Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Светило в родната медицина каза кои хора и защо трябва да се изследват за аневризми
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:59 / 13.06.2023Коментари (0)222
©
Проф. Станимир Сираков е ръководител на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ "Свети Иван Рилски“ – София. Един от най-изявените интервенционални неврорентгенолози не само у нас, но и в Европа, той е посветил много време и усилия на темата за ендоваскуларното лечение на аневризмите с широки шийки, която е предмет на неговата докторска работа.

"Ендоваскуларните подходи изместват категорично класическата голяма неврохирургия и това е необратим процес. Интересът към интервенционалната рентгенология също расте, моето мнение е, че многобройните ни участия в научни форуми на колеги от различни специалности доведе до по-добро познаване на този вид интервенции.

В нашия център досега сме лекували над 2000 пациенти с мозъчни аневризми, като в дисертационния труд по предварително заложени критерии подбрахме 791 и тези случаи бяха включени и обработени в труда, за който говорим.

Само като статистика, по данни на НЗОК всяка година у нас се диагностицират между 500 и 600 аневризми, между 100-150 от тях загиват, това са обикновено най-тежко кървящите аневризми.

Близо 90% от новодиагностицираните, т.е. между 380 и 400 се третират годишно в нашия център, като получават лечение и проследяване на най-високо ниво. След интервенцията, на 6-ия и 18-ия месец се провежда образно изследване, което оценява дали има нарастване или реканализация на аневризмата или последната е напълно излекувана, Обикновено възстановяването след третиране на плановите некървели аневризми става за 7-8 дни след интервенцията и пациентът се връща към нормалното си ежедневие", каза за www.zdrave.net проф. Сираков.

Методът е минимално инвазивен и щадящ, възстановяването обикновено протича гладко, както и с много по-малко психологическа травма, уточни той.

"При класическите неврохирургични методи възстановителният период продължава с месеци. При изкървелите аневризми нещата са по-сложни, в тези случаи лекуваме и следствието от основния проблем – мозъчния кръвоизлив, който причиняват аневризмите.

Пациентите задължително прекарват между 14 и 21 дни в реанимация, в нашата болница има изграден много квалифициран неврореанимационен екип. За съжаление, морталитетът при тези пациенти е много висок и може да достигне до 30%".

Аневризмите са сравнително рядко срещани, като при около 50% от случаите те се откриват при образно изследване, което е назначено по друг повод, обясни проф. Станимир Сираков .

"Има насочващи симптоми, които предполагат повишено внимание и се свързват с честотата на наличие на мозъчни аневризми. На първо място това е тютюнопушенето, защото се приема, че пушачите са 6 пъти повече изложени на риск от придобиване на аневризма.

Освен това предпоставка е нелекуваната хипертония. Наследствената слабост на съединителната тъкан и фамилната обремененост също са фактори, които не трябва да бъдат пренебрегвани. Ако един или няколко от гореизброените критерии са налице, както и наличието на близък роднина с вече известна аневризма, е важно да се проведе образно изследване, за да се постави рано диагноза и да се планира лечение", заключи специалистът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: