Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тази седмица се очакват нови доставки на лекарства у нас
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:54 / 09.01.2023Коментари (0)187
©
Тази седмица се очакват нови доставки на лекарства у нас.  В петък здравният министър Асен Меджидиев каза, че фирмите вносители са поели ангажимент, а българските производители са били активизирани.

Според здравното министерство проблемът с недостига на лекарства е общоевропейски. Най-осезателен в момента е недостигът на антибиотици, антипиретици, диабетни и медикаменти за високо кръвно, предава bTV.

У нас липсват жизненоважни лекарства за хронично болни деца, пациенти с диабет и онкоболни. Проблемът с медикаментите е в цяла Европа. У нас над 300 лекарства се намират трудно. Има 39 вносители на медикаменти, но само 3-4 са големите компании, които се затрудняват да намерят лекарства в съседни страни.

Липсват в момента основно антибиотици за възрастни и за деца, които всъщност нямат и заместители. Има едно определено лекарство, което е забранено за реекспорт, но отново не може да бъде открито, тоест диабетно болни пациенти трудно биха продължили своята терапия.

Очевидно има пробойни в системата. Една от причините е, че Китай и Индия всъщност произвеждат 60-80% от всички активни съставки в света, които влизат в производството на лекарствата. Тоест, ако нещо се случи в Китай или в Индия – целият пазар е изправен на нокти, защото не знае дали ще може да произведе абсолютно всички лекарства, които са необходими за веригата на доставките.

Войната в Украйна също оказва влияние. Тя е проблем, тъй като тласка към по-висока инфлация и това провокира някои от производителите на лекарства да прекъснат за кратко производството.

Недостиг на лекарства има и в Гърция, а опашките пред аптеките там вече не са рядкост. Липсват антибиотични, антивирусни медикаменти, лекарства за сърдечни заболявания общият им брой е 232. Здравният министър на Гърция заяви, че липсата е най-вече на вносни лекарства и добави, че Гърция има достатъчно голямо производство, за да могат да се намерят лекарства – заместители.

Гърция забрани износът на някои лекарства и въведе задължително електронно предписване на много от лекарствата, които не са били задължителни за електронно предписване към момента.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: