Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Световната шампионка в брейка: Искам квота за България за Игрите в Париж
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:54 / 07.07.2023Коментари (0)193
© Instagram: Plamena Georgieva
Пламена Георгиева, световна шампионка по брейк до 18 години и световна рекордьорка, пред Георги Куситасев за предаването "Спортът на фокус" на радио "Фокус".

Здравей, Пламена и честита световна титла в брейка.

Благодаря ви.

Ти победи конкуренция от 31 момичета, за да стигнеш до върха при 18-годишните на форума, проведен в Любляна, Словения. Разкажи на нашите слушатели за състезанието, атмосферата, съперниците, всичко интересно около събитието.

Това състезание е доста голямо. Тази година се провежда за втори път. Миналата година също участвах, стигнах до полуфинала и паднах от една румънка. Тази година доста се бях подготвила, защото исках да спечеля. Те реално ме поканиха директно, не да печеля квота за за тази година. Отидохме, стана доста интересно, в същия ден буквално се разболях и въобще не ми беше добре, повръщах и тренера ме питаше дали искам да се състезавам, аз казах, че нямам избор, защото реално сме дошли, за да взема състезанието. Тази година имаше повече конкуренция, имаше две италианки срещу които се състезавах. Те бяха доста добри. А румънката, която миналата година ме би на полуфинал, с нея бях пак на полуфинал тази година. Радвам се, че успях да я победя.

Как става самото оценяване и участие на това световно първенство и въобще, като цяло в турнирите по брейк, и имат ли участие и публиката и другите състезатели в оценката на даден състезател?

То си има определена система, тази система си има дадени критерии, например има за музикалност, за техника, за креативност и още други неща, докато ти танцуваш, те дърпат процентите от едната графичка. Което от двете момичета има повече проценти, тя взима самия рунд. Със сигурност мисля, че винаги има субективност от самото жури. Но например, ако направиш нещо готино и всички избухнат, ако публиката избухне, това със сигурност рефлектира в журито към кой да даде, защото щом си успял да вдигнеш цялата публика, значи наистина заслужаваш да вземеш.

Кои са най-силните държави в този спорт и България как се котира в международен план, като цяло в брейка?

Едни от най-развитите държави са Франция, Италия, Китай, Корея, също и американците, Англия...тези държави са доста напред, докато ние сме наистина много-много назад. Това се дължи по-скоро и на самата сцена, защото, например французите още от малки, буквално всяка седмица имат състезания, и много ги съпортват (подкрепят), докато при нас е доста трудно. Ние, понеже до преди няколко години направихме федерация и благодарение на нея сега се развиваме, защото преди нямахме възможността да ходим на толкова много състезания.

Откакто направиха федерация, започнахме да се развиваме стъпка по стъпка, защото наистина нас никой не ни знае, доста сме назад в брейк сцената. Но сега се опитваме да пробием, защото има доста талантливи състезатели в България.

Ти си на крехката възраст от едва 16 години, а вече си номер 1 в света при 18-годишните. Как се постига това?

Аз не мисля, че съм номер 1, защото има доста добри. За да успееш, особено в брейка, трябва наистина да си доста постоянен, със сигурност да имаш добър треньор. Моят треньор е наистина доста добър. Мисля, че 90% от успеха ми се дължи на него, останалото си е твой труд.

Разбрахме, че тренираш от 8 години, това е впечатляващо. Как се запали по брейка и кой е главният виновник ти да продължиш този спорт?

Майка ми също се занимава с танци и понеже тренираше в Младежкия дом, където реално и аз започнах. Един път я чаках от тренировки. Чух някаква музика от залата да звучи и просто влязох. Вътре гледам как някакви момчета правеха доста трудни и впечатляващи неща. И след като свърши тренировката отидох при нея и я помолих да се запиша, да пробвам. Интересното беше, че аз преди се занимавах и с други неща. Като човек е малък, трудно се задържаш на нещо, защото не те грабва толкова, повечето те бутат родителите. Докато в брейка  наистина доста се накефих и много бързо се зарибих. Никога не е имало момент да не искам да ходя и да ме бутат, даже ме наказваха с това, да не ходя, и аз много ревах.

Но според мен, "виновни" за успеха ми са хората и със сигурност треньора ми, защото когато учителя е добър, кара те да се зарибиш по това нещо и то си става наистина много голяма част от живота ти и продължаваш с него. Наистина, може би атмосферата и хората, и отбора също са много готини хора.

Как се казва твоя треньор и говориш, че си се запалила в Младежкия дом, предполагам в  Бургас, защото си от Бургас, нали така?

Треньорът ми се казва Христо Андонов и също отбора ми The Next Crew.

А, имаш и псевдоним?

Никнеймове, защото ние така се казваме в брейка, те символизират нещо не се дават ей така, в смисъл, дава се като мотивация, все едно да дърпаш нагоре. И като цяло, аз като бях малка, той (треньорът) ми го измисли, но аз тогава още не знаех английски и въобще не го разбирах, и си казах: О, много яко звучи, и ме изкефи. След това, като станах по-голяма, разбрах какво значи, и той ми обясни, че реално ме е кръстил така, защото първо се казвам Пламена, като "огън", "пламък", и като цяло характера ми е такъв, доста огнен. Каза, че ме е кръстил така, защото иска, като вляза на сцената да паля всички, пък и реално феникса като живот символизира доста неща.

Да кажеш на нашите слушатели какъв е твоят псевдоним?

Firebird.

Всеки състезател ли в твоя спорт има псевдоним?

Да. В брейка от влизането ни сега на олимпийските игри се води и като спорт, но реално е и двете - танц и спорт.

Няколко месеца преди Световното, ти спечели и международен турнир в Дрезден. В него си победила освен момичета и всички момчета, вярно ли е това и ще ни разкажеш ли подробности?

Да, брейкът е така да се каже, разделен на две неща, едното се казва "пауър муув" ("power move"), което са въртенето на глава и тези неща, които много впечатляват хората, а другото е "фут уърк" ("foot work"), което е повече тези стъпки на земята. Tова състезание беше само за "пауър муув" ("power move").

В световен мащаб не много момичета ги правят, главно момчетата, защото е доста трудно и трябва физическа сила. Бях единственото момиче, и аз не знам как спечелих, всичко дадох от себе си и не вярвах, защото имаше доста добри имена -  известни момчета и които се занимават даже само с пауър .

Разбрах, че един от най-големите треньори в този спорт в Европа е бил впечатлен от теб?

Да, B Boy Sambo. Направи доста голям жест за мен. Той обяви деня на Bgirl Firebird, което беше доста готино.

Колко часа на ден тренираш и как преминават самите тренировки по брейк?

Зависи, например през годината, когато не е лято, преди състезание тренираме всеки ден, събота и неделя някъде към 5 часа, а пък през седмицата тренирам към 3 часа и нещо.

Всеки божи ден, така ли?

Преди състезание всеки ден, но иначе, когато няма състезания, всеки ден без вторник и четвъртък, т.е. 5 дни от седмицата.

Има ли друг спорт, който практикуваш, за да ти помага в това, да се развиваш в брейка?

Не практикувам друг спорт, но се занимавам с музика също.

Разбрахме, че си ученичка в музикалното училище в Бургас. Как съчетаваш брейка с училище и предполагам, любовта към музиката те е привлякла да учиш и спортуваш точно това?

В музиката, стресът ми дойде след брейка, но ги съчетавам. Не е лесно. Аз например от училище отивам да свиря, после отивам на тренировка и вкъщи и пак. Не е много лесно, но аз обичам постоянно да ми е заето и да правя постоянно някакви неща, така че успявам. Пък и учителката ми по модерни (танци), също много ме подкрепя в брейка.

Разкажи ни повече за спорта брейк, кое е основното в него?

За да си доста добър, трябва да си комплексен и да можеш от всичко в брейка, и музикален също.

Брейкът ще дебютира и в олимпийската програма на Игрите в Париж през следващата година, има ли шанс да те видим на най-големия спортен форум на планетата?

Надявам се изключително, защото сега ние ходим на такива квалификации от Световната федерация, но просто наистина нивото е доста голямо и е доста трудно да вземеш квота. Ние, защото нямаме доста финанси, не успяваме да отидем на абсолютно всички състезания и това ни намалява шанса. Става ни още по-трудно, защото все пак, ако всички имат 10 състезания, ние ще имаме 4, на които ще отидем, но се надявам наистина, борим се сега.

Колко квоти се печелят за Игрите в Париж на които ще дебютира този спорт?

Мисля че са 14 или 16 места.

Това става въпрос само за жените, така ли?

Да.

Ти смяташ, че можеш да се класираш за Игрите в Париж догодина, така ли да разбираме?

Надявам се, просто, ако спечеля състезание в което дават квоти. Да, мога.

Добре, състезавала ли си се вече при жените?

Тази година имахме две състезания. На едното бях стигнала до "Топ 32", на другото до "Топ 16". Само на едното даваха обаче, тогава квоти, на другото просто се трупат точки.

През миналия уикенд ти беше на състезание в Мюнхен. То от този тип ли е, рейтингово за олимпийските игри ли е? Да ни разкажеш повече.

Не, то беше покана, то няма нищо общо с олимпийските игри и с ранглиста. Това си е отделно състезание, което няма нищо общо с тях.

България има ли шанс за други квоти? На Световното при мъжете друг българин стана номер 1 при над 18 години Ивелин Тодоров с псевдоним Bboy Sart.

Както и аз се боря за квоти, така и те се борят. Всички реално се борим, които се състезаваме активно да вземем квоти. Ако при нас е супер трудно - при жените, да не ви казвам колко е трудно при тях (мъжете), защото те са двойно повече, отколкото ние.

Казваш, че има шанс още един българин евентуално да се бори за квоти за участие на Игрите в Париж?

Искрено се надявам, да.

Каква е възрастта в която се постигат най-много успехи при мъжете и при жените?

Според мен, зависи от теб самия, защото на 17 години вече има доста големи имена при жените, които печелят доста състезания. Иначе, горе-долу, които са по-известни и печелят са накъде към 20-25 години, 24 г. нещо такова, до 25-годишни са може би.

Значи, ако не стане сега, на тази Олимпиада, да очакваме, че на следващата евентуално, ако и брейка остане естествено в програмата на олимпийските игри, ще може със сигурност да ви видим, примерно с Ивелин Тодоров.

Ами да, то наистина зависи от теб самия, защото има момичета, които са на по 30 години и още се  състезават активно.

Ти държиш и световен рекорд, прочетох някъде, правилно ли съм разбрал?

Да, но за момичета само.

Ако може да разкажеш на нашите слушатели за този световен рекорд?

То реално, аз си бях пуснала клипче в социалните мрежи, за кеф, и то взеха, че ми го взеха и го обявиха за рекорд, а това реално не ми е най-много колкото съм правила.

Да разкажеш за какво става въпрос.

Въртене на лакът най-много обороти при момичетата.

Колко въртенета имаш?

Реално в клипчето правя 16,5, но аз вече го надминах.

В момента колко правиш?

Личният ми рекорд е 19.

А световният рекорд за жени какъв е?

Реално аз го държа, така, че 16,5 е.

Това е впечатляващо, защото ти си на едва 16 години. Какво да очакваме от теб през следващите месеци? Каква е целта ти до края на тази година?

Целта ми е наистина да спечеля квота и също в края на годината имам едно много важно състезание, което наистина се надявам да го спечеля.

А има ли Световно първенство за жени, на което мислиш да участваш?

Да, в Белгия ще има Световни игри и реално, който ги спечели, веднага взима квота.

Само първият получава квота, така ли?

Не съм много сигурна, може и да не е само първия, може и първите трима.

И ти смяташ, че можеш да влезеш в тройката?

Надявам се изключително, ще тренирам доста.

За финал, още няколко думи, ако можеш да кажеш нещо оптимистично или някакъв апел да отправиш?

Може би да следваш наистина това, което искаш, за да го направиш. За да постигнеш това, което искаш трябва много труд, без труд нищо не се получава. Ако наистина много го желаеш, трябва да се хвърлиш на макс.

Ще има ли България световна шампионка в брейка до края на тази година и участничка на олимпийските игри през следващата?

Надявам се, не мога да кажа.

Добре, благодаря ти много за отделеното време.

Георги КУСИТАСЕВ









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: