Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Светослав Васев: Законът не позволява превозването на деца на тротинетка
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:31 / 25.05.2023Коментари (0)193
©
Важно да има поне базово ниво на познание на Закона за движение по пътищата при управление на тротинетка. Ако един 16-годишен управлява тротинетка, без да има базови познания и да спазва ЗЗП, съществува риск от сериозен инцидент. Това каза Светослав Васев – експерт в Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Тротинетките са индивидуални електрически превозни средства и са регламентирани в член 80А от Закона за движение по пътищата, обясни той. Там е указано, че минималната възраст за управление е 14 години, като това може да става само по изградените велоалеи. 16-годишните могат да управляват по улици, на които максимално допустимата скорост не е повече от 50 км/час. Според  законодателството носене на каска при управление на този вид превозно средство е задължително само за лицата под 18-годишна възраст, обясни Светослав Васев.  

Максимално допустимата скорост за движение с тротинетка в България е 25 км/час. На пазара обаче се срещат и тротинетки, които развиват по-голяма скорост, посочи експертът. Сред честите нарушения е превозването на деца заедно с възрастен, което законът не позволява, подчерта той.  

Тротинетките не могат да се движат в бус лентите или в пешеходните зони, но това е също често срещано нарушение.  

Според Светослав Васев има добри европейски практики, които могат да бъдат приложени у нас. "В Европейския съюз се предвижда разработването на уеднаквени правила за електрическите тротинетки като изисквания, касаещи минималния размер на гумите, да имат звукова сигнализация за слепите граждани, да имат пътепоказатели за завиване наляво или надясно, да се използва каска. Има и желание да се редуцира максимално допустимата скорост на 20 км/час“, обясни държавният експерт.  

Водещият на "Визия 0“ Цвети Капитанова допълни, че сред предложенията на ЕС е минималната допустима възраст за управление на тротинетка да бъде уеднаквена и тя да е от 16 години. "Предвижда се да се забрани карането по тротоарите, возенето на пътници, говореното по телефон докато си в движение и карането след употреба на алкохол и наркотици“, посочи още тя.  

Капитанова обясни, че най-уязвими при инциденти с тротинетки са момчетата на възраст между 10 и 19 години. Тя цитира проучване, направено във Финландия, според което най-много инциденти с тротинетки, регистрирани в спешното отделение, показва, че пациентът обикновено е пиян мъж, шофирал през нощта.  

На 1 юни от 10.00 часа в близост до Зоологическата градина Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата“ в партньорство с Фондация "Деца на борда“ и със съдействието на МВР ще направи демонстрация за това как правилно да обезопасим детето си в превозното средство и различните групи системи за обезопасяване на деца, обяви още Светослав Васев.

Още по темата: общо новини по темата: 1
05.07.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2022/2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: