Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Създателят на първия товарен дрон у нас: Това не е просто един самолет
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:10 / 10.07.2023Коментари (0)179
© Личен архив
Търсехме ниша за бързи и евтини доставки, които да се случват на големи разстояния, и така стигнахме до модела на самолет, който може да пренесе 350 кг товар на около 2500 км разстояние. Това каза в "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ Свилен Рангелов, който е един от създателите на първият товарен дрон в България и на "Дронамикс“.  

Компанията е основана от двама братя през 2014 г., когато е имало само два акселератора в България. "Видяхме, че нашето решение може да има голям пазар и би било много добре финансирано по модел на рисковите инвестиции“, обясни той. 

Процесът по създаване на товарния дрон не е бил лесен. "Това не е просто един самолет. Той видимо изглежда конвенционален самолет, но с куп иновации. Той успява да пренесе товара с 60% по-малко разход на гориво от други самолети, използва композитни технологии и неговите характеристики са класи над съществуващото“, поясни Свилен Рангелов.  

Това, което отличава техния продукт от този на конкурентите, според него е рационалното използване на модерни нови технологии. "Има много компании, които се юрнаха да правят електрически вертикално излитащи летящи превозни средства, но всички те страдат от недостатъка, че батериите са 40 пъти по-тежки от бензина и нормалните горива. Всички компании, които залитнаха по модата на електрификация на полета, всъщност сега са в едно блато, от което нямат път и яснота кога точно ще бъдат сертифицирани и на пазара. Докато ние, използвайки иновации в тялото, но съществуващи технологии в двигателя и мозъка на самолета, сме единствената компания, която получи лиценз, какъвто никоя друга няма. До края на годината или в началото на следващата ще можем да започнем търговски полети с реални самолети, което е няколко години преди който и да е наш конкурент“, обясни Свилен Рангелов.  

В момента екип от над 120 човека работят по създаването на първите бройки и развиват развойна дейност за бъдещи варианти на "Черен лебед“.  

Първите бройки на товарния дрон, наречен "Черен лебед“, ще бъдат произведени в България. За масово производство "Дронамикс“ сключва договори с външни партньори в други държави. "Цялата философия на този самолет е да бъде все пак прост и съответно да бъде произведен на локално ниво. В България също ще имаме масово производство, но може би на по-късен етап. Бизнес моделът ни е да сме авиолиния, т.е. няма да продаваме бройките, а капацитет на товара по определени маршрути, които организираме“, отбеляза съоснователят на компанията.   

Първите търговски маршрути ще бъдат в съседна Гърция над вода, за да бъде минимизиран риска при първоначалните операции. "След това ще продължим с полети в останалата част от Средиземноморието, в последствие – в България и континентална Европа. Пътеката ни е да си довършим тестовата програма тази година и догодина вече да имаме търговски операции, стартирайки от Гърция“, каза Свилен Рангелов. 

Българската авиация има редица световни постижения, като например първата бомбардировка от самолет, първата жена военен пилот в целия свят, първото военно летище в целия свят и първото успешно кацане при спрян двигател, припомни той. "Всичко това се прави в диапазона 1910-1914 г. – световни постижения в българската авиация, които са само няколко години след полета на братя Райт. България е имала самолетно производство до към 1950 г., т.е. това е правено преди и може да бъде направено и сега. Ние имахме добра идея за бъдещето, но трябваше да погледнем и малко назад в миналото. Това ни даде абсолютния комфорт и увереност, че можем да постигаме такива иновации. Беше трудно да го възобновим след 70 години пауза, но ето че успяхме отново да върнем България на авиационната карта с нещо, с което сме първи на света“, смята Свилен Рангелов. 

България има около 100 писти и летателни площадки, а товарните превози в момента влизат само през Летище "София“, посочи той. Инфраструктурата съществува и трябва да се използва. "Бъдещето ни ще е все повече триизмерно. Една държава, за да бъде все по-конкурентоспособна, трябва да мисли как да развива все повече третото си измерение, за да не остава по-назад“, категоричен бе Свилен Рангелов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: