Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Светослава Никова, старша сестра в МБАЛ-Благоевград: Медицинският труд не е реално оценен на този етап
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:51 / 12.05.2024Коментари (0)945
©
Дефицит на медицински сестри има навсякъде. Ситуация с липсата на кадри е тревожна, не само в България, не само в Европейския съюз, но и в целия свят. Почти няма лечебно заведение, в което да има пълен комплект от необходимите професионалисти по здравни грижи. Основните проблеми, които отблъскват хората от тази професия, са известни повече от 20 години, но за съжаление тенденцията продължава. БНТ разговаряха с медицински сестри навръх професионалния им празник - с усмивка, но и с тъга в очите споделят, че професията е тежка, трудна, но изключително благородна. А заради финансовата част са принудени да работят на няколко места.

И двете са медицински сестри повече от 20 години. И двете влагат сърце и душа в работата си, защото тя е свързана с най-малките пациенти. И двете прекарват повече време на работа, отколкото вкъщи, защото са на още едно допълнително място заради ниското заплащане.

"Има безсънните нощи, ниското заплащане, стресът, това са ситуации, с които е изпълнено ежедневието на медицинските сестри", разказва Рени Наполеонова, старша сестра в детско УНГ отделение в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

"За да се избере тази професия отговорна и хуманна, трябва да се завиши според мен възнагражденията, защото не е оценен реално медицинският труд на този етап", смята Светослава Никова, старша сестра в Неонатологично отделение към МБАЛ-Благоевград.

"За да имаме нужния капацитет от медицински сестри, които да запълнят местата в лечебните заведения, които ги има към този момент, са необходими още около 30 000 медицински сестри.

"Ето слагаме малко водичка, за да не усетиш. А ти как си лепиш татуировките, ще ми кажеш ли? Етооо, готови сме край".

Оказва се обаче, че интерес при младите за развитие в тази професия все по-често липсва.

"Младият живот, за да се влее в тези редици е от огромно значение, но желанието им е все по-малко на младите. Не виждам може би това е липсата на стимула най-вече, на трудовите възнаграждения и признанието", мисли Светослава Никова, старша сестра в Неонатологично отделение към МБАЛ-Благоевград.

"Младите трябва да са много мотивирани. Просто трябва да знаят, че тази професия се работи с много любов и с желание. Няма ли го желанието и огромното сърце, просто няма как да се работи тази благородна професия", допълва Рени Наполеонова, старша сестра в детско УНГ отделение в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

"Стъпката, която министерството направи и я оценяваме като положителна е заедно с МОН да увеличат броят за студенти за медицински сестри и за акушерки. Това от една страна, добре, но няма достатъчно на брой желаещи млади хора, които да се учат и порочният кръг продължава. Друг проблем има, че 20% от завършващите вече имат своя начертан предварителен път за работа извън България", посочи Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

На фона на ниската мотивация за развитие при младите в тази сфера, всяка трета медицинска сестра у нас е в пенсионна възраст. По данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в момента у нас реално работещи в системата са около 22 000 медицински сестри. 1/3 от тях са на възраст над 62 години.

"Те още утре могат да напуснат лечебната система. Това означава, че здравеопазването е в колапс. Отдавна предупреждаваме за тези проблеми, за съжаление не се взимат мерки", притеснена е Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

А ако не се вземат дългосрочни мерки, вероятно и на следващите празници на медицинските сестри ще си говорим за тяхната липса.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Газови доставки
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: