, които са отказали среща. Плевнелиев обяви, че със Соломон Паси са реалисти.

"Виждаме, че партиите все още са се окапали в своите окопи. Разговорите с ГЕРБ и "Български възход" ни дават позитивен реализъм. Намираме изключително много допирни точки и добри решения по всички актуални теми. Но как така поотделно можем, а заедно не можем“, чуди се Росен Плевнелиев.

Контактната група отново призова за разговори, но вече чу отказа на три от силите в парламента – Продължаваме Промяната, БСП и ДБ, а "Възраждане“ изобщо не получиха покана.

Междувременно, в същия ден, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска нова контактна група, този път с президента Румен Радев и служебното правителство.

"Изборите минаха, но е много вероятно да се зададат нови. Тук искам да направите контактна група и с президента Радев, и със служебното правителство, защото един проектобюджет в такава обстановка – неразчетен и незастанали ясно и служебното правителство зад него – ще стане сватбарски бюджет. И вместо да решаваме проблеми, ние ще гасим пожара с бензин, ако се вкара популистки бюджет наново“, предупреди Борисов.

Но да разпищим първо докрай контактната група Плевнелиев-Паси. В понеделник те двамата седнаха на масата на преговорите с ДПС.

В българския парламент от седем партии четири са с явно изразена проевропейска, пронатовска идеология. Явно изразена, и тези партии имат 173 депутати. И с абсолютно измислени причини, според нас, защото ако корупцията е проблем, тя е проблем за целия ЕС. Но корупцията не я посочват политиците, а я посочват съдебните органи“, заяви Йордан Цонев след срещата.

А малко по-късно през деня двамата медиатори теглиха чертата. Ето я и равносметката от двудневните преговори на контактната група:

"Евроатлантически парламентарни сили са дълбоко разделени - понякога изкуствено и крайно противопоставени един на друг. Много ми се щеше в един такъв момент да видя единство. Да се надяваме с тази декларация, с дебатите по нея в общественото пространство, в Народното събрание, да допринесем за формиране на правителство – с който и да било мандат и по каквато и да била формула“.

Плевнелиев и Паси казаха, че са провели неформални разговори дори и с тези, които не дойдоха на срещите.

А разговорите на контактната група завършиха почти толкова обнадеждаващо, колкото и започнаха:

"Еми, сега се търси за министър-председател или Том Круз, или Брус Уилис“.

Не знаем дали президентът Румен Радев изобщо е имал намерение да се впуска в търсене на новите Брус Уилис и Том Круз, но малко след края на работата на контактната група Плевнелиев-Паси, той даде официален старт на консултациите с парламентарно представените партии. Точно 24 дни след парламентарните избори държавният глава даде начало на търсенето на възможност за съставяне на редовно правителство, без бързане с мандатите.

Първи на "Дондуков“ 2 бяха поканени представителите на най-голямата парламентарно представена сила – ГЕРБ-СДС. Часът и датата – 26 октомври, 13 часа.

"Каня утре първата по численост парламентарна група за консултации. Няма да бързам. Консултациите ще ги провеждаме изчерпателно, за да обсъдим всички тези кризи и възможностите за тяхното решаване“, заяви президентът.

Нямало да бърза, защото парламентът имал да свърши много работа. Радев припомни и стари грешки, които сякаш да висят като обеца на ухото на новите 240:

"Очаквам партиите да поемат своята отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент, когато въпросът за властта обсеби цялата работа на НС. Един месец не можаха да съставят съответните парламентарни комисии. Парламентът потъна в скандали, което обезсили самата негова дейност и законотворчество. Особено важно е да се направи всички възможно да се разгледа внимателно законът за държавния бюджет и множеството закони, важни за постигане на социална и икономическа стабилност“.

А дали е оптимист за съставянето на правителство?

"Мога да ви отговоря на този въпрос след консултациите и връчването на първия мандат“.

На въпрос как гледа на идеята за кабинет на малцинството Румен Радев заяви, че това зависи изцяло около какви приоритети и принципи ще се обединят партиите за взаимодействие вътре в парламента, така че да може да работи.

"Знаете, че това в България е изключително трудно“.

Почти веднага след хвърлената ръкавица, ГЕРБ-СДС обявиха – приемат поканата на президента Румен Радев. В четвъртък, точно в 13 часа ще бъдат на "Дондуков“ 2.

"Относно свиканите утре консултации, ние ще се явим. Може би е редно да се явим в разширен състав, защото има няколко важни теми за разговор. Първата и основна е шансовете и възможностите за сформиране на управляващо мнозинство и на правителство в рамките на този парламент. Наред с това, ние считаме, че има и други важни теми – бюджет за 2023 година, с каква бюджетна технология се подхожда, титулярен бюджет, удължаване на бюджета за 2022 година, параметри в него. Разбира се, и други теми, включително и темата енергетика. Относно декларираното желание на президента да не бърза с връчването на мандатите считам, че това е правилно. На този парламент трябва да се даде шанс“, каза пред журналисти Томислав Дончев.

Още в същия ден дойдоха и първите коментари на останалите партии преди консултациите при президента в сряда с ГЕРБ-СДС. Стефан Янев от "Български възход“ заяви, че от партията му са готови и имат стратегия, ако получат третия мандат. Οт "Продължаваме Промяната“ заявиха, че е право на президента да прецени как да бъдат раздадени мандатите.

"Смятам, че този ход е удачен от гледна точка на това, че парламентът има нужда от малко повече време, защото от първите дни виждаме как разговорът между партиите започна с един висок тон, но постепенно тонът се нормализира. До голяма степен вече имаме наченки на диалог по някои, да не кажем по много, въпроси. Надявам се да продължим в същата посока, защото според мен е от изключителна важност да направим усилията за съставим мнозинство, което да е в състояние да излъчи правителство. По този начин ще бъдем честни към българските граждани“, поясни Янев.

"Право е на президента да прецени как трябва да бъдат раздадени мандатите и колко време ще отнемат отделните консултации и кога ще бъдат точно връчени. Със сигурност парламентът вече заработва на много бързи обороти, така че има много неща, които трябва да се свършат и те могат да работят дори преди излъчването на редовно правителство“, твърди Гюров.

От БСП казаха, че са готови да се явят на консултации, когато президентът реши. За левицата най-важният въпрос е приемането на бюджета за догодина.

Така, само малко повече от 12 часа по-късно представителите на ГЕРБ-СДС, в разширен състав, се бяха строили в очакване на президента Румен Радев и началото на консултациите. В разрез с практиката срещата се проведе при включени камери.

А той ги посрещна с големи въпроси:

"Да поздравя и вас за победата на последните парламентарни избори. Но вярвам, че вие осъзнавате, че това всъщност е една огромна отговорност, защото страната ни е в тежка политическа, социална и икономическа криза, а към първия мандат се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство, което може да поеме отговорност в тези трудни времена. В тази връзка бих искал да споделите вашата оценка за вероятността за съставянето на такова правителство и с кого, на какъв етап се намира диалогът, преговорите и контактите с другите политически сили. Как вие виждате във времето вашият план за съставяне на правителство и идеята ви за правителство на малцинството“.

На свой ред председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова благодари на президента и изрази готовност за участие в консултациите, а Томислав Дончев увери, че ГЕРБ ще положат всички усилия да съставят правителство до границата на самосъхранението.

"След няколко избора коалиция ГЕРБ-СДС отново е първа политическа сила. Това от части го отдаваме на разбирането на българските граждани, че трябва да приключат експериментите в държавата ни, а хората да могат да разчитат, че в управлението има хора, които могат да решават кризите и могат да предлагат решения, и могат да носят отговорност. Разбирайки своята отговорност и в изпълнение на конституционните разпоредби, сме тук, за да проведем тази консултация по въпросите, които вие поставихте“, поясни Атанасова.

От ГЕРБ предупредиха, че съществува риск от т.нар. "сватбарско наддаване“ при изготвянето на Бюджет 2023 с оглед на възможността за наближаващи нови избори и призоваха към държавническо поведение от страна на всички партии.

За да се избегне този риск от партията предлагат удължаване на сега действащия бюджет на принципа 1/12-та за всеки месец до формирането на консенсус в 48-ото Народно събрание по технологията за изготвяне на план-сметката.

Делян Добрев представи пред държавния глава антикризисните мерки, които предлагат от партията:

"Всички седем мерки не касаят приходната и разходната част на бюджета. В същото време обаче смятаме, че те ще подействат като "ред бул“ на икономиката“.

Сред тях са продължаването на компенсациите за бизнеса, оставянето на битовите потребители на регулирания пазар на тока през следващите няколко години и организирането на дългосрочен търг за доставка на газ.

Така двете страни преминаха към темата за модернизацията на армията и предоставянето на оръжие на Украйна, по която несъмнено прехвърчаха искри между Румен Радев и Даниел Митов.

Младото острие на ГЕРБ призова да се спре с говоренето, че предоставянето на военнотехническа помощ на Украйна ще вкара България във войната.

"България, през институциите си, много често дава разнопосочни сигнали за това какво е отношението на българската държава към войната в Украйна. И когато се говори, че военно-техническа подкрепа едва ли не ще ни вкара във войната, това притеснява нашите партньори, защото подобни сигнали не им дават възможност да оценят България като сериозен и стабилен член на НАТО“.

Президентът обаче му отвърна:

"Никъде не съм срещнал упрек или по някакъв начин намек, че България е ненадежден член на НАТО. Никъде няма документ в НАТО или ЕС, който да задължава страните да предоставят оръжие. Няма никъде такова изискване. Напротив – оценяват се усилията на България. Поради тежкото наследство,

дългогодишното неглижиране на проблемите на въоръжените сили, абсолютно забуксувала модернизация – това, което успяват да правят в момента нашите военнослужещи, да генерират способности, високо се оценява“.

Румен Радев призова внимателно да се подходи спрямо идеята за предоставяне на старото въоръжение на Украйна и получаване на ново в замяна. Той предупреди, че преоборудването изисква време.

Към края на срещата от ГЕРБ-СДС обявиха, че приветстват внесеното от служебното правителство предложение за придобиване на още изтребители Ф16 и категорично ще подкрепят кабинета "Донев“ в това начинание, а президентът Румен Радев ги призова да подкрепят и закупуването на сухопътна бойна машина.

След консултациите при президента от ГЕРБ-СДС не виждат към момента потенциал за формиране на управляващо мнозинство около общи принципи и цели. Според най-голямата парламентарна група предложенията за решаване на кризите пред България стоят на масата.

 

"Ако не получим какъвто и да е знак, че ще се търси опция за решение на рецесиите пред България с отговорност у всички нас, то ние за следващ път ще демонстрираме не единствено самочувствие, само че имаме и специалисти, които можем да предложим за кабинет. Оттук нататък, има още време, не ни сподели президентът по кое време ще връчи мандата, той следва текстовете на Конституцията, ще проведе консултации с всички останали, така че предстои“, заяви Десислава Атанасова.

Коментар и от останалите парламентарно представени формации за предстоящите консултации при президента.

Партиите очакват процедурата по провеждане на консултации да бъде по-бавна и срещите с президента да бъдат по отделно, а не заедно както предишните три пъти. Някои смятат, че е възможно да бъде съставено правителство, но не са склонни да отстъпят от червените си линии. Други пък мислят, че трябва да се отиде на нови избори.

От "Демократична България“ са готови да реализират мандат във всички форми, стана ясно от думите на съпредседателя Христо Иванов.

"Президентът влиза в ролята на посредник, тоест той наистина не просто трябва да се срещне с партиите по ред на големината, а да се опита да намери допирни точки, така че да се стигне до излъчването на редовно правителство. Ние, по принцип, сме готови да реализираме мандат във всички форми кат мандатоносител и да подкрепим при условия, които ясни сме определили“.

Петър Кулински обеща – "Продължаваме промяната“ ще бъдат конструктивни.

"Ние ще бъдем конструктивни, надяваме се да бъде съставено правителство, но както вече сме заявили – няма да подкрепим правителство с първия мандат на ГЕРБ“.

А Лидерът на "Възраждане“ остава скептичен. Според Костадин Костадинов няма да има редовно правителство в този парламент.

"Според мен няма да има правителство в този парламент. Мисля, че това е нещо, което става все по-очевидно. Като гледам тълпата се превръща в шайка“.

Консултациите с парламентарно представените партии за съставяне на правителство при президента Румен Радев ще продължат в понеделник, когато държавният глава ще проведе втората среща от формата.

"Ще поканя втората политическа сила в понеделник. Важно е консултациите да продължават, но е и важно да има ясно разбиране в самите политически партии, че е нужен диалог, и то конструктивен. Нужни са компромиси и определяне на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Цикълът избори след избори не е най-доброто решение. Кога ще връча първия мандат, зависи и от хода на консултациите.

Така кога президентът ще връчи първият мандат, въпросът тази седмица остана без отговор…

Ще има или няма да има редовно правителство? Политолози и политически анализатори прогнозираха в ефира ни:

Много вероятно е да не се стигне до правителство. Това прогнозира в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ политологът проф. Антоний Тодоров. Той обаче не изключви вариант, който може да бъде подкрепен, поне временно – за 6 месеца, през зимата. На въпрос кой би могъл да състави правителство на мнозинството, политологът отговори така:

"Краткият ми отговор е: "Не знам“. Не ми се врява ГЕРБ да успеят да го съставят, но в крайна сметка можем да обсъждаме всякакви възможности – дали някоя от партиите няма да реши да подкрепи някакво решение, което да не е толкова партийно от страна на ГЕРБ. Коя от партиите е способна на това? Дали ще е БСП, пак не ми се вярва, защото имаше доста ясни индикации, че няма да подкрепят правителство с ГЕРБ. Колкото до "Продължаваме Промяната“ и "Демократична България“, не вярвам ГЕРБ да получат подкрепа от там, дори когато говорят толкова за евроатлантическо правителство. Най-сетне – дали "Продължаваме Промяната“ е в състояние да направи правителство на мнозинството? Може и да го направи, ако получи подкрепата на ДБ, БСП и евентуално предложи правителство, което ГЕРБ реши да не отхвърли“, обясни той.

Според него, ако ГЕРБ са последователни, би трябвало да могат да подкрепят някаква правителствена формула с втория мандат. Във връзка с третия мандат той отбеляза, че остават ДПС, "Възраждане“ и "Български възход“, тъй като БСП са силно раздвоени.

В нашия парламент в момента има една най-голяма коалиция – коалицията на вредните неща. Това каза за обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ Кузман Илиев – икономически и политически анализатор.

"Те сядат веднага на една маса като трябва да продадат националния ни интерес за Македония. За тях не е никакъв проблем да се видят партиите и да си стиснат ръцете, че трябва да харчат повече – това малко преди да започне парламентът – да се трупа дълг, тоест нещо изключително вредно. Гледам, че се оформя коалиция за това какБългария трябва да влиза във войната в Украйна. Някакви хора се подхихикват, че едва ли не това е невъзможно. Ако продаваш оръжие, разбирам – всички продават, но да даваме, това означава, че взимаме страна. Не случайно президентът Румен Радев зае достойна позиция – няма русофили и русофоби, има българофили. Ако стане най-страшното, България ще пострада най-много. От това, което виждам от хората, които имат потенциал да управляват държавата, Слава Богу, че няма да управляват те. Като виждам как служебната финансова министърка предлага един много разумен и стабилен бюджет, бие камбаната и казва: "Тръгнали сме към една дълга пропаст“, като виждам как президентът, с тежък риск за политическата си кариера, предприема едни българолюбиви мерки, по-скоро си казвам, че е по-добре, че тези хора не са се разбрали още“, коментира той.

Според Кузман Илиев правителство ще има, дори и да не е сега. "Евроатлантическата коалиция вече започва да се оформя“, добави той.

Коментар в ефира ни направи и политологът Стойчо Стойчев:

"Ако ще се регистрира пробив, предполагам той ще бъде в някаква посока, и предполагам, че ще бъде в третия мандат, защото и първият, и вторият ще попаднат в двата полюса на партийната система в момента, които са страшно консолидирани и достатъчно враждебно настроени един към друг. Затова отново топката ще бъде в ръцете на президента Румен Радев, който ще има решаващо значение тук, затова не просто на кого ще даде мандата, но и с какво послание ще го даде. Ако даде мандатът на "Демократична България“, това ще бъде може би най-големият шанс да се формира някакво мнозинство около правителство може би програмно, няма да бъде сигурно евроатлантическо, но поне ще бъде идейно сходимо. Докато всичките останали опити намаляват реално шансовете за сформиране на работещо мнозинство. Като гледам пък неговите намерения, въпреки че той ясно заявява, че се надява парламентът да излъчи мнозинство, правителство, все пак ценностно идейно стои както че ли встрани от възможната работеща коалиция. Така че не съм голям оптимист по отношение на този парламент и на продукта, който той ще произведе“.

И следващата седмица продължаваме да търсим коментарите на вещи експерти в областта на политиката.

Ябълка на раздора се оказа бюджетът за следващата година.

Служебното правителство се отказва от внасяне на проектобюджет за 2023 година въпреки вариантите, които направи. Вместо това служебната власт ще предложи да се удължи с рокът на действие на тазгодишния бюджет и при него да се работи още няколко месеца от следващата година.

Новината дойде изненадващо при изслушване на финансовия министър Росица Велкова в парламента. След пет часа дебат по бюджета тя обяви на тръгване, че бюджет всъщност няма, а има удължаване на стария.

За момента не е ясно за какъв период от време през 2023 ще действа бюджетът за 2022. Подобна мярка беше предприета и в края на миналата година и бюджетът за 2021 година беше актуален до март 2022 година. А тазгодишният бюджет действа от 1 април.

Как започна всичко:

Извънредно в парламента във вторник по искане на искане на БСП и ГЕРБ, които изразиха тревога за приемането на бюджета за догодина, дойде служебният министър на финансите Росица Велкова.

Депутатите отправиха въпроси към министъра на финансите.

"Редовният кабинет оставихме 9 млрд. в бюджета и 1.5 млрд. излишък в края на юли. За първото тримесечие имахме ръст от 5.3% ръст на икономиката, а за второто – 4.8%. Бяхме обявени и на първо място по промишлено производство в ЕС. Към септември и самият служебен кабинет обявява, че все още има излишък от 1 млрд. и изведнъж тези бомбастични и страшни прогнози за догодина нямат обяснение. Искаме да знаем къде ще ги харчите тези 11 млрд., след като няма да има и социална програма. Да не би случайно да са за самолети, на които никак не е времето сега“, предположи лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Министърът на финансите Росица Велкова отговори:

"Министерство на финансите разработи три варианта на проекта на Закона за държавния бюджет на Р България за 2023 година. Базовият вариант е при непроменени политики, като например запазване на намалена ДДС ставка от 9% за доставките на централно отопление и на природен газ до 1 юли 2023 година, запазване на нулева ставка на ДДС за доставките на хляб и брашно до 1 юли 2023 година“.

Партиите изразиха тревога, че догодина е възможно да се наложи затягане на коланите. Тревоги дойдоха и за теглените от страната ни дългове. Имаше и препоръки.

И още една новина – вече има дата за парите по Плана за възстановяване:

"Какво е направил служебният кабинет това да се случи и да се гарантира, че парите ще влязат по сметките на държавата?“, попита Борислав Гуцанов от левицата.

"Имаме увереност, че до 10 декември средствата ще бъдат преведени на България“, отвърна Росица Велкова.

След извънредното заседание пред журналисти министърът обяви:

"Удълженият бюджет би следвало да действа само няколко месеца, докато редовното правителство конструира собствен бюджет. Съобразно управленската политика. Това не е отговорност на служебното правителство, трябва да се поеме политическа отговорност от партии, избрани от суверена“.

Новината, че служебното правителство няма да внесе бюджет в Народното събрание е силно притеснителна, заяви на брифинг в кулоарите на парламента Асен Василев от "Продължаваме Промяната".

"Това, което те са подготвили, те казват, че не искат да внесат, а ще внесат само единствено Закон за удължаване на действието на текущия бюджет, така че бюджетът за 2022 година да работи и през 2023 година. Това сигнализира няколко неща. Първо, че текущият бюджет, който, по думите на служебния финансов министър, ще преизпълни приходите и ще има по-малко разходи и ще има дефицит, който ще бъде в порядъка на 3% тази година, е адекватен, не само за тази година, но и за догодина. Всички тези страхове, които се насаждат за 11 милиарда дефицит догодина и 16 милиарда дълг, са безпочвени. Щом служебният кабинет смята, че текущият бюджет може да се използва и за догодина, означава, че и текущият дефицит би стигнал и за догодина. Това означава, че и текущата разходна част плюс допълнителните приходи, биха стигнали, така че да може и догодина да се финансира държавата без проблем“, обърна внимание той.

По думите му отговорното нещо в момента, без да е ясно дали ще има или няма да има формирано правителство, е служебният кабинет да внесе бюджета и Народното събрание да приеме бюджет. Според Асен Василев българските граждани и бизнес не могат да останат без бюджет.

Междувременно президентът Румен Радев посочи няколко важни приоритета във връзка с бюджета.

"На първо място да няма намаляване на социалните плащания, заплати и пенсии. На второ място – да не допуснем увеличаване на бюджетния дефицит и задълбаването в дългова спирала. И на трето място, не по-малко важно – да не се допусне разглеждането на бюджета да се превърне в тържище за предизборно наддаване, това ще е крайно опасно. Разчитам на разум и отговорност от всички парламентарно представени партии и на ефективно взаимодействие между правителството и Народното събрание, така че да се намери един разумен баланс и да се отговори на очакванията на българските граждани“, поясни държавният глава.

Кога удължаването ще бъде внесено в пленарна зала – все още не е ясно.

Експертните коментари в ефира ни не закъсняха.

Социалното напрежение се покачва, много малка искра може да запали голям огън, предупреди политологът Димитър Ганев. Според него основният риск на това Народно събрание е да не започне да прави бюджет за следващата година.

"Ако партиите си правят сметка, че предстоят избори, то тогава при обсъждането на бюджета за социалните плащания всеки един ще се пробва да надцаква другия и да казва: "Аз съм за по-високи пенсии, аз съм за по-високи майчински“. Това може да превърне бюджета в изключително разходоемък, а кой да мисли за това – да му мисли следващото правителство, които и да е то. Това е основната опасност и мисля, че новината от днес, че финансовият министър няма да внесе проектобюджет за 2023 година е стъпка в правилната посока в това отношение“, обясни той.

Според Димитър Ганев до края на това Народно събрание ще има десетки коалиции. По думите му спецификата на този парламент е, че животът му ще бъде съпътстван от ситуационни мнозинства. Политологът остава скептичен, че това Народно събрание може да излъчи правителство. Той не вижда политическият интерес на основните две формации – "Продължаваме Промяната“ и ГЕРБ.

Много трудно ще се стигне до непопулистки бюджет, когато бъде съставено правителство и то внесе бюджета за следващата година, прогнозира икономистът Красен Станчев.

"Опитът на служебния кабинет да принуди парламента да направи по-бързо редовно правителство с това, че първоначално беше отказано съставянето на проектобюджет за следващата година, не успя. Предполагам, че законопроектът, който ще внесат ще съдържа някои много важни институционални решения – най-вече за общините, тъй като при тях трябва да се решат доста проблеми по разходната част на бюджетите. В момента, в който служебното правителство внесе този законопроект за удължаване на действието на сегашния закон за бюджета, те всъщност са изпълнили изискванията на Закона за публичните финанси. Въпросът е, че БСП предлагат увеличаване на бюджетния дефицит, което е доста недалновидно. Съответно много трудно ще се стигне до непопулистки бюджет тогава, когато бъде съставено правителство в този парламент и то внесе бюджета за следващата година“, обясни той.

Красен Станчев каза още, че удължаването на досега действащия бюджет ще се отрази под формата на поддържане на висок бюджетен дефицит, отлагане на плановете за по-дълъг период за влизане в

еврозоната и по-високи лихви при опитите да се финансират разходите с външен заем.

Според икономиста има един шанс за работещо правителство и той е с мандата на партията на Стефан Янев – "Български възход“. Той би се състоял от четири партии – ДПС, ГЕРБ и може би не всички депутати от БСП.

А традиционно Симеон Дянков традиционно сравни бюджетът с пица. Ето каква пица ще ядем през 2023 година според бившия финансов министър:

"Според мен всъщност се върви – за съжаление го казвам, към една пица, където ще се наддават различните партии, като видят може би, че няма сговор в дясно, ще се наддава за повече и повече харчене и ще се получи така, че ще имаме една твърде натрупана пица, едно твърде натрупано ястие, което от една страна не можем да си позволим, а след него ще имаме един дълъг, дълъг период на диета. Точно натам вървим в момента и дано политиците в парламента бързо стигнат до трезви мисли в тази посока, защото иначе диетата на българските домакинства и на българския бизнес ще е много дълга и много мъчителна, ако вземем бюджет с огромен дефицит“.

Изобщо ще похапваме ли пица догодина, или ще отваряме зимнината, предстои да разберем.

Алкохол, наркотици, инциденти, рокади. Всичко това в родното МВР. Сътресенията във ведомството идват в ключова политическа седмица в търсене на нов редовен кабинет.

Всичко започна в понеделник, когато вътрешният министър Иван Демерджиев обяви рокади в МВР. Причината – многобройните проверки.

Смените са в седем районни управления в София. Те са във Второ, Трето, Четвърто, Пето, Шесто, Седмо и Осмо РУ при СДВР, стана ясно от брифинга на МВР.

Още една тема разбуни духовете в МВР след като по заповед на вътрешния министър Иван Демерджиев започнаха масови проверки на полицаи за алкохол и наркотици.

Режимът на тестване за наркотици трябва да е един и същ за граждани и служители на МВР. Това заяви пред журналисти в Народното събрание на 19 октомври вътрешният министър.

"Тези тестове, на които се подлагат служителите, управляващи моторни превозни средства, са същите като тези за българските граждани. И, както добре знаят нашите служители – решаващ при съмнение е резултатът от кръвната проба, така че всеки, който се съмнява, може да поиска такава“, коментира той посочи, че става въпрос за тестове, които са одобрени за употреба.

Вече има и униформени, дали положителни проби за дрога. Оказва се, че тестовете са много чувствителни и точни. Лекарства, които масово се употребяват и предлагат от фармацевтите като обезболяващи, реагират на опиати при полевия тест. 

За проблеми с тестовете за наркотици призна Синдикалната федерация на служителите на работещите в МВР. Нейният зам.-председател Генади Тенев обяви пред Нова телевизия, че тестовете, с които се проверяват полицаите, са същите, с които те проверяват и шофьорите, а те често давали неверни резултати.

Тестовете за наркотици се оказват негодни, с такива средства няма как да се борим с нарушителите на закона. Това каза за Радио "Фокус“ адв. Явор Нотев. Според него проблемите са дълбоки и жизнено определящи за много хора.

"Председателят на Синдиката на служителите от полицията много развълнувано сподели, че по този начин биха могли да бъдат злепоставени негови колеги, които сега по силата на заповед на министъра на вътрешните работи се тестват преди да излязат на работа. Но той не каза нито дума за тези пострадали граждани, които са "изпробвани“ със същите тестове. Няма как да жалим само служителите, които вече на собствен гръб започват да изпитват недостатъците на средството, с което се опитват да установят административно нарушение. И кашата е такава, че чак не ми се мисли за мащабите и последиците, ако се стигне докрай, а трябва да се стигне докрай, защото това е недопустимо и занапред не бива да имаме въобще никакво съмнение, че с такива средства няма как да се борим с нарушителите на закона“, обясни той.

Адв. Явор Нотев обясни още, че не е допускал, че държавата ще позволи такива несигурни средства да послужат като доказателства за тежки обвинения.

"Вярно, че имаме тази опция – водачът, при който е установена употреба на съответното упойващо средство, би могъл да се подложи, изпратен от съответните органи, на кръвна проба. Тук вече е другият проблем – огромното забавяне на излизането на резултата от кръвната проба. 3-6 месеца, включително в крайните случаи, най-екстремните, има забавяне една година, докато излезе кръвната проба. И това е скандално, защото в това време човекът, който е уличен и посочен като определил наркотици, живее между земята и небето“, добави той.

На този фон – още един инцидент със служител на МВР. Жандармерист блъсна 9-годишно дете на пешеходна пътека, а в кръвта му – 0,5 промила алкохол. Нещо повече – твърди се, че избягал от мястото на инцидента.

И тук идва въпросът – какво става в МВР? Пази ли ни наистина родната полиция?

Все въпроси, чиито отговори остават неизвестни и до днес.

Ето тук слагаме точка на обзора за изминалата седмица. На 5 ноември продължаваме да търсим отговори на най-важните въпроси. Какво ни е приготвила следващата седмица, предстои да разберем.

Веселка ИВАНОВА

Още по темата: общо новини по темата: 5826
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
04.02.2024 »
04.02.2024 »
предишна страница [ 1/971 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: