Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съживяват мерака на Таяр бей за плавателен канал от Русе до Варна
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:04 / 19.03.2015Коментари (6)205
©
Русе и Варна ще възраждат идеята за плавателен канал, който да ги свързва, съобщи областният управител на крайдунавския град Стефко Бурджиев, цитиран от "Преса". Идеята е получила подкрепа и от Регионалния съвет за развитие на Северния централен район.

Да се прави плавателен канал между Русе и Варна за първи път иска Таяр бей през 1876 година, управител тогава на Дунавското параходство. Неговият пример следва и Тодор Живков през 1972 година. 

Тато разпорежда и по темата работят близо 3000 експерти, които оставят 10 тома проучвателна и проектна документация, подкрепена със снимки от Космоса, предоставени от НАСА. Засекретеният проект носи кодовото название "Аспарухов вал-680″.

Иван Костов през 1999 година също поставя идеята на вниманието на обществото, вероятно воден от мнението на своя транспортен министър Вилхелм Краус. 

А вчера грандоманския проект, който се оценява на близо 4 милиарда лева, бе подкрепен от неговия наследник в партията - Радан Кънев.

Това обяви самият той във "Фейсбук". Кънев определи предложението на Регионалния съвет за развитие на Северен централен регион като "най-смелата и умна концепция за регионална политика от десетилетия" насам. 

Нещо повече - реформаторът разкри, че за връщането на тази тема в публичното пространство се е работило от три години.

Ако бъде реализиран каналът, освен за развитие на речния и морския транспорт, ще служи и за напояване на плодородните почви в Добруджа и Лудогорието, както и за промишлено водоснабдяване на Северна България. Освен това се очаква да се съкрати и водния път от Западна и Средна Европа до Черно море.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
През 1987г. окончателно са завършени и двата ръкава на канала свързващ Дунав с морското пристанище на Констанца в Румъния. Сега идеята за също такъв канал от Русе до Варна ми се струва прекалено скъпа и грандоманска. Да, при наличието на такъв канал може да се направи сериозна конкуренция на румънското речно корабоплаване, да се подобри почвата на Лудогорието. Сериозни са тези плюсове. Но и минусите са също сериозни - рязко замърсяване на околната среда в Лудогорието, прекалено скъпо струва даже предварителната оценка. Да не излезе скъпо колкото една атомна електростанция? Освен това какво пречи на нашето речно корабоплаване да ползват румънския канал? Нали сме заедно в ЕС! Румънският канал бил трети в света по дължина след Панамския и Суецкия, но пък на първо място по извършения обем на изкопни работи. Ние също ли 30 години ще го строим? Нека седем пъти да се измери, преди да се отреже!
Aнонимен
на 19.03.2015 г.
0
 
 
може да направят канал от Видин покрай София и до Петрич и оттам към Гърция . Хем във Видин ще живнат , Софиянци ще си имат гьол , пък Петрич незнам какво ще изкярят !
Aнонимен
на 19.03.2015 г.
0
 
 
Единствената полза е,че ще докара чига и сом във Варна.Тези,които искат да въродят тази идиотска идея трябва да видят полупразния канал Дунав-МАНГАЛИЯ,огромните замърсявания на крайбрежието ,стигащо и до нашите брегове.Ако се докарат мръсните води на Дунав ди варненския залив-край на курорта.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: