Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Тагарев е на официално посещение в САЩ 
Автор: Неда Узунколева 12:16 / 11.01.2024Коментари (0)369
Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведоха срещи в Държавния департамент на САЩ с помощник-секретаря по политико-военните отношения Джесика Люис и със старшия директор по отбранителна политика в Съвета по национална сигурност и специален съветник на президента Джейсън Израел.

По време на разговорите беше отбелязано постигнатото високо ниво на сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната, напредъкът при модернизационните процеси във Въоръжените сили, увеличаването на средствата за отбрана и беше дадена висока оценка на оказаната от България помощ на Украйна. Страните бяха единодушни, че подкрепата за Украйна трябва да продължи.

В рамките на визитата министърът на отбраната взе участие в дискусионния формат на Атлантическия съвет, който се предаваше на живо в специалната онлайн платформа и социалните мрежи. Срещата премина при широк интерес от страна на бивши и настоящи дипломати, журналисти, представители на академичните среди и на центрове за изследване на сигурността. Събитието беше посветено на ролята на страната ни за усилване на Източния фланг на НАТО, сигурността в Западните Балкани и Черноморския регион. В този контекст министър Тагарев отбеляза подписването на Меморандум за разбирателство между България, Турция и Румъния за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море.

В рамките на деня министър Тагарев и адмирал Ефтимов посетиха Националния университет по отбрана, където се срещнаха с президента генерал-лейтенант Майк Плен, с български обучаеми офицери и с представители на академичната общност от Центъра за изследване на сигурността. Основен фокус на разговорите бяха перспективите за съвместни действия за противодействие на дезинформацията.

По-рано през деня българската делегация взе участие в организираната от фондация "Джеймстаун“ дискусия, посветена на въпросите на черноморската сигурност.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: